10 lucruri pe care un misionar nu le spune

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

10 Lucruri Pe Care Un Misionar Nu Le Spune

A fi misionar nu este un lucru ușor, și probabil că toată lumea știe acest lucru, însă lucrurile pe care mulți le cred grele în câmpul de misiune – lipsa unor bunuri, distanța față de familie, boli, primejdii – defapt sunt doar începutul adevăratelor greutăți cu care un misionar se confruntă. De foarte multe ori, lucrurile care nu sunt menționate în scrisorile de rugăciune sunt acelea care erodează pasiunea sau sufletul misionarului. Iată doar câteva din aceste lucruri…

1. NU AM TIMP SAU ENERGIE SĂ SCRIU … ÎNSĂ FAC ACEST LUCRU PENTRU DUMNEAVOASTRĂ.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Ați citit ultima mea Scrisoare de Rugăciune?

Ceea ce vreau să spun:
Scrisorile de Rugăciune, articolele pe blog, informațiile de pe site – toți îmi spun că trebuie să vă țin la curent tot timpul cu ceea ce se întâmplă ca să nu fiu uitat. Dar să știți că a scrie nu este ușor, în special pentru cei care nu sunt scriitori înnăscuți. Știți ce altceva este greu? HTML, CSS, PHP și multe alte lucruri de domeniul calculatoarelor pe care trebuie să le învăț doar ca să pot să am și să mențin o pagină de internet sau să pot să trimit email-uri care să arate bine, să ajungă la timp și acolo unde trebuie. Nu că nu aș vrea să vă țin la curent, însă nu e ușor să scriu un articol atunci când copiii plâng sau sunt bolnavi, sau atunci când trebuie să mă pregătesc pentru 2 înmormântări, 1 studiu biblic, 3-4 predici, vizite la spital și o consiliere.

2. “LIKE-URILE” DE PE FACEBOOK NU NE PUN MÂNCARE PE MASĂ.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Mulțumesc pentru încurajare!

Ceea ce vreau să spun:
Mă bucur că vă place ceea ce am scris pe Facebook. Chiar mă bucur. Totuși, când spun că avem nevoie de bani pentru copiii orfani, defapt mă refer la bani adevărați și la nevoi reale. Contrar ceea e se crede, Bill Gates nu donează câte un dolar pentru fiecare Like. Donația trebuie să vină din partea dumneavoastră. Așadar, data viitoare când “vă place” ceea ce am pus pe Facebook, gândiți-vă dacă nu puteți să trimiteți și câțiva lei.

3. CEREM BANI PENTRU CĂ NU AVEM ALTE ALTERNATIVE.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Mă încred în Domnul ca să poarte de grijă, și sunt mulțumitor pentru toți cei care ne sponsorizează.

Ceea ce vreau să spun:
Citind punctul anterior probabil mulți dintre dumneavoastră ați crede că mă plâng cam mult sau că caut numai bani. Vreau totuși să știți că defapt nu îmi place să cer bani. Niciodată nu mi-a plăcut. Acum, însă, trebuie să caut sponsorizare tot timpul. Chiar și atunci când nu cer, mă gândesc la a cere. Niciodată nu am destui bani să fac tot ceea ce am pe inimă să fac, și tot timpul trăiesc cu impresia că poate aceea persoană căruia nu i-am cerut, mi-ar fi dat cei mai mulți. Așadar, atunci când cer bani, să știți că fac acest lucru cu frică și cu emoții.

4. NU VEȚI AUZI NICIODATĂ DE CELE MAI GRELE ZILE.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Rugați-vă pentru noi. Am avut o săptămână mai grea.

Ceea ce vreau să spun:
Viața e destul de grea pe câmpul de misiune. Dacă v-aș spune tot ceea ce se întâmplă, poate că ne-ați chema acasă sau ați crede că exagerez. Dacă ați ști ce îmi trece de multe ori prin minte probabil că v-ați îndoi de sănătatea mea mintală. De foarte multe ori, abia avem zile bune și ușoare, însă nu vă pot spune de cele mai rele zile. Dacă v-aș spune, probabil mi-ați spune să renunț.

5. ȘI NOI AVEM NEVOIE DE CONCEDII … ÎNSĂ NU VĂ POT SPUNE DACĂ ÎMI IAU UNUL.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Avem nevoie de odihnă.

Ceea ce vreau să spun:
După 2-3 ani de muncă încontinuu, cei mai mulți oameni știu că au nevoie de o pauză bine meritată. Ei își duc familiile la mare, la munte, la schi sau în alte țări. Și noi avem nevoie de vacanțe, însă de multe ori mă simt vinovat dacă plec în concediu, pentru că timpul și banii respectivi ar putea fi folosiți în lucrare. Pe de altă parte, știu că mulți mă vor judeca dacă vacanța mea e “prea frumoasă”. Dacă punem deoparte 10 lei pe lună timp de câțiva ani pentru o vacanță de familie, nu mă simt liber să împărtășesc cu toată lumea pentru că e greu să văd comentariile de genul: “Ce bine vă este?”, “Asta da misiune!” sau chiar “Bine că mergeți în vacanță pe banii mei” (lucru pe care unii îl vor gândi, chiar dacă nu îl vor spune cu voce tare – cel puțin nu nouă). De multe ori nu ne putem deschide de frică să nu fim judecați.  

6. GĂZDUIREA VIZITATORILOR E EXTREM DE GREA.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Mă bucur enorm că puteți veni cu o echipă!

