De multe ori am primit scrisori prin care eu, sau soția mea Lita, am fost întrebați cu privire la rolul ei, ce face ea în lucrare și cât este de implicată.
În articolul de față doresc să explic rolul Litei în lucrarea pe care o avem aici în Malawi. Rolul soțului într-o misiune externă este destul de clar, însă credem că mulți creștini nu înțeleg bine care este rolul soției de misionar.
Doresc să încep prin a spune că fiecare familie este diferită, și fiecare lucrare este diferită. Astfel, sunt câțiva factori care trebuie luați în considerare:
- Câți copii sunt în familie?
- Câți copii mici sunt în familie?
- Dacă ei sunt trimiși la școală sau învață acasă?
- Care sunt condițiile de trai?
- Ce îi cere soțul ei să facă în lucrare?
Lucrarea unei soții de misionar este într-o continuă schimbare, odată cu modul în care casa ei se schimbă. Rolul lui Lita este să fie soția de care soțul are nevoie, atât acasă, cât și în lucrare.
În cazul nostru, Lita este o soție de misionar, ea nu este o misionară în sine. De obicei, fetele nemăritate care merg singure în lucrare pot fi considerate misionare în sensul strict al cuvântului, însă noi credem că rolul soțiilor de misionari este să fie exact acel lucru: soție de misionar!
Un exemplu clasic, în bisericile nostre de acasă, avem păstorii și soțiile de păstori. Fără soț, soția nu ar putea fi nici păstor (păstoriță) dar nici soție de păstor, iar ”titlul” i s-ar pierde. Ea este soție de păstor din pricina soțului, nu păstor sau predicator în sine. Rolurile celor doi vor continua să fie diferite în lucrare, deși ca și soție de păstor ea va avea mai multe responsabități decât înainte.
Asemănător, Lita este soție de misionar, nu misionar în sine. Dacă Domnul ne-ar chema în alt loc, Lita mă va urma. Daca biserica noastră ne chemă acasă, Lita va veni și ea, nu va rămâne singură ca și misionar(ă).
Doresc să accentuez faptul că fiecare femeie este diferită, fiecare lucrător este diferit, fiecare lucrare este diferită. Prin urmare, de la caz la caz, lucrarea pe care o femeie o va face este și ea diferită. Totuși, soția nu trebuie să se simtă vinovată sau nefolositoare, pentru că rolul ei, așa cum îl găsim scris pe paginile Scripturii, este să ”își zidească casa”.
Proverbe 14:1 ”Femeia înțeleaptă își zidește casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseși mâinile ei”. Lita este ”ziditoarea casei”, iar într-o țară din lumea a treia, precum Malawi, această slujbă este mult mai complicată decât s-ar părea. Aici nu prea avem produse semi-preparate sau fast-foods, iar ceea ce găsim este sau de calitate inferioară, sau foarte scumpe la preț. Astfel, Lita este pusă în situația în care trebuie să gătească de două sau trei ori pe zi, în fiecare zi a săptămânii. În România, mai cumpăram pizza, sau mai mergeam la McDonalds, ceea ce reducea stresul și munca soției. Aici în Malawi nu avem aer condiționat sau încălzire centrală atunci când este mai rece. Prin urmare, praful de afară intră constant în casă, ceea ce o face pe Lita să trebuiască să muncească mai mult. În România, dacă nu avem aer condiționat, atunci cel puțin primăria încearcă să spele drumurile în fiecare noapte. Chiar dacă ne dăm seama sau nu, în orașele din România este mai puțin praf decât aici în Africa, deci, mai puțin praf de șters. Aici în Malawi ducem lipsă de multe aparate electrice pe care poate alții le folosesc în fiecare zi. Doar anul acesta i-am cumpărat soției o mașină de făcut pâine, iar până acum, ea a trebuie să facă totul manual – ceea ce înseamnă mai mult timp de lucru. Aspirator nu am avut decât până anul acesta când, o familie de misionari care au plecat din țară l-au vândut la un preț foarte avantajos. Din 2009 până la în Aprilie 2012, Lita a trebuie să măture și să spele pe jos folosind clasicele mături și mopuri, și asta în fiecare zi. Chiar dacă poate am avea toate aparatele electrice, totuși aici avem probleme cu curentul electric, care vine și pleacă după cum dorește. Fără curent, un aspirator este în zadar, iar în zile ca acestea, Lita trebuie să măture – ceea ce înseamnă mai mult de lucru și mai mult timp. În România, noi dăm drumul la robinet și apa este gata de băut, însă aici și acest lucru este diferit. Apa nu este bună de băut așa cum vine la robinet, și trebuie filtrată sau