Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Împreună cu o familie de frați și foarte buni prieteni de-ai noștri de aici din Zomba, George și Phillis, am inițiat un proiect în satul Kachere intitulat: Changu Changu Moto care, tradus din chichewa înseamnă, Foc Rapid Rapid.

Inițiativa în sine a pornit undeva în nordul Malawi, în Nkhata Bay, într-o comunitate care acum numără peste 30.000 de asemenea cuptoare eficiente.

Ce este un cuptor eficient?

Pentru a putea înțelege bine eficiența lui, vă voi da câteva statistici adevărate:

  • o femeie în Malawi folosește aproximativ câte 3 legături mari de lemn în fiecare săptămână.
  • folosind acest cuptor eficient, o familie va avea nevoie de doar 1 legătură pe săptămână.
  • pentru a aduna acest lemn, femeia trebuie să petreacă cel puțin 2-3 ore pentru fiecare legătură, sau aproape 10 ore de muncă în fiecare săptămână.
  • folosind cuptorul eficient, mama și soția din familie poate petrece restul timpului cu familia sau pentru alte scopuri.
  • folosind cuptorul tipic malawian (alcătuit din 3 pietre), peste 80% din energia focului este pierdută.
  • pentru a găti aceeași mâncare folosind cuptorul eficient, este nevoie de cu până la 66% mai puțin lemn.
  • folosind metoda tradițională, malawienii contribuie în mod puternic la despădurire. 95% din Malawieni folosesc lemn sau cărbuni pentru a găti. În mediul rural, acest procent este de 100%.
  • folosind cuptorul tipic, Malawienii sunt expuși bolilor respiratorii, datorită fumului excesiv emanat. Peste 1,6 milioane mor în fiecare an datorită unor astfel de boli, mai mulți decât din pricina malariei.
  • cuptorul eficient, pe de altă parte, are o cameră specială unde focul arde la o temperatură mai înaltă emanând astfel foarte puțin fum, salvând în acest fel multe vieți.
  • în Malawi, foarte mulți copii sunt implicați în accidente datorită metodei tradiționale de a face foc. Am văzut destul de mulți copii arși pe mâini sau chiar pe față.
  • prin metoda prezentată de noi, riscul acest accidente este redus substanțial.
Practic, folosind aceste cuptoare eficiente, calitatea vieților femeilor este îmbunătățită deoarece ele nu vor mai trebui să petreacă atât de mult timp căutând lemn sau gătind. În plus, mediul înconjurător este protejat deoarece copacii sunt salvați (în Malawi, acolo unde copacii sunt distruși, nivelul pânzei freatice scade și multe fântâni seacă). Mai mult, și sănătatea familiei este protejată, deoarece nu va mai fi atât de mult fum de inhalat, iar copii nu vor mai fi expuși riscului de a se arde în foc.

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Un astfel de cuptor eficient este construit urmând acești pași:
1. familia trebuie să își pregătească 26 de cărămizi pe care le va lăsa la uscat o zi în soare. 
2. ca și mortar, se va folosi pământ negru sau argilos, eventual chiar și balegă.
3. locul unde cuptorul va fi construit trebuie să fie cât de cât drept și acoperit de ploaie.
4. cărămizile sunt așezate în poziție, și noroiul este folosit pentru a le lipi una de cealaltă.
5. după una sau două zile, timp în care să se usuce, cuptorul este gata pentru a fi folosit.
Acești pași sunt extremi de simpli și la îndemâna oricărei familii, indiferent de situația lor financiară. Oricine poate să facă câteva cărămizi folosind chiar pământul din fața casei. Cărămizile nu trebuie să fie arse în prealabil, deoarece ele vor fi arse automat în cuptor în timpul folosirii. Acoperișul nu trebuie nici el să coste nimic, deoarece orice improvizație va funcționa atât timp cât cuptorul este ferit de ploaie.

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Astăzi am avut câțiva frați și surori din biserică care au asistat la primul astfel de cuptor zidit în satul Kachere, tocmai în bucătăria clădirii orfelinatului pe care acum o construim. Toată lumea prezentă s-a arătat extrem de interesată și ne-a promis că vor face și ei același lucru la casele lor. 
Pentru noi este minunat când putem îmbina lucrarea cu ajutorul dat acestor oameni. Mai mult, este foarte important ca ajutorul nostru să îi afecteze într-un mod pozitiv pentru restul vieților lor. Deși pentru noi pare simplu, nimeni din cei prezenți nu și-au imaginat vreodată că se poate face așa ceva, și sunt sigur că în zilele care vor urma voi vedea tot mai multe case folosind aceste tip de cuptoare. 
Mulțumim fratelui George și surorii Phillis pentru implicare și pentru timpul lor acordat astăzi. Domnul să îi binecuvânteze!
Instrucțiunile folosite sunt de pe această pagină: Changu Changu Moto
Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Proiect umanitar: cuptoare eficiente

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Sunt impresionat si bucuros sa vad astfel de ,,mici idei''care pentru lumea noastra par banale cat de importante si mai ales utile sunt pentru ei.Si daca imi este ingaduit o mica adaugare la aceasta idee gandesc ca cu un pic mai multa munca insemnand poate 50-60 caramizi in plus acest cuptor s-ar putea inalta la un nivel unde poti lucra mai comod si intr-o pozitie mai buna (poate un 60 cm) deci cred ca s-ar putea face din caramizi aceasta masa sau postament peste care sa aseze apoi cuptorul.Ma bucur impreuna cu voi de toate realizarile mici sau mari pe care le aveti acolo.Domnul sa va dea biruinta in toate.

Comments are closed