YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

De mult prea multe ori am auzit expresia: ”Allah este același cu Dumnezeul Bibliei”, sau ”Allah este doar numele arabic pentru Dumnezeul creștinilor”, iar această afirmație a venit atât din partea creștinilor cât și a musulmanilor cu care am discutat despre Dumnezeu aici în Malawi.

La o prima și superficială vedere, cineva ar putea spună că sunt destule similarități între cele două religii (Creștinism și Islam) și că Dumnezeul lor sunt unul și același. Atât în Biblie cât și în Coran, citim despre Adam și Eva, despre creație, despre Moise sau despre Avraam, însă diferențele între cele două credințe sunt atât de mari și numeroase, încât la un moment dat suntem nevoiți să facem o distincție clară. Orice altceva este erezie.

Dumnezeul Bibliei, Creatorul Universului, singurul Dumnezeu adevărat NU este același cu Allah, și pentru aceasta voi aduce câteva argumente clare atât din Biblie, cât și din Coran. Voi da doar câteva referințe din fiecare carte, însă ele sunt multe la număr.

Trinitatea
Deși cuvântul ”trinitate” nu este găsit pe paginile Scripturii, totuși ideea de Trinitate este găsită pretutindeni. Dumnezeul nostru nu este 3 Dumnezei, ci un Singur Dumnezeu în 3 Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Duceţi- vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu- i în
 Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh. 
Matei 28:19

În Islam, Allah este singur, un singur dumnezeu și o singură persoană:

Necredincioși sunt și aceia care spun: “Dumnezeu este treimea din trei”, cãci nu existã altã divinitate în afarã de [Allah] cel Unic și de nu vor înceta sã vorbeascã astfel, îi va atinge și pe cei necredincioși dintre ei chin dureros. 
Sura 5:73

* Pentru musulmani, ideea de trinitate este o blasfemie. Ei înțeleg trinitatea în mod omenesc, Tatăl a avut un Fiu în urma relației sale cu Maria. Fără Dumnezeu, nu au cum să înțeleagă altfel.

Divinitatea lui Isus
Biblia declară clar că Isus este Dumnezeu:

Căci un Copil ni s’a născut, un Fiu ni s’a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi:„Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veciniciilor, Domn al păcii
Isaia 9:6
Coranul, pe de altă parte, declară că Isus este doar un profet, un sclav al lui Allah:
Și când a fost dat fiul Mariei ca pildã, atunci neamul tãu s-a veselit, 
 Zicând ei: “Oare zeii noștri sunt mai buni sau el?” Și nu ți l-au dat ție ca pildã, decât pentru ceartã. 
Ba ei sunt un neam [de oameni] gâlcevitori. 
El nu este decât un rob, asupra cãruia Noi ne-am revãrsat harul Nostru oi din care am fãcut o pildã pentru fiii lui Israel. 
Și de am fi voit Noi, am fi fãcut în locul vostru îngeri care sã vã urmeze pe pãmânt.
Sura 43:57-60

* Coranul este foarte interesant cu privire la Isus. Deși Lui îi sunt atribuite multe minuni, puteri și titluri, totuși Mohamed este mai mare, deși acesta din urmă nu a făcut nimic.

Răstignirea lui Isus
În Biblie găsim clar că Domnul Isus a fost răstignit și a murit pentru a plăti pentru păcatele noastre.

El le- a zis:„Nu vă spăimîntaţi! Căutaţi pe Isus din Nazaret, care a fost răstignit:
a înviat, nu este aici; iată locul unde îl puseseră
Marcu 16:6

Coranul nu este deacord cu acest lucru, declarând:

Și din pricina necredinței lor și a clevetirilor grele pe seama Mariei, 
Și din pricina vorbelor lor: “Noi l-am omorât pe Mesia Isus, fiul Mariei, trimisul lui Allah!”, în vreme ce ei nu l-au omorât, nici nu l-au rãstignit pe cruce, ci a fost fãcut [cineva] sã semene cu el! Cei care au avut pãreri diferite în privința lui [Isus], au fost în îndoialã [în legãturã cu moartea lui]; ei nu au avut cunoștințã sigurã despre ea [moartea lui], ci doar au urmat unor presupuneri. De bunã seamã, nu l-au omorât, ci Allah l-a înãlțat la El. Iar Allah este Puternic și Înțelept
Sura 4:156-168

* Așa cum spuneam anterior, despre Isus se spune că a fost înălțat de Allah (lucru mare), iar Mohamed a murit de o moarte normală. Totuși, musulmanii îi dau mai multă onoare lui Mohamed!

Suveranitatea lui Isus

Isus este Începul și Sfârșitul, El este Cuvântul revelat omenirii. Isus este Dumnezeu!
La început era Cuvîntul, şi Cuvîntul era cu Dumnezeu, şi Cuvîntul era Dumnezeu
Ioan 1:1
Eu sînt Alfa şi Omega, Cel dintîi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfîrşitul
Apoc. 22:13

În Coran, Isus a fost doar un mesager al lui Allah, un profet ca și oricare altul:

Și [adu-ți aminte] când Isus, fiul Mariei, a zis: “O, fii ai lui Israel! Eu sunt trimisul lui Allah la voi, întãrind Tora de dinainte de mine și vestind un Trimis ce va veni dupã mine și al cãrui nume este Ahmad!” ai când el le-a adus semnele limpezi, ei au zis: “Aceasta este vrãjitorie învederatã!”
Sura 61:6

Domnia lui Isus
În Biblie, Domnul Isus este … Domn!

Deaceea şi Dumnezeu L- a înălţat nespus de mult, şi I- a dat Numele, care este mai pe sus de orice nume; pentruca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, 
de pe pămînt şi de supt pămînt, şi orice limbă să mărturisească, 
spre slava lui Dumnezeu Tatăl, Isus Hristos este Domnul
Fil. 2:9-11

Coranul nu este deacord nici cu acest lucru*:

Ei îi iau pe rabinii lor și pe cãlugãrii lor, precum și pe Mesia, fiul Mariei, ca Domni în locul lui Allah, în vreme ce li s-a poruncit sã nu adore decât un singur Dumnezeu, în afara cãruia nu este [alt] Dumnezeu. Mãrire Lui! El este deasupra celor pe care-i asociazã Lui!
Sura 9:31

*Coranul nici nu are cum să fie deacord: 2 Cor. 4:3, 4 (Şi dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sînt pe calea pierzării, a căror minte necredincioasă a orbit- o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu)

Isus, Fiul lui Dumnezeu
Toate aspectele prezentate până acum sunt foarte importante, însă parcă acest lucru este cel mai important și frumos. Biblia spune clar că Isus este Fiul lui Dumnezeu, în timp ce Coranul spune că Allah nu a avut nici un fiu. Așadar, cum poate Allah și Dumnezeu să fie unul și același?

Folosind un exemplu uman, cum pot doi bărbați, unul care spune că are un copil, și celălalt care spune că nu are copii, să fie unul și același?

Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu
pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică
Ioan 3:16

Nu se cuvine ca Allah sã-și atribuie un fiu! Mãrire Lui! Dacã El hotãrãște un lucru, 
atunci El zice “Fii!”, iar el este!
Sura 19:35

* Coranul declară foarte clar că Isus a fost creat de Allah.

Creația
Dumnezeu a creat lumea în 6 zile, după care S-a odihnit în ziua a 7-a.

căci în şase zile a făcut Domnul cerurile şi pămîntul, iar în ziua a şaptea S’a odihnit şi a răsuflat
Exod 31:17

În Coran, Allah a creat totul în 6 zile, însă nu s-a mai odihnit:

Am creat Noi cerurile și pãmântul și ceea ce se aflã între ele în șase zile 
și nu Ne-a cuprins pe Noi nici cea mai micã ostenealã!
Sura 50:38

Întruparea și Nașterea din fecioară

Maria a zis îngerului:„Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat? “ 
Îngerul i- a răspuns:„Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine, şi puterea 
Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfîntul care Se va naşte din tine, 
va fi chemat Fiul lui Dumnezeu
Luca 1:34-35

În Coran, Isus este doar un semn!?!

Însã ea a zis: “Cum sã am eu un prunc, dacã nu m-a atins nici un bãrbat și nici târfã nu sunt?” 
I-a rãspuns el: “Așa este! Dar Domnul tãu a zis: “Acesta pentru Mine-i [un lucru] ușor! Și-l vom face Noi un semn pentru oameni și o îndurare din partea Noastrã! Acesta-i un lucru [de mult] hotãrât! 
Sura 19:20

Dușmanii

În Biblie, Isus ne-a învățat să ne iubim vrăjmașii, vecinii și să ne rugăm pentru ei. 
Aţi auzit că s’a zis:„Să iubeşti pe aproapele tău, şi să urăşti pe vrăjmaşul tău. “ Dar Eu vă spun:Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, 
şi rugaţi- vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc
Matei 5:43-44

În Coran, Allah își urăște dușmanii și le poruncește musulmanilor să îi omoare. Islamul NU este o religie a păcii, așa cum suntem deseori mințiți în presă sau la televizor. ”Pacea” în Islam are o altă definiție decât ”pacea” din vocabularul nostru, de aceea apare această neînțelegere. Pentru musulmani, pacea înseamnă supunere lor și lui Allah. În Islam nu există toleranță religioasă și nici dragoste pentru cei care au o altă religie.

Nu sunt egali dreptcredincioții care rãmân în casele lor – afarã de cei care au un beteșug – cu cei care luptã pe calea lui Allah, cu bunurile și cu sufletele lor. Allah vine cu mai mult har asupra celor care luptã cu bunurile și cu sufletele lor decât asupra celor care rãmân în casele lor [din pricina unui beteșug]. Tuturor le-a fãgãduit Allah cea mai bunã rãsplatã, însã Allah vine cu mai mult har asupra celor care luptã decât asupra celor care rãmân în casele lor și cu mare rãsplatã 
Sura 4:95
Iar dacã purcedeți spre alt pãmânt, nu va fi un pãcat pentru voi de veți scurta Rugãciunea [As-Salat], dacã vã temeți cã cei care nu cred vã vor pricinui vreun rãu, cãci necredincioții vã sunt dușmani învederați. 
Sura 4:101

* În orice societate creștină, omul este respectat, precum și dreptul lui la alegere chiar și atunci când alege o altă religie. Musulmanii sunt respectați în țările occidentale, ca fiind persoane cu același drepturi și responsabilități. Pe de altă parte, creștinii sunt persecutați în țările islamice, tocmai datorită faptului că politica merge mână în mână cu religia în acele locuri. Ei nu au aproape nici un drept, dar au multe responsabilități și uneori chiar trebuie să plătească mai multe taxe.

Nimeni nu poate nega că și în numele creștinismului s-au făcut multe atrocități în special pe timpul Inchiziției, însă diferența majoră este că acei catolici au acționat în NEASCULTARE de poruncile lui Dumnezeu (să ne iubim vrăjmașii), pe când musulmanii acționează ÎN ASCULTARE de poruncile lui Allah.

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

Isus și ucenicii
În Biblie găsim că Domnul Isus a avut ucenici și aceștia l-au urmat pe El.

El le- a zis:„Veniţi după Mine, şi vă voi face pescari de oameni
Matei 4:19

În Coran, Isus nu a avut ucenici, deoarece nimeni nu a vrut să îl urmeze pentru că erau devotați lui Allah:

Apoi, când Isus a simțit necredința lor, le-a zis: “Cine sunt sprijinitorii mei [în chemarea] la Allah?” Apostolii au rãspuns: “Noi suntem sprijinitorii [religiei] lui Allah! Noi credem în Allah și fã mãrturie cã noi [lui Allah] Îi suntem supuși [musulmani]! 
Sura 3:52

Voi încheia aici cu diferențele, deși ele sunt foarte multe la număr. YHWH, Dumnezeul lui Israel și Dumnezeul nostru este singurul Dumnezeu adevărat. El are un Fiu, pe Isus, care a fost răstignit pe o cruce pentru păcatele omenirii. Dumnezeul adevărat ne-a arătat ce înseamnă Dragostea, pentru că El este dragoste. Dragostea este mai presus decât ura, decât războiul și sabia. 

Contrar opiniilor de astăzi, nu toate religiile se închină lui Dumnezeu adevărat; nu sunt mai multe căi spre Dumnezeu decât Isus (Ioan 14:6). El este Calea, Adevărul și Viața. Ori cu Isus, ori fără El. 
Allah nu este decât un demon care este în slujba diavolului. Mohamed a avut falsa impresie că Allah este diferit față de ”zeul lunii” al păgânilor din timpul lui. Până și astăzi, acest demon blestemat înșeală milioane și milioane de oameni și se folosește încă de ciclurile satelitului natural al pământului. Ramadanul, luna sfântă în calendarul musulman, se încheie atunci când luna este zărită pe cer. 
Coranul nu este o scriere sfântă, ci o evanghelie falsă, o răstălmăcire a Adevărului aflat pe paginile Scripturii. Biblia a fost scrisă de peste 40 de oameni, din culturi diferite, și care au trăit în timpuri diferite. Coranul, însă, a fost revelat numai lui Mohamed, pe o perioadă de 23 de ani, însă totul a început după o lungă perioadă de izolare într-o peșteră de lângă Mecca. Peșterile sunt folosite și astăzi de către hinduși și budiști, ca și locuri de meditație. Ca și ei și ca și cei care practică azi diferite forme de Yoga, și Mohamed a intrat în transă și a deschis astfel ușa celui rău, devenind astfel posedat.
Fie ca Domnul să ne deschidă ochii spirituali, și să vedem că lumea din jurul nostru nu se îndreaptă către cer. Doar pentru că cineva spune că crede în Dumnezeu nu înseamnă că aceea persoană într-adevăr este al lui Dumnezeu. Calea care duce în cer este strâmtă, și puțini sunt aceea care o găsesc. Calea care duce la pierzare este largă, și pe ea sunt musulmanii, catolicii, ortodocșii, și toți aceia care nu L-au primit pe Domnul Isus în viețile lor ca și Mântuitor personal. 

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

YHWH and Allah. Sunt ei unul și același Dumnezeu?

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. nu pot sa raman imun la asemenea erezie…trinitate? cel mai puternic argument…Chipul celui Nevazut…si sunt multe,multe…
    Sa revenim…verifica de unde se trag arabii,si pe ce Dumnezeu slujea…arabii se trag din Avram (Ismael)…Cine e Tatal tuturor oamenilor?Singurul Dumnezeu Adevarat si Unic (creator).
    Concluzie….decat sa postezi aberatii,mai bine roagate lui Dumnezeu sa ti dea lumina.

  2. Ati lasat dovezile clare din scrierile fiecarei religii, si ati venit cu "dovezi" fara sens. Da, toti oamenii se trag pana la urma din aceeasi stramosi, insa acest lucru nu inseamna ca toti oamenii slujesc pe acelasi Dumnezeu. Cred ca e clar pana aici. Prin urmare, indiferent de unde se trag arabii (desi articolul meu nu este despre arabi ci despre religia musulmana), inchinarea lor poate fi una buna (cf. lui Isus) sau una rea (pagana). Ce spune Biblia despre credinta adevarata si cele false? Cititi Ioan, in special Ioan 3:36. Mult har si multa lumina va doresc … aveti nevoie.

  3. Relgia musulmană apare mai târziu și nu despre arabi e vorba…cercetează Biblia și vei vedea că Dumnezeu este creatorul tuturor oamenilor dar nu este tatăl lor ci numai al celor ce cred în Fiul Său.
    În lumea arabă a veacului al șaptelea, când a trăit Mahomed, oamenii se închinau la mai mult de 360 de zei, câte unul pentru fiecare zi a anului selenar. Unul dintre aceștia era zeul lunii, tovarașul masculin al zeiței soarelui. Zeul lunii era cunoscut sub diferite nume, dintre care unul era Allah, iar acesta era zeul preferat al familiei lui Mahomed. Iată explicația dată de dr. Robert Morey: Numele arab al tatălui lui Mahomed era, literal, Abd-Allah. Numele unchiului său era, Obied-Allah. Aceste nume ne explică devotamentul personal manifestat de familia păgână a lui Mahomed față de Allah, zeul lunii.
    Când Mahomed a început să propovăduiască noua sa religie, a ales, în mod firesc, să îl preamărească pe zeul lunii, pe Allah, și să îl declare drept singurul Dumnezeu adevărat.
    David Jeremiah, Ce se intampla cu lumea in care traim?, p. 82

Comments are closed