Devison Makanda

Devison Makanda

Dacă ne urmăriți pe rețeaua de socializare Facebook, atunci cu siguranță ați aflat deja de fratele păstor Devison și de problema cu ochiul stâng. În orice caz, voi relata aici firul evenimentelor până în momentul de față.

În urmă cu aproximativ o lună de zile, fratele păstor lucra în grădina sa din satul Malenga. La un moment dat, a simțit că ceva i-a intrat în ochi, lucru destul de obișnuit pentru oricine a lucrat în câmp. Inițial, fratele a crezut că este vorba de cenușă adusă de vânt, deoarece totul s-a întâmplat foarte aproape de locul unde cineva a ars uscături și mizerii.

Ochiul a fost puțin iritat, fratele s-a șters așa cum a știut mai bine, și și-a continuat lucrul în câmp. Pe tot parcursul zilei, însă, și mai târziu seara, el a continuat să simtă ceva în ochi. La început nu s-a îngrijorat, însă după câteva zile s-a dus la o clinică locală. Acolo i s-a spus că e doar o mică iritație și că totul va fi în regulă. Deoarece situația este așa cum este aici în Malawi, fratele păstor a primit doar câteva medicamente contra durerii.

Devison Makanda
Fratele Devison la conferința din 2013 (cu cravată).
Devison Makanda
Fratele Devison la conferința din 2015 (stânga, în cămașă albă)

Zilele și săptămânile au trecut, iar situația s-a agravat, până acolo încât durerea a devenit insuportabilă și ochiul îi lăcrima în continuu.

Duminica trecută, noi am fost în biserica din satul Kotima, sat aflat la mai puțin de 20 minute distanță de satul Malenga. După serviciul de dimineață, fratele păstor de aici ne-a sugerat să îl vizităm pe fratele Devison din satul alăturat, pentru că e bolnav. Atunci a fost prima dată când am auzit de situația fratelui, și imediat ne-am dus să vedem care este problema.

Spre surprinderea mea, l-am găsit pe fratele Devison într-o situație jalnică. Era clar că fratele suferea enorm, iar ochiul respectiv era inflamat și extrem de iritat. Deoarece era duminică, am plănuit să îl ducem în ziua imediat următoare, dis-de-dimineață, la spital.

Luni dimineață, 23 Noiembrie, ne-am prezentat la spital, acolo unde doctorul ne-a spus că nu se mai poate face nimic, și că ochiul trebuie scos. Fără alte detalii eu am fost suspicios de acest diagnostic, de aceea am decis să mergem la un alt doctor, la o clinică privată în Blantyre, pentru o a doua opinie.

Din păcate, și la această clinică am primit tot același diagnostic, însă aici măcar ni s-au explicat și problemele. Acolo am înțeles defapt că timpul a agravat situația, iar corneea s-a stricat pur și simplu. Ni s-a spus că dacă fratele mergea la un doctor specialist din timp, ochiul i-ar fi putut fi curățat ușor și salvat. Acum, însă, ochiul a fost infectat, existând riscul de probleme mult mai grave care ar fi putut pune în pericol viața fratelui. Conform doctorilor de aici, a existat inclusiv riscul de meningită. Doctorii au recomandat urgent operația de înlăturare a acestui organ acum complet distrus.

Devison Makanda
Poză de aproape cu ochiul bolnav

Devison Makanda
În sala de așteptare

L-am dus pe frate acasă, astfel încât să poată să vorbească cu soția și cu restul familiei, iar operația a fost programată ieri, Miercuri. Fratele s-a internat Marți la spitalul de aici din Zomba, iar Miercuri a avut loc operația. Totul a decurs fără probleme, iar din câte știu în acest moment, fratele Devison se odihnește, urmând ca în scurt timp să fie lăsat să plece acasă.

Această operație are implicații mari aici în Malawi, mai mult decât în Europa sau în Statele Unite. Pe lângă faptul că fratele va trebui să se obișnuiască să vadă lucrurile cu doar un ochi, el va trebui și să suporte o oarecare presiune emoțională datorată culturii. Știm că oricine în această situație poate fi batjocorit într-o oarecare măsură, însă în cultura din Malawi lucrurile sunt mai grave.

Pentru început, deja sunt unii care dau vina pe vrăjitoare pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Unii din sat nu cred că acest lucru s-a întâmplat pur și simplu, ci cred că cineva l-a blestemat pe frate și de aceea a trecut prin această situație. Mai mult, în satele din Malawi oamenii care își pierd un ochi pot suferi de traume emoționale pe tot parcursul vieții, și acest lucru nu din pricina unor copii, ci din pricina familiei sau a adulților din sat care pot continua să creadă și să susțină că fratele a fost și este blestemat.

Bineînțeles, acest lucru poate aduce o anumită separare față de cei dragi și, în cazuri extreme, agresiuni fizice sau chiar moartea celui suferind.

De aceea, rugați-vă pentru fratele Devison. Dânsul este păstorul unei biserici frumoase, Biserica Baptistă “Thawale” din satul Malenga.

Noi am început să lucrăm cu fratele Devison încă din anul 2013, atunci când am avut prima conferință pentru păstori. Fratele a fost și este credincios, slujind oamenii din sat și slujind pe Domnul.

Rugați-vă pentru putere, pentru înțelepciune și pentru călăuzire, astfel încât viața și lucrarea fratelui păstor să nu fie afectate.

Devison Makanda
Poză de grup, 2013. Fratele este în rândul de jos, cu cravată

Devison Makanda
La consultație

Devison Makanda
După operație

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.