Întâlnire cu păstorii. Subiect botezul.

Astăzi am avut prima întâlnire cu păstorii Malawieni, organizată la Casa de Misiune din Zomba, Malawi. Așa cum bine știți, în fiecare an organizăm Conferințe pentru Păstori, fratele Keith din Stalele Unite fiind acela care pregătește această întrunire. Ne-am gândit, totuși, că ar fi bine să ne întâlnim cu acești păstori pe tot parcusul anului, o dată pe lună, astfel încât să îi înțelegem mai bine, să le știm problemele și să vedem cum putem să fim mai eficienți în cadrul Conferințelor Anuale.

Malawi este o țară izolată din multe puncte de vedere, iar accesul la informații este aici încă destul de restricționat, cel puțin indirect. Păstorii nu au de unde să procure cărți, studii biblice sau comentarii în limba natală, limba Chichewa. Defapt, chiar dacă ele ar fi disponibile, probabil ar fi prea scumpe. Prin urmare, marea majoritate a bisericilor din Malawi au o înțelegere cel puțin sumară a Scripturii. Subiecte precum botezul, cina Domnului, mântuirea sau administrarea finanțelor sunt neînțelese și păstorii și liderii bisericilor sunt însetați după învățătură.

Înainte să merg mai departe, îmi vine în minte Trimiterea Domnului Isus, pentru fiecare dintre noi. El ne-a trimis să propovăduim Evanghelia la orice făptură, să facem ucenici, să botezăm și să îi învățăm pe cei veniți la El. Mate 28:19, 20 clarifică acest lucru: “Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. 

Cum putem să în învățăm, decât dacă stăm împreună cu ei, cu Biblia deschisă, analizând, studiind, rugându-ne și cerând înțelepciune de sus. Tot Isus ne-a spus că “iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului.” Nu facem acest lucru bazați pe puterea noastră, ci bazați pe puterea Lui. “Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ.

Revenind la subiect, astăzi am discutat despre botez. Am stat peste 3 ore discutând acest subiect important însă neclar pentru cei mai mulți dintre ei. Întrebări precum “Cum botezăm?”, “Care e semnificația botezului?”, “Cine poate să fie botezat?”, “Care este vârsta propice botezului?”, “Care sunt efectele botezului în viața credinciosului?”, “Este necesar botezul? și multe altele, și-au primit răspuns astăzi. Am discutat și despre botezul copiilor mici, botezul prin stropire, practicile bisericii Romano-Catolice sau Presbiteriene și multe altele.      

După studiul biblic despre botez, ne-am bucurat de masa de prânz, iar după aceea am mai discutat câteva lucruri care țin de problemele pe care unele bisericile întâmpină.

 

La final, fratele Keith le-a vorbit păstorilor și i-a încurajat din Cuvântul lui Dumnezeu, din Marcu 4:35-41. Tehnologia are și ea multe părți bune, și încercăm tot mai mult să o folosim pentru El, fratele Keith fiind prezent prin intermediul internetului.

La final, păstorii m-au rugat să pregătesc un studiu biblic despre Cina Domnului pentru data viitoare.

Rugați-vă pentru aceste întâlniri. Învățătura și ajutorul pe care îl dăm acestor păstori are un impact puternic asupra a sute sau chiar mii de Malawieni. Rugați-vă pentru înțelepciune, pentru înțelegere și pentru un timp binecuvântat împreună.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.