Este vrăjitoria adevărată?

Este vrăjitoria adevărată?

Recent am cumpărat o carte scrisă de un autor Malawian în urmă cu câțiva ani buni. În ea, autorul își descrie propria viață într-un sat din nordul țării, și printre altele, rămân uimit de multitudinea de istorisiri care au legătură, într-un fel sau altul, cu vrăjitoria din Malawi. Deși suntem aici de ceva ani, și lucrăm tot timpul printre oameni din sat, niciodată nu am crezut că localnicii trăiesc cu așa ceva.

Mai mult, în ziarele locale a apărut un articol cu privire la un domn care a declarat sus și tare că nu există Dumnezeu, nu există diavol, nu există vrăjitorie sau vrăjitori și vrăjitoare. Pentru a demonstra că este serios, acest om curajos dar fără minte, care este și Directorul Executiv al Asociației pentru Umanismul Secular, a promis că va da 1.000.000 MWK, aproximativ 2.000 euro, oricărui vrăjitor sau vrăjitoare care îl va blestema.

Răsplata a început cu aprox. 1.000 euro în urmă cu câteva luni de zile, însă nimeni nu s-a sinchisit să reacționeze. De câteva zile, însă, suma a fost dublată și un doctor tradițional a anunțat oficial că este dispus să își arate puterea ”vrăjilor”.

Vrăjitoria este ilegală în Malawi, iar cei prinși practicând asemenea acte sunt de obicei puși în închisoare. În ciuda acestui lucru, cred că aproape fiecare sat are vrăjitorii sau vrăjitoarele sale, oameni despre care se crede că au puteri malefice, să aducă boli sau chiar mai rău. Pe de celalată parte sunt doctorii tradiționali care, cică, reprezintă binele și luptă în domeniul spiritelor împotrivă vrăjitorilor. În felul acesta, cei mai mulți localnici își trăiesc viața între cei doi ”cu puteri spirituale”. Când ceva nu merge bine, sătenii se grăbesc să tragă concluzia că cineva ”i-a fermecat” sau i-a blestemat. Imediat ei dau fuga la doctorii tradiționali, pe care îl cred în stare să dezlege farmecele sau blestemele și să aducă din nou echilibrul. Ziarele locale sunt pline de anunțuri cu doctori tradiționali care au puteri de a vindeca cancerul, sida, problemele în dragoste etc.

Din punctul de vedere al Bibliei, cred că ambele extreme lucrează cu puterile celui rău. Atât vrăjitorii cât și doctorii tradiționali sunt uneltele diavolului pentru a-i ține pe oameni 1) în frică și 2) departe de Dumnezeu.

Fără să răspuns la întrebarea din titlu, vreau să vă spun că puterile celui rău sunt foarte active în această țară. Noi, în familia noastră, ne-am confruntat de multe ori cu atacuri demonice, iar Domnul Isus este singurul care a adus victoria de fiecare dată.

Referitor la întrebare acum, credeți că vrăjitoria există? Credeți că sunt oameni care lucrează cu puterile celui rău și aduc un oarecare efect negativ asupra altor oameni?

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Este vrăjitoria adevărată?

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Din Biblie reiese ca lumea aceasta este sub asediul celui rau, si ca Dumnezeu ii ingaduie puterea pana la revenirea Fiului Sau in toata gloria. Din aceasta putem trage concluzia ca cel rau are putere sa faca tot felul de lucrari pe pamant, atat cat Dumnezeu ii ingaduie. Pentru ca suntem copii de Dumnezeu, putem avea toata convingerea ca Tatal nostru nu il va lasa pe cel rau sa ne atace mai mult decat considera EL ca e nevoie pentru a ne testa credinta. Ba chiar mai mult, suntem incurajati sa ne bucuram atunci cand suntem testati, pentru ca aceasta ne va aduce si mai aproape de El. (Iacov 1:2,3)

    Bineinteles ca e mai usor pentru noi de departe sa va aducem cuvinte de incurajare cand voi sunteti chiar acolo in mijlocul situatiei, dar credem ca rasplata voastra va fi mare in ceruri si multumim lui Dumnezeu pentru oameni ca voi care, in ciuda pericolelor spirituale si lipsurilor materiale din tarile unde au plecat, si-au dedicat viata pentru lucrarea Lui. Dumnezeu priveste cu drag si isi gaseste placerea in astfel de oameni.

Comments are closed