Rezervația Naturală ”Liwonde”

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Deși nu au trecut decât 4-5 luni de la ultima ”mini-excursie” de familie, la invitația și împreună cu niște prieteni dragi de ai noștri, care locuiesc lângă Blantyre, am fost astăzi în Parcul Național din Liwonde, cunoscut drept ”Rezervația Naturală Liwonde”.

Parcul este situat în orașul Liwonde, la aproximativ 2 ore distanță de Zomba.

Familia Cassidy, cei care ne-au ”scos” la plimbare astăzi, sunt misionari în Malawi din anul 2010. În iulie vor avea nunta uneia dintre cele 7 fete ale lor, și cu această ocazie vor pleca în America. Au dorit, ca și un cadou ”made in Africa”, să îi ofere un safari adevărat, și posibilitatea de a vedea câteva animale în mediul lor natural.

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Am plecat din Zomba la ora 8 dimineața, și am ajuns în Liwonde după ora 10. La poartă am fost întâmpinați de bunul meu prieten, Benson, care lucrează ca și paznic și portar în același timp. Benson a fost simpatic și ne-a oferit o reducere de preț, astfel încât am plătit doar pentru 4 adulți, în loc de 8 câți am fost (eu, Lita, fratele și sora Cassidy și cele 4 fete majore).

Rezervația Naturală ”Liwonde”
Ovi și Benson

Imediat după ce am intrat, am fost întâmpinați de un anunț interesant, care citea cam așa: ”Nu părăsiți mașina. Elefanții din acest parc sunt imprevizibili. Animalele sălbatice au prioritate!

Rezervația Naturală ”Liwonde”
Am continuat pe drumul principal, însă nu prea am văzut multe animale, așa că ne-am hotărât să mergem ”off-road”, printre copaci și tufișuri, peste câmp, către râul Shire care curge prin acest parc. Fiind la amiază, și foarte cald afară, ne-am gândit că doar lângă apă vom avea mai mari șanse să vedem câteva animale. Și am avut dreptate!
Rezervația Naturală ”Liwonde”
Un baobab impresionant, de câteva sute de ani vechime.

 În poza de mai sus observați un baobab gigant, cu o vechime de cel puțin 200 de ani, dacă nu mai mult. Baobabul este un copac cu lemn poros, care păstrează multă apă pentru foarte mult timp. Elefanții pur și simplu rup bucăți din scoarță și mai apoi din trunchi, pe care mai apoi le mestecă pentru a extrage apa. E minunat cum Dumnezeu se îngrijește de elefanți chiar și atunci când apa este puțină!

Rezervația Naturală ”Liwonde”
Doi elefanți îndreptându-se spre râul Shire
După ce am văzut și admirat diferite specii de antilope și porci mistreți africani, am ajuns într-un final la Mvuu Camp (”tabăra hipopotamului”). Și aici am fost întâmpinați de câteva semne interesante, spre exemplu: ”Vă rugăm să aveți grijă, deoarece fructele care cad din acest copac vă pot păta mașinile!” După doar câțiva pași, am fost întâmpinați de un alt avertisment: ”Feriți-vă de hipopotami și alte animale sălbatice!

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Mvuu Camp este un motel aflat în mijlocul parcului, iar turiștii sau vizitatorii se pot opri pentru a înnopta, bea un suc rece sau a mânca o mâncare făcută la restaurant. Noi nu am avut nevoie de nici unul din aceste servicii, pentru că nu am plănuit să stăm peste noapte și ne-am adus ”de-ale gurii” de acasă.

Așadar, ne-am oprit la o masă special rezervată celor care vin la picnic, și ne-am bucurat de câteva sandwich-uri și sucuri reci. Nu am fost singurii care ne-am bucurat de toate acestea, deoarece o maimuță mică dar rea ne-a dat târcoale și a reușit să ne fure câteva felii de pâine. Deși am fost 8 adulți la aceea masă, maimuța a fost fără frică și a sărit pe masă, a luat ce a vrut și mai apoi a luat-o la fugă. După nici 2 minute s-a reîntors, de data aceasta cu mai mult curaj și gata să ne fure și merele. Lita și fetele au încercat să o sperie, însă se pare că ea le-a speriat pe ele, atunci când și-a arătat colții. Or fi ele mici și frumoase, însă sunt agresive și pot fi purtătoare de rabie, așa că e înțelept să ne ferim de ele. Prietena noastră nu a reușit să ne fure nici un măr, însă mai târziu a încercat să o atace pe Jessica pentru a-i lua mărul direct din mână.

Rezervația Naturală ”Liwonde”

După scurt timp am realizat că această maimuță nu este singurul animal sălbatic care vine așa de aproape de oameni. Câțiva porci mistreți africani ne-au vizitat, însă nu au avut treabă cu noi, ci cu fructele care nu au căzut și pătat mașinile. Spre deosebire de restul porcilor africani din rezervație, aceștia sunt destul de blânzi și nu se simt deranjați de prezența oamenilor. Totuși, și ei pot fi foarte periculoși și agresivi.

Rezervația Naturală ”Liwonde”

O excursie ca și aceasta nu este completă dacă nu mergi și cu barca, așa că Angel (”înger”), ghidul nostru, ne-a plimbat pe râul Shire pentru o oră, și ne-a arătat câteva animale magnifice de la o distanță mică: elefanți, hipopotami și crocodili, printre altele.

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Excursia noastră nu a fost fără peripeții, la un moment dat mașina noastră a rămas împotmolită în nisipul care era pe cărare. În aceea situație, un alt turist a rămas împotmolit înaintea mea, din direcția opusă, și am tras pe margine pentru a îi da oportunitatea să treacă fără alte probleme. Gestul meu mi-a adus și mie probleme deoarece nisipul a fost destul de adânc, însă atunci când am cuplat 4×4 totul a fost o joacă de copii.
Atât Lita, cât și fratele Cassidy s-au bucurat de pățania mea, și s-au gândit să mă filmeze, poate-poate nu voi putea să ies și mă voi face de râs. M-au subestimat! 🙂

În ciuda acestei mici probleme, a căldurii și a muștelor țețe, care oricum nu au reușit să ne pună la culcare, a fost o zi minunată. Ne-am bucurat de părtășia cu frații noștrii în Domnul, și de timpul pe care l-am petrecut împreună ca și familie. Fetele noastre s-au bucurat la vederea elefanților, hipopotamilor, maimuțelor, apoi s-au bucurat de râu și de faptul că s-au putut juca toată ziua.

Ne așteaptă acum o săptămână plină, în care Numele Domnului trebuie să fie proclamat și glorificat.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Rezervația Naturală ”Liwonde”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.