Alegeri Prezidențiale

Alegeri Prezidențiale

Așa cum vă spuneam cu aproximativ 1 lună în urmă, mâine, 20 Mai, vor avea loc alegerile prezidențiale aici în Malawi.

“Inima caldă a Africii” și-a câștigat independența de sub Imperiul Britanic în anul 1964. Pentru următorii 2 ani, țara a fost în continuare condusă de Regina Elisabeta a II-a a Angliei, iar din 1966 monarhia a fost înlocuită cu autocrație și mai târziu de democrație. Primul președinte s-a declarat președinte pe viață. Președinții următori au avut dreptul să conducă nu mai mult de două mandate, de câte 5 ani fiecare. Iată lista conducătorilor Malawi după câștigarea independenței:

Regina Elisabeta II – 6 Iulie 1964 – 6 Iulie 1966. A condus țara 2 ani.
Hastings Banda – 6 Iulie 1966 – 21 Mai 1994. A condus țara 27 de ani și 319 zile.
Bakili Muluzi – 21 Mai 1994 – 24 Mai 2004. A condus țara 10 ani și 3 zile.
Bingu wa Mutharika – 24 Mai 2004 – 5 Aprilie 2012. A condus țara 7 ani și 317 zile. A murit în timpul celui de-al doilea mandat.
Joyce Banda – 7 Aprilie 2012 – prezent. A condus țara 2 ani și 42 de zile (conform 19 mai 2014). A preluat puterea de la președintele care a murit.

Alegerile de mâine vor decide următorul președinte al Malawi. Oricine ar fi câștigătorul, acesta/aceasta va fi în putere pentru următorii 5 ani și poate chiar pentru încă 5 ani, dacă poporul așa va alege.

Campanii electorale în Malawi

Malawienii sunt un popor foarte implicat în viața politică a țării, în special bărbații. Am citit o carte în urmă cu ceva vreme în care am găsit o explicație foarte bună. Totul are de-a face cu cultura Malawiană; de la bun început, femeile erau responsabile pentru casă și grădină, în timp ce bărbații se ocupau cu partea de conducere a satului. În felul acesta, ei erau întotdeauna implicați în fiecare decizie importantă.

În ziua de astăzi, alegeri precum cele de mâine pot prezenta un pericol real pentru foarte multă lume. Unii pot fi foarte violenți, în special dacă candidatul susținut este în pierdere. Câteva ambasade din Malawi recomandă străinilor să stea în case cât de mult posibil. Tot mâine se vor anunța voturile în timp real, însă rezultatul final va fi aflat abia în ziua următoare, pe 21.

În aceste două zile vom sta pe acasă și vom evita să fim în oraș cât de mult posibil. În anii precedenți, unii au dat foc mașinilor și au au spart geamurile celor care treceau pe stradă. Au fost și câteva bătăi în public între simpatizanții candidaților, și nu puțini au fost răniți.

Alegeri Prezidențiale
Alegeri Prezidențiale

Rugăciunea noastră este ca indiferent cine ar câștiga aceste alegeri, Dumnezeu să lucreze astfel încât Malawi să fie binecuvântată. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât să vedem cum oamenii o duc mai bine.

Rugați-vă pentru Malawi în această perioadă. Rugați-vă pentru pace și protecție asupra familiei noastre.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.