Crăciun 2013

Crăciun 2013Pentru că am primit câteva mesaje în care am fost întrebat cu privire la modul în care noi ne-am petrecut Crăciunul în acest an, m-am decis să scriu acest articol în care să prezint punctele principale, câteva poze și la sfârșit un filmuleț.

21 Decembrie
Pentru noi, Crăciunul a început pe 21 Decembrie, când împreună cu buni prieteni de-ai noștrii din Mapanga, Blantyre, ne-am întâlnit la o părtășie de Crăciun. Toți cei prezenți sunt frați misionari, și împreună cu ei L-am glorificat pe Dumnezeu și I-am mulțumit pentru Darul cel mai prețios trimis pentru noi, oamenii: Isus Cristos.

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013
Crăciun 2013

Crăciun 2013

Mulțumim Domnului pentru prietenii adevărați pe care ni i-a dat aici în Malawi, dar și pentru cei falși care ne-au învățat să fim mai înțelepți și să iertăm mai mult. Mulțumim și pentru dușmani (da, avem dușmani), pentru că prin ei putem să ascultăm porunca Domnului Isus să ne iubim vrăjmașii 🙂

22 Decembrie
Duminică am fost în Kachere, unde am predicat un mesaj cu privire la semnificația Crăciunului (a Nașterii Domnului Isus) pentru noi. Acesta nu a fost primul meu mesaj de Crăciun; pe 15 Decembrie am fost rugat să predic de Crăciun în Muheriwa, Machinga, iar Vineri, 20 Decembrie, am predicat cu privire la același subiect și în închisoarea de maximă securitate din Zomba.

Duminica care urmează, pe 29 Decembrie, am onoarea de a avea ultimul mesaj din an, dar și de Crăciun, și în biserica baptistă “Harul” din Zomba, biserică unde Sangwani este membru.

După serviciul din biserică, împreună cu familia lui Stanley ne-am bucurat la un restaurant local, Sangalalani!

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Mulțumim Domnului pentru Stanley și familia lui. S-a dovedit a fi un frate extrem de credincios Domnului și lucrării noastre, nu neaparat pentru bani, ci pentru că crede în ceea ce facem. Când am fost în România data trecută, au fost unii “prieteni” care au încercat să îl atragă la ei cu bani mai mulți și alte promisiuni, însă ei nu au înțeles niciodată că inima lui Stanley nu va putea fi niciodată cumpărată cu … bani!

24 Decembrie
Dis-de-dimineață ne-am apucat de treabă și am pregătit cadourile pentru orfanii din Kachere, precum și pentru toți cei care sunt implicați într-un fel sau altul în lucrarea respectivă.

Puțin înainte de prânz am ajuns în Kachere, unde i-am găsit pe aproape toți copiii de care avem grijă. Prin harul și bunătatea lui Dumnezeu, El a pregătit câteva lucruri necesare pentru acești copii, iar cadourile au fost astfel extrem de bine primite.

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Pentru că lucrarea cu acești copii este dusă pe umeri și de o echipă de frați și surori din acest sat, și bucătăresele, învățătoarele și familia păstorului au primit câte ceva.

Crăciun 2013

La sfârșit, le-am avut în vedere și pe cele 4 surori văduve și bătrâne ale bisericii; bucuria de pe fețele lor nu poate fi exprimată în totalitate nici măcar prin aceste poze, cu atât mai puțin prin cuvintele mele.

Crăciun 2013

Crăciun 2013
Crăciun 2013
Crăciun 2013

Crăciun 2013
Crăciun 2013

Crăciun 2013

După ce am terminat în Kachere, a urmat o altă lucrare și un alt fel de cadou. Dacă în Kachere am dat resurse și materiale de tot felul, în satul Ntyia II am avut ca și cadou … cunoștință sau informație!

