Mămăligă cu pește

Mămăligă cu pește

În zilele astea avem 2 băieți care lucrează în baia noastră, iar astăzi am avut la masă mămăligă cu pește și cu legume, toate pregătite de Doreen, soția lui Stanley.

Malawienii mănâncă foarte mult pește, și asta nu din motive de sănătate neaparat, ci mai mult pentru că peștele este din abundență și este mai ieftin decât carnea de pui, porc sau vită. Lacul Malawi și lacul Chilwa sunt sursele cele mai importante de pește, iar astăzi familia noastră, familia lui Stanley și muncitorii am servit ”njolinjo”, adică ”mlamba” mai mici.

Mămăligă cu pește
În farfuria mea (poza de mai sus) astăzi am avut:
stânga-sus: malawienii le numesc legume, însă sunt doar frunze tăiate și ușor călite, cu sare.
stânga-jos: sosul în care peștele a fost prăjit, cu puțină ceapă și roșie.
dreapta-sus: mămăligă albă, din porumb alb
dreapta-jos: peștele
Mămăliga se numește ”nsima”, iar restul are un termen general care se aplică la orice ar însoți mămăliga, ”ndiwo”. Pentru a fi mai specifici, Malawienii spun ”ndiwo ya nyama” (ndiwo de carne), sau ”ndiwo ya matemba” (ndiwo de pește) etc. 

Localnicii mănâncă mai multe feluri de pește:

Mămăligă cu pește
Chambo
”Mbuna”
Mămăligă cu pește
”Utaka”
”Mcheni”
Mămăligă cu pește
”Usipa”
”Matemba”
”Kampango”
”Mlamba”

Toți acești pești sunt buni la gust, unii au oase multe și mici, alții mai mari au oase mai mari. Majoritatea sunt uscați inițial în soare, și asta pentru a-i putea păstra pentru un timp mai lung. Malawienii mănâncă puțin pește la fiecare masă, și asta pentru că mămăliga este mâncarea de bază, restul fiind mai mult doar pentru gust. Localnicii spun că nu ți-ai mâncat peștele dacă nu îi mănânci și capul; oamenii de aici mănâncă peștele aproape integral, cu tot cu cap, coadă, intestine și chiar și oasele care se pot mesteca. Rugați-vă pentru noi! Rugați-vă pentru Malawi! Mămăligă cu pește

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Doaamne da izbanda!!!

Comments are closed