Rușinea de a propovădui știri false

Rușinea de a propovădui știri false

Popularitatea tot în creștere a site-urilor de socializare gen Facebook sau Twitter a dat naștere la o mișcare secundară care supraviețuiește din faimă, clickuri, share-uri și la final, bani. Această mișcare se ocupă strict de inventarea și răspândirea știrilor false, iar din păcate mulți dintre noi am fost prinși în această plasă. Titluri pompoase și senzaționale ne fură ochii și inima, și la final devenim parte activă a acestui lanț murdar.

Ceea ce foarte puțini dintre noi înțelegem este că toate se învârt în jurul banilor. Pagini de știri false sunt create cu scopul atragerii de trafic care, la final, se traduce în câștiguri pentru cei sau cel care administrează pagina. Fie fără să știm sau fără să ne pese, noi le creștem profitul de fiecare dată când nu ne putem abține să nu deschidem o pagină a cărui titlu este ceva de genul: “ȘOCANT! Un ingredient din bucătăria ta tratează cancerul!

Din păcate, Facebook a devenit un medium prin care aceste știri false sunt împărtășite, apreciate și trimise altora. Foarte mulți dintre noi, creștinii, am ajuns să fim atât de naivi, încât pur și simplu punem botul (să îmi fie scuzată expresia) la orice bârfă și la orice fleac.

Una dintre cele mai recente știri răspândite de mulți a fost cu păstorul american care a fost arestat și închis în închisoare pentru 1 an din cauza faptului că a refuzat să oficieze căsătoria unui cuplu homosexual. O simplă căutare de 2 minute pe Google ne descoperă că această știre este falsă, iar inițiatorul ei, site-ul nbc.com.co, este unul fals, creat recent.

Rușinea de a propovădui știri false

În urmă cu o săptămână toată pagina de Facebook a fost încărcată cu o altă știre senzațională, cum că un homsexual a dat în judecată compania Zondervan pentru că aceasta publică și tipărește Biblii care conțin versete despre homosexualitate. În acest caz, ceva asemănător s-a întâmplat în … 2008, însă judecătorul nici nu a vrut să audă de așa ceva. Totuși, articolul fals e scris acum în iulie și face aluzie că totul se întâmplă după decizia recentă a Curții Supreme. Nimic mai neadevărat.

Știri de acest fel apar în fiecare zi. Încă zâmbesc când văd că unii chiar cred că s-a descoperit leacul contra cancer într-o linguriță de bicarbonat, sau că atacul de cord poate fi prevenit dacă ne forțăm să tușim. În același timp, mă întristez să văd că noi, creștinii, am fost prinși în acest lanț – al răspândirii minciunilor.

De la Titel Maghiar și până la transplantul de cap sau păstorul închis pentru că a refuzat să îi căsătorească pe doi homosexuali – totul e minciună, dorință de senzaționalism, naivitate din partea noastră și bani în buzunarul celor care inventează minciuna.

Sunt de părere că atunci când citim și răspândim aceste știri false ne pierdem timpul prețios și păcătuim înaintea lui Dumnezeu. Mai rău, fără să ne dăm seama, îi facem și pe alții să își piardă vremea și să fie parte la propagarea minciunii.

Oare nu avem nimic mai bun să facem cu timpul nostru decât să mințim? Oare nu există alte pagini (precum aceasta) pe care să o putem împărtăși cu alții? Oare nu ar trebui să propovăduim Evanghelia și nu o știre falsă?!?

Mai jos vreau să vă las doar câteva exemple de pagini de internet false în speranța că, dacă veți mai vedea știri senzaționale (sau de orice altă natură), le veți ignora. Știu că nu e ușor, și eu mă lupt aproape zilnic cu această ispită, însă mi-am propus să ignor cu desăvârșire tot ceea ce sună pompos. Vă propun, dumneavoastră, cititorilor mei, să faceți la fel!