Citeam într-o carte care descrie partea financiară a sistemului African, iar acolo autorul declara, pe bună dreptate, că în Vest (Europa, America, etc) oamenii împart cu drag informația, însă țin pentru sine resursele. În Africa, pe de altă parte, resursele sunt împărțite repede, însă de foarte mult ori informația este ținută cu mare preț. Femeilor din Ntyia II le-am dat tocmai ceea ce alții din Malawi nu le-ar da niciodată: informație și cunoștință cu privire la construirea cuptoarelor eficiente. Un proiect asemănător am început și în Kachere în urmă cu ceva vreme.

Astfel, împreună cu Stanley, toată familia am mers în Ntyia II, la casa șefului satului care se întâmplă să fie tocmai mama lui Stanley. Acolo am împărtășit câteva avantaje ale acestor cuptoare eficiente, însă și dezavantaje ale sistemului african cu foc deschis și 3 pietre. Noi am considerat această informație a fi un cadou important pentru aceste femei, deoarece ele sunt acelea care poartă de cele mai multe ori greul întregii familii.

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Dacă proiectul va continua, rămâne să vedem în viitor. Mai muți factori pot afecta acest lucru: oamenii nu au înțeles sau nu cred în avantajele descrise; oamenii nu au bunăvoința să își schimbe obiceiurile vechi de generații; unii sau alții vor încerca să pună bețe în roate, deoarece cel rău nu îi vrea pe oameni să gândească sau să se schimbe.

25 Decembrie
Ieri fetele s-au bucurat de câteva cadouri pe care le-au găsit sub bradul de plastic, iar după masă ne-am întâlnit cu o altă familie de misionari, prieteni de-ai noștrii de aici din Zomba, și am avut părtășie la restaurantul Ku Chawe Inn, unde ne-am bucurat și de un bufet.

Crăciun 2013

Crăciun 2013

Astăzi, 26 Decembrie, trebuie să dau o fugă până la aeroportul din Blantyre (aprox. 90 km distanță). Două familii din Anglia au trimis câteva cadouri pentru copiii orfani, iar ele au ajuns abia ieri.

Așa cum am menționat deja, pe 29 Decembrie voi fi în biserica baptistă din Zomba.

Per ansamblu, acest Crăciun a fost unul destul de liniștit, însă plin de bucurii și împliniri. Ne-am readus aminte de Domnul Isus Cristos, El este darul cel mai de seamă dat întregii omeniri. Nimic altceva nu contează, și nimic nu ar avea rost dacă nu ar fi El. Până și cuvântul “Christmas” din limba engleză nu ar exista fără Christ (Cristos).

Ieri mă gândeam și la cardul din partea familiei noastre, card pe care l-am pregătit și trimis între timp. Am văzut pe Facebook sau pe alte medii de socializare fel de fel de versete folosite ca și motto, și m-am tot gândit ce anume să folosesc și eu.

Ceea ce Domnul mi-a pus pe inimă este binecunoscutul verset din Ioan 3:16: “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică“. Deși foarte puțini dintre noi am folosi acest verset ca și motto, totuși el conține însăși esența și semnificația Crăciunului: Domnul Isus a venit ca să ne fie Calea către cer!

Crăciun 2013

La sfârșit, vă mulțumim tuturor celor care ați fost parte, într-un fel sau altul, în aceste ultime zile ale acestui an. Rugăciunile dumneavoastră ne-au susținut și ne vor susține în continuare.

Mulțumim tuturor celor care ați trimis bani pentru cadouri. Vă asigurăm că toți cei care le-au primit s-au bucurat și au slăvit pe Dumnezeu.

Mulțumim fratelui care sponsorizează cele necesare pentru văduvele bătrâne din biserică. În ultimele luni am pus bani deoparte, astfel încât acum toate 4 să primească ceva consistent.

Așa cum am promis și în la începutul acestui articol, am făcut și un scurt filmuleț care arată doar ziua de 24 Decembrie:

Vă dorim și noi un Crăciun Fericit și fie ca bucuria Nașterii Domnului Isus să rămână în inimile dumneavoastră în tot anul 2014.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Crăciun 2013

Bookmark the permalink.

Comments are closed.