Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Deși Malawi are două sezoane oficiale, cel uscat și cel umed, când vine vorba de viața oamenilor toată lumea vorbește de alte două sezoane: sezonul bun și cel de foamete.

În perioada Noiembrie – Aprilie, an de an, avem parte de sezonul ploios. Ploi înseamnă grădini și înseamnă mâncare pentru familii. Aprilie – Noiembrie este sezonul uscat, timp în care nu plouă deloc, când totul se uscă și mâncarea se termină.

În fiecare an, în perioada Noiembrie – Martie avem parte de ceea ce Malawi numesc sezonul de foamete. Recolta precedentă s-a terminat, și oamenii o așteaptă pe următoarea. În acest timp aprox. 1 milion de oameni suferă de foame în fiecare an.

Foamea îi îndeamnă pe mulți la tot felul de lucruri care mai de care mai disperate. În inima noastră știm și înțelegem că e greu, și ne doare că nu putem să facem nimic la nivel național decât să ne rugăm. În satele unde suntem implicați, Kachere, Mpyupyu, Machinga și altele, încercăm să facem tot ceea ce ne stă în putință. Începând cu 2012, hrănim toți copiii orfani și subnutriți din Kachere. Începând cu acest an hrănim copiii orfani din Mpyupyu. Tot în acest an avem 9 tone de porumb pentru biserica din Machinga, însă mai sunt foarte mulți oameni care pur și simplu mor de foame.

Din pricina foamei, în fiecare an avem probleme cu hoți care vin și ne atacă. Unii sunt în căutarea banilor pentru mâncare, însă cei mai mulți se folosesc de această scuză pentru a-și satisface propriile nevoi. Recent, mulți Malawieni au fost alungați sau expulzați din Africa de Sud, de cele mai multe ori fără nimic din ceea ce au acumulat acolo. Din dorința de a se întoarce rapid și a-și lua lucrurile, foarte mulți sunt în căutare disperată de bani de bilete, iar recent citeam într-un ziar cum doi tineri de 24 și 26 de ani au ajuns chiar să omoare pe cineva și să îl vândă pentru organe.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Anul acesta doar am avut parte de două atacuri până acum. Primul a fost în timpul zilei, când noi am fost plecați de acasă. Doi tineri au venit și au încercat să pătrundă în casă însă paznicul i-a surprins la timp. L-au lovit și l-au lăsat puțin rănit, însă nu au reușit să fure nimic.

Al doilea atac a fost acum câteva nopți, undeva la ora 7 seara. Aici în Malawi se întunecă începând cu 5:30 – 6 seara. Un alt tânăr a furat niște lucruri de la unul din vecini, după care a venit la noi pentru a-și continua activitatea. Nici în acest caz nu a reușit să ia nimic, cel puțin din câte știm noi până acum.

În anii trecuți Stanley a fost atacat și amentințat cu cuțitul, iar noi am fost atacați în mijlocul nopții.

Deoarece vedem cum economia din Malawi se duce din rău în mai rău, nu ne așteptăm ca lucrurile să se rezolve prea curând, de aceea am decis să punem un gard simplu de sârmă împreujurul casei. Scopul acestui gard nu e să țină hoții serioși afară, ci doar pe cei care vor să fure “în trecere”. Tot ei sunt aceia care pot da buzna în casă chiar în mijlocul zilei, fără ca nimeni să îi audă. În fiecare an auzim cazuri de străini care au fost atacați, violați, jefuiți sau chiar omorâți dacă s-au opus.

Pentru siguranța familiei punem acest gard, urmând ca în viitor să încercăm să zidim un gard de cărămidă de jur împreujul întregii proprietăți. Câinii noștrii vor fi în această mică curte, și sperăm ca acest lucru să îi sperie pe cei mai mulți.

În viitor vrem să instalăm și câteva camere de supravegheat. De la bun început am ales că nu vom trăi în frică aici în Africa, chiar dacă de multe ori avem multe motive pentru acest lucru. Am ales totuși să ne folosim înțelepciunea în timp ce ne folosim de rugăciune pentru a-L ruga pe Domnul să ne păzească. Până la urmă degeaba facem noi garduri sau punem camere dacă Domnul nu ne păzește.

În acest sens, rugați-vă în continuare pentru siguranța noastră. Rugați-vă pentru siguranța familiei oridecâteori eu sunt plecat în oraș sau într-unul dintre sate.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Nevoia de securitate: Gard de sârmă.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.