Visul lui Simon Namphungo

lucrare, misiune, Malawi

Simon Namphungo este numele unui prieten bun de al meu de aici din Zomba, un bărbat pe care l-am întâlnit în 2009 atunci când am venit pentru prima oara în Malawi.

Încă de atunci, Simon își câștiga existența cerșind la porțile magazinelor, însă visul său a fost ca într-o bună zi totul să se schimbe.

Așa după cum puteți vedea și în poze, Simon este are un handicap locomotor și nu se poate deplasa pe propriile picioare, ci are nevoie de un cărucior.

Simon are 58 de ani și s-a născut în aceeași lună ca și mine, Octombrie, însă cu 29 de ani mai devreme, în 1955. El nu a fost dintotdeauna olog, defapt s-a născut normal și a fost așa până la vârsta de 5-6 ani. Din câte își aduce el aminte, într-o dimineață când a vrut să se dea jos din pat pentru a duce caprele pe câmp, a descoperit că nu își mai poate mișca picioarele, și de atunci a rămas așa toată viața.

Simon a fost căsătorit de 3 ori, și de 3 ori soțiile l-au părăsit pentru alți bărbați ”normali”, conform spuselor lui. În urma acestor căsătorii au rămas 9 copii în viață, dar și alți 4 care acum nu mai sunt printre noi.

Visul lui Simon Namphungo

Revenind la visul lui Simon, el întotdeauna și-a dorit ca într-o bună zi să nu mai trebuiască să cerșească,  deoarece a avut un plan pentru a se putea întreține într-un mod decent. În urmă cu mulți ani, Simon a urmat niște cursuri practice unde a învățat cum să facă găleți, oale și alte lucruri de acest gen, însă nu a avut niciodată capitalul necesar pentru a porni afacerea.

Viața de cerșetor nu este una ușoară, iar el nu a reușit niciodată să pună bani deoparte pentru a-și începe afacerea. Chiria, dar și nevoile copiilor au fost întotdeauna nevoi mult mai importante pentru el.

În aceste zile, împreună cu Sangwani, fostul meu traducător, ne-am decis ca să îl ajutăm pe Simon și să îi cumpărăm tot ceea ce are nevoie pentru a-și începe afacerea. Așadar, i-am cumpărat un baros, un ciocan pentru tablă, un foarfece de tablă și un patent. Pe lângă aceste patru unelte de bază, i-am mai cumpărat și două table zincate din care mai apoi va putea să facă gălețile sau oalele pe care le știe să le facă.

Visul lui Simon Namphungo

Aici în Malawi, această meserie poate fi foarte productivă, dacă meșterul face o lucrare bună, de calitate, dar și la un preț rezonabil. Eu am apreciat mult că Simon a avut un vis și că a fost gata să îl împărtășească cu mine. M-am bucurat pentru că am văzut în el dorința de a-și schimba statulul, de a avea o viața mai bună și mai ușoară, atât pentru el cât și pentru copiii lui.

Aici în Malawi este extrem de greu pentru un om în această condiție fizică să își găsească o slujbă, și de aceea probabil a recurs la cerșit. În ochii lui, însă, am văzut că a rămas speranța că într-o bună zi lucrurile se vor schimba.

Deși lucrarea noastră principală este propovăduirea Evangheliei, totuși nu putem sta nepăsători atunci când cineva are nevoie de ajutorul nostru. Eu am fost binecuvântat să am frați care au crezut în mine chiar dacă poate nu am fost prea promițător, și de aceea înțeleg cât de important este acest lucru.

Rugați-vă pentru Simon, pentru mântuirea lui și pentru noua slujbă pe care o are. Ca și misionar, sper ca acest ajutor să deschidă o ușă, astfel încât Dumnezeu să fie proslăvit și Simon mântuit.

Costul total a tuturor celor cumpărate este de aproximativ 150 lei, nu o sumă prea exagerată, însă o sumă aproape imposibilă pentru el de strâns. Fiecare zi normală la cerșit îi aducea lui Simon echivalentul a 1 sau 2 lei, iar zilele mai bune îi puteau aduce puțin mai mult, însă toți banii trebuiau cheltuiți imediat pe chirie și pe alimente.

Dacă va fi harnic și credincios, noua lui slujbă ar trebui să îi aducă aproximativ 200-250 lei pe lună la început, și chiar mai mult după ce se va obișnui și va lucra mai repede și eficient.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Visul lui Simon Namphungo

Bookmark the permalink.

Comments are closed.