Cum scapi de reclame pe web

Cum scapi de reclame pe web

Atunci când am ajuns prima dată în Malawi, în urmă cu aproape 7 ani, internetul era extrem de scump și de încet. Îmi aduc aminte și acum cum foloseam linia de telefon, și pentru că era dial-up, trebuia să “sunăm” cu modemul pentru a ni se permite accesul. Trimiteam și primeam emailurile rapid, citeam știrile locale și internaționale, după care ne deconectam. Cele câteva minute costau mult, de aceea nu ne permiteam să facem acest lucru decât o dată pe zi.

Atunci când viteza de internet e de doar 15-20 kbps (în România viteza medie e de aproape 32000 de ori mai mare, adică 6400 kbps), paginile de internet se încarcă extrem de greu, o simplă pagină de știri poate avea nevoie de 5-10 minute ca să poată apărea. Cum pe dial-up plăteam durata de conectare, și nu neaparat volumul de date folosite, o simplă navigare putea să coste destul de mult.

Încă de atunci am realizat, spre suprinderea mea, că nu știrile în sine consumau cel mai mult, ci reclamele din pagină, reclame care de cele mai multe ori sunt poze/animații sau chiar scurte filmulețe. Am avut nevoie de ceva care să oprească încărcarea acelor reclame, astfel încât eu să pot avea acces la ceea ce mă interesează într-un timp cât mai scurt și, implicit, să salvez bani.

Cum scapi de reclame pe web

Astăzi, în 2015, situația nu s-a schimbat prea mult când vine vorba de reclame. Ca și înainte, și acum ne dorim ca paginile pe care le accesăm să se încarce cât mai rapid, astfel încât timpul și banii să nu fie risipiți pe lucruri care pe noi cel puțin nu ne interesează. Astăzi nu mai avem internet chiar așa de încet (viteza acum e de aproximativ 400 – 600 kbps), dar o altă diferență este că plătim conform traficului de date, nu neaparat timpul în care suntem conectați. Nu există internet nelimitat în Malawi, de aceea o pagină cu reclame va costa mai mult pentru noi decât una fără reclame. Întrebarea e, bineînțeles, cum să scăpăm de reclamele stresante, agresive și nesolicitate?

Soluția există, este gratuită și la îndemâna tuturor. Ea se numește AdBlock. AdBlock nu este nimic altceva decât un mic plugin care se instalează în browserul dumneavoastră, acesta apoi blocând încărcarea și afișarea reclamelor. AdBlock Plus este asemănător cu excepția faptului că listele de reclame sunt introduse manual de utilizator.

Din câte știu eu, AdBlock este disponibil pentru toate sistemele de operare pe calculator (Windows, Mac, Linux, ) și pe cele mai des folosite browsere (Internet Explorer – deși nimeni nu ar trebui să îl folosească, Chrome, Firefox, Safari, etc.).

Problema reclamelor, mai ales acolo unde viteza sau prețul internetului nu sunt aspecte foarte relevante, constă nu neaparat în modul în care afectează încărcarea paginilor, ci în agresivitatea lor și a spațiului pe care îl risipesc. Așa după cum puteți observa în următoarele două exemple, o pagină unde reclamele sunt încărcate oferă mai puțin spațiu relevant și mai puține informații decât o pagină unde reclamele au fost oprite. Nici nu mai aduc în discuție problemele de securitate pe care multe din aceste reclame le prezintă.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care vizualizați clipuri video pe Youtube, AdBlock deasemenea blochează reclamele video care însoțesc fiecare filmuleț.

AdBlock blochează reclamele video, flash, javascript din toate paginile web, inclusiv Youtube și Facebook. Nimănui nu îi place să îi fie băgate pe gât lucruri pe care nu le vrea, de aceea cu AdBlock puteți alege ce reclame doriți și ce nu doriți.

Cum scapi de reclame pe web
site-ul de știri românesc, hotnews.ro, cu și fără reclame.
Cum scapi de reclame pe web
un site de știri local, nyasatimes.com, cu și fără reclame.

Acestea fiind spuse, dacă cumva vă confruntați cu probleme legate de reclamele din paginile de internet, sau cu reclamele video pe care sunteți forțați să le vizualizați înaintea clipurilor de pe Youtube, acum aveți soluția: AdBlock.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Mulțumesc pentru informare. Nu am folosit Flashblock, dar am auzit multe lucruri bune de NoScript, plugin pe care l-am și folosit pentru o vreme.

  2. Adaug (ca power-user de Firefox ce sunt): Flashblock, NoScript. Nu misca nimic decat ce vrei!

Comments are closed