Ceea ce vreau să spun:
Domnul să vă binecuvânteze pentru că veniți și credeți că ne faceți un bine. 10-15 oameni vin la ușa noastră și se așteaptă să le organizez transportul, mâncarea, locul de dormit, locuri de vizitat, și o listă de 1 km de lucrări pe care vor să le facă. Ei vin să ne “ajute”, însă adevărul este că ne-am descurcat și în celălalte 51 de săptămâni. Unii vin ca să ajute să clădim o biserică sau să reparăm o fântână, însă adevărul este că aș putea să angajez localnici care să facă același lucru cu o fracțiune din banii cheltuiți doar pe biletele de avion. Apreciez enorm dorința dumneavoastră de a ajuta, și chiar mă bucur când avem musafiri, dar vă rog să luați în considerare cât de mare grup aduceți și așteptările dumneavoastră. Un grup de 3-4 musafiri buni sunt mai folositori lucrării decât 20 de turiști.

7. MERSUL ACASĂ” NECESITĂ MULTĂ MUNCĂ.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Ce bine e în România.

Ceea ce vreau să spun:
Vă rog să înțelegeți că acum avem două case. Când suntem aici, suntem departe de Malawi, și sunt multe sentimente în joc. Mai mult, “acasă” pentru mine înseamnă o alergare nebună dintr-un loc într-altul. Trebuie să îmi văd neamurile, trebuie să vizitez toate bisericile și frații care sunt implicați, plus biserici și alți frați pe care să îi implic în lucrare. Trebuie să rezolvăm probleme medicale și acte care expiră. Chiar dacă e vorba de câteva săptămâni sau de 6 luni, viața mea se desfășoară într-un geamantan și în mașină, veșnic pe drumuri. Nu e bine acasă? Ba da, însă când într-un final coborâm din avion și ajungem la cealaltă casă, răsuflu cu ușurare pentru că viața mea a revenit la “normal”.

8. E UȘOR CA DUMNEZEU SĂ IA SCAUNUL DIN SPATE ÎN VIAȚA MEA.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Am probleme cu organizarea.

Ceea ce vreau să spun:
Să fim realiști, nu sunt un sfânt. Nu sunt deloc mai duhovnicesc decât dumneavoastră. Nu îmi încep nici eu ziua cu 3 ore de timp devoțional și rugăciune. De multe ori, mă trezesc și merg direct la lucru. Și, credeți-mă, am foarte mult de lucru. Sunt atât de multe nevoi aici încât e foarte ușor să fac lucrarea lui Dumnezeu dar să nu mai am timp de Dumnezeu. Urmându-mi chemarea, de multe ori uit de Cel care m-a chemat. De multe ori viața mea spirituală e foarte săracă, cu excepția situațiilor în care avem probleme mari.

9. E GREU SĂ AI ÎNCREDERE ÎN OAMENI.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Sunt în căutarea unor parteneri buni de lucrare.

Ceea ce vreau să spun:
Dumnezeu ne-a binecuvântat cu parteneri de lucrare buni, slavă Lui. Totuși, am văzut și exemple rele ale omenirii în lucrarea mea – și de cele mai multe ori în oameni cu care am lucrat sau în care am avut încredere. Alți misionari sau păstori pot fi cei mai răi. Când crezi că ai ajuns să cunoști pe cineva, te înjunghie în spate, în față și pe laterale. De multe ori îmi este foarte greu să am încredere în cineva. Garda mea este ridicată și nu o voi lăsa jos. Nu mai vreau să mă ard, chiar dacă asta înseamnă să fiu singur în lucrare.

10. SUNTEM SINGURI.

10 lucruri pe care un misionar nu le spune

Ceea ce spun:
Suntem bine – doar că suntem foarte ocupați cu lucrarea.

Ceea ce vreau să spun:
Neglijând de multe ori relația cu Dumnezeu, și trecânt prin experiențe urâte cu unii oameni, de multe ori nu ne avem decât unul pe celălalt, eu și soția. Nu ne place și ne este greu. De multe ori ne gândim cum ar fi fost să fim acasă, cu familia, cu prietenii, cu cei pe care îi cunoaștem. Acasă aș putea avea o slujbă, o asigurare, concedii plătite, și multe altele. Aș putea să merg la un mall sau să mănânc la McDonald’s sau KFC oricând vreau. Mai multe decât toate acestea, aș putea avea relații normale. Dar aici? Aici suntem singuri. Nu cred că mai există cineva care să mă înțeleagă pe câmpul de misiune, cu atât mai puțin acasă. Vreau să mă simt dorit, invitat, iubit. Vreau ca cineva să investească în mine tot așa cum investesc și eu în alții.

traducerea și adaptarea după acest articol.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Domnul sa va dea putere si sa va intareasca ! Face-ti o lucrare minunate si ma bucur ca acesti copii din Malawi va au in mijlocul lor.Mergeti inainte si Domnul va va purta de grija ! Fiti binecuvantati pe deplin !

  2. Cred ca va este greu. Noua ne este usor sa scriem niste randuri iar dumnevoastra nu va este usor sa aveti grija de una si de cealalta. In seara asta ma duc la o rugaciune in Dublin unde traiesc pt.o vreme si a sa aduc inaintea fratilor si lucrarea din Malawi.
    Chiar daca increderea aceasta este uneori indoielnica in oameni, dar sa stiti ca desi sunt putini oameni de incredere dar totusi ei exista.
    Domnul Isus sa va binecuvinte-ze cu rabdarea lui.

Comments are closed