National Report
News Examiner
World News Daily
Huzzlers
Empire News
Stuppid
NYTimes.com.co
USAToday.com.co
NBC.com.co

Rușinea de a propovădui știri false

Cum ne dăm seama dacă o știre e falsă sau nu? În primul rând, ar trebui să fim atenți la sursă. În ultima perioadă, tot mai multe pagini de știri au apărut ca ciupercile după ploaie. În general, dacă o pagină are extensia “.com.co” atunci puteți fi aproape siguri că știrile sunt false. Dacă prima parte a adresei copiază un nume deja cunoscut în lumea știrilor, atunci puteți fi 100% siguri că pagina nu este nimic altceva decât o înșelăciune. De exemplu, USAToday.com este un site real de știri, însă USAToday.com.co este unul nou creat, care se folosește de renumele celui dintâi pentru a promova știri false.

Dacă în urma verificării sursei încă nu suntem convinși, putem să căutăm știrea pe site-uri cunoscute și credibile: BBC.com, FoxNews.com, etc.

Nu în ultimul rând, putem să căutăm dacă știrea este falsă folosind două metode care, cel puțin pentru mine, funcționează aproape de fiecare dată:

1. Deschidem Google.com și acolo scriem titlul știrii respective. Aproape de fiecare dată, chiar în prima pagină de căutări, vom vedea rezultate care ne vor da de înțeles că știrea e falsă.

Rușinea de a propovădui știri false

 

2. O altă metodă foarte sigură, încă care funcționează doar cu știrile false publicate în limba engleză, este dacă căutăm știrea pe www.snopes.com. Am deschis pagina, și în căsuța de căutare am scris doar câteva cuvinte cheie: “christian pastor arrested refusing gay”. Rezultatul (punctul 2) e clar.

Rușinea de a propovădui știri false

După ce am văzut știrea pe Facebook, nu am avut nevoie de mai mult de două minute (și acest lucru cu internetul încet din Africa) să îmi dau seama că știrea e falsă. Astfel, în loc să propovăduiesc minciuna, am propovăduit adevărul. Suntem, până la urmă, fii ai luminii!

Ce e de făcut dacă ne-am dat seama că am propovăduit o știre falsă? Se poate întâmpla la fiecare dintre noi să dăm “share” la ceva ce sună pompos, de aceea modul în care reacționăm atunci când ne dăm seama de greșeală e foarte important.

1. Primul pas ar fi să ne cerem scuze public (deoarece am propovăduit o minciună tot public). Știu că e greu, știu că suntem tentați să nu o facem, însă acest lucru ne va ajuta de două ori: în primul rând, prietenii noștrii vor înțelege că suntem serioși și, în al doilea rând, va activa în noi simțul răspunderii. Dacă vom continua în greșeală, mai mult ca sigur că cineva ne va atrage atenția.

2. Al doilea pas e să ștergem postarea cu pricina. E important să trecem prin profilul nostru, și să înlăturăm orice minciună pe care, vrând sau nevrând, am propovăduit-o.

3. Al treilea pas ar fi să fim mult mai atenți în viitor. Nimeni nu spune să fim paranoici, însă puțină suspiciune nu strică. Cu siguranță domnul Bărbosu era văzut altfel astăzi dacă nu juca un rol așa de important într-o minciună gogonată.

4. De ce nu, am putea face ceva bine în loc să facem ceva rău, și să propovăduim o știre sau un articol adevărat. Vă dau câteva exemple:

Proiecte pentru viitor.
10 lucruri pe care un misionar nu le spune.
De ce misionarii nu mai pot merge acasă niciodată.
De unde au misionarii bani?
Cine ne va ține frânghiile?
Misionar în Malawi lucrează cu 14 biserici noi!

Biblia spune: “Cu cît mai mult face cîştigarea înţelepciunii decît a aurului! Cu cît este mai de dorit cîştigarea priceperii decît a argintului“. Proverbe 16:16. Cred din toată inima că, dacă vrem să fim serioși cu privire la acest lucru, vom putea în 99% din cazuri să ne ferim de ceea ce e rău.

Levitic 19:11: “Să nu furaţi, şi să nu minţiţi, nici să nu vă înşelaţi unii pe alţii

Nu știu de ce, însă și versetul din 1 Ioan 2:16 îmi vine în minte: “Căci tot ce este în lume:pofta firii pămînteşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este dela Tatăl, ci din lume“. Oare atracția pe care o simțim atunci când citim titluri pompoase și cu iz de senzațional nu s-ar putea încadra în pofta ochilor?!?

Domnul să ne dea înțelepciune.

Pe aceași temă: Când nu întrebăm pe Domnul.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.