Cruciada ”prinde și pârlește”

Cruciada ”prinde și pârlește”

Ndirande este numele unui cartier din orașul Blantyre, aflat la aproximativ 65 km de Zomba, cartier care este considerat cel mai periculos din toată țara. În același timp, Ndirande este și cel mai dens populat din tot Malawi, iar hoții, criminalii și toți răufăcătorii se simt ca și acasă deoarece numărul de ofițeri de poliție din această zonă este foarte mic și cei care sunt acolo sunt corupți.

Locuitorii cinstiți din Ndirande au trăit ani și ani de zile sub teroare și frică, deoarece polițiștii nu își fac treaba, ba din contră.

Se pare, însă, că toate acestea se vor termina cât de repede, și asta pentru că șefii tradiționali s-au unit și au decis să își facă dreptate cu mâna lor. Ei amenință că îi vor prinde pe criminali, îi vor lega de cauciucuri de mașină după care le vor da foc, și acest lucru pentru a îi face un exemplu pentru alți răufăcători. Șefii tradiționali amenință că vor face acest lucru până când poliția va începe să își îndeplinească datoria față de cetățeni.

Într-un articol din ziarul local, un locuitor explică teroarea și frica în care trăiesc în fiecare zi și în fiecare noapte. Ei sunt total la mila criminalilor. Atunci când câte un criminal este prins și dus la poliție, acesta este înapoi în stradă în aceeași zi, mai nervos și mai mult pus pe rele.

Cruciada ”prinde și pârlește”

Malawi este o țară a lumii a treia, iar astfel de practici sunt încă întâlnite în diferite zone ale țării. Dacă mergi adânc în zonele rurale, de multe ori hoții sunt legați de copaci pentru mai multe ori, sau sunt bătuți sau chiar mai rău, omorâți. La peste 14 milioane de locuitori, Malawi are aproximativ 11.000 ofițeri de poliție, și oricine își poate da seama că nu este deajuns.

Personal, nu sunt deacord ca oameni să fie legați de cauciucuri și arși, însă în același timp cred că e important ca răufăcătorii să se gândească de două ori înainte să fure o mașină, înainte să spargă o locuință sau să jefuiască pe cineva pe stradă. Îmi mai doresc ca organele de poliție să înceapă să fie profesioniști și responsabili, și să își îndeplinească atribuțiile pe care le au față de cetățenii de rând. Nu e normal ca în anul 2013 să trăiești sub frica că ai putea fi atacat în orice moment și că nu ai pe cine să suni pentru ajutor.

Eu am fost de două ori în acest cartier, și pot să vă spun din propria experiență că nu este un loc plăcut. Sunt foarte mulți oameni pe stradă, și de multe ori a trebuit să încetinesc mașina pentru că nimeni nu respecta nici un semn de circulație. Un frate care făcea misiune acolo mi-a spus să nu mai trec niciodată prin Ndirande, indiferent dacă e zi sau noapte, pentru că este extrem de riscant, mai ales pentru oameni albi.

De fiecare dată când mergem în Blantyre la cumpărături, trecem pe lângă Ndirande și ne uimim de cât de populat este acest cartier. Cu oricine vorbești despre Ndirande, vei auzi doar povești de groază, de aceea ne rugăm ca lucrurile să devină mai calme și cetățenii să poată trăi mai în siguranță. Odată ce aceste lucruri se întâmplă, sunt sigur că vor și mai mulți misionari care vor locui/face misiune în acel loc, iar Domnul va aduce pe mulți la pocăință.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Cruciada ”prinde și pârlește”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.