O situație delicată

O situație delicată

Vă voi prezenta mai jos o situație extrem de interesantă cu care mă zbat aici în Malawi și vă voi cere să îmi spuneți ce ați face dumneavoastră dacă ați fi în cazul meu:

Se dă următoarea problemă:

În urmă cu un an de zile o familie din Malawi și-a numit bebelașul nou-născut după mine, Ovi. Toate bune și frumoase, până când soțul începe să umble cu alte femei, lăsându-și soția și copilul în voia sorții.  El are acum grijă de noua familie, și își ignoră complet soția și copilul, deși continuă să stea cu ei.

Iată situația conform culturii din Malawi:

1. Deoarece copilul poartă numele meu, eu sunt cumva responsabil să îl ajut din când în când 🙂
2. Conform culturii Tumbuka din care provin ambii părinți, soțul și-a cumpărat soția de la părinții ei. El a plătit până acum aproximativ $100 dolari, și mai are de plătit încă aprox. $150.
3. Ea, soția, copilul și tot ceea ce au agonisit împreună aparțin soțului.
4. Ea nu poate pleca înapoi la părinți deoarece aceștia nu o vor înapoi, din cauza banilor implicați. Dacă ar accepta-o, ei vor trebui să îi restituie soțului suma deja plătită, bani pe care ei nu îi mai au.
5. Nici legea nu o poate ajuta, deoarece orice curte judecătorească ia în considerare tribul din care soții provin și regulile de acolo.
6. Soția nu poate intenta divorț, deoarece este cumpărată. Doar el poate face acest lucru, însă nu dorește.
7. Soția nu se poate întreține singură, nimeni nu o angajează.
8. Orice ajutor din partea noastră este confiscat de către soțul abusiv, el acționând conform principiului că totul este al lui.

Iată care ar fi posibilele variante:

1. Soția stă cu el și rabdă, însă își va omorî încet, dar sigur, copilul din pricina foamei de care ei suferă în fiecare zi.
2. Ea îl părăsește, însă nu are unde să meargă. Aici în Zomba ea stă în casa lui, iar la părinți nu este primită.

Ce putem să facem?

1. Continuăm să o ajutăm, însă până când? Dacă îi dăm mai mult, soțul va confisca tot. Dacă îi dăm puțin, ea se întoarce după câteva zile.
2. Deși am menționat divorțul, eu ca și misionar nu o pot sfătui să își lase soțul, deoarece eu cred că nu este biblic.
3. Bineînțeles, trebuie să ne rugăm pentru el, ca Domnul să lucreze și să îl cerceteze.

Potrivit a tot ceea ce v-am spus mai sus, ce ați face dumneavoastră dacă ați fi în locul meu?

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

O situație delicată

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Ar fi cumva posibil ca mama si copilul sa fie inclusi in programul cu orfelinatul, si astfel sa aiba macar unde sa manance, iar in schimb (cand bebelusul ei mai creste) mama sa mai ajute femeile de la orfelinat care lucreaza pentru copii?

  2. Nu se poate deoarece ei stau prea departe.

  3. Simplu ii dai 100$ parintilor sa o primeasca acas. Biblic nu trebuie sa stea cu el daca e curvar, dar nici nu trebuie sa se casatoreasca decat cu el daca va vrea sa o faca.

  4. Nu e chiar așa de simplu, frate scump, deoarece atât părinții își vor partea lor de bani, cât și soțul dacă ea îl lasă. Mai mult decât atât, nici ea nu vrea să plece deoarece pentru ea și copilul ei acest lucru înseamnă moarte sigură, dacă nu acum, atunci în viitor. Aici, în Zomba, măcar mai are o șansă, însă în Nordul Malawi, în satul ei departe de orice civilizație, îi va fi de 100 de ori mai greu. Ea nu vrea să plece. Aveți însă dreptate, deoarece el e curvar, ea ar putea să îl lase fără însă să se recăsătorească, însă acest lucru aici în Malawi este aproape imposibil. Femeia nu are nici o șansă să se angajeze și, datorită copilului, nici nu poate lucra cu ziua. Singura ei șansă este să se prostitueze, sau să sară în brațele fiecărui bărbat care îi acordă un cuvânt frumos și $1 pentru mâncare. Eu vreau să văd dacă îi voi putea consilia, poate-poate căsnicia lor va fi salvată.

Comments are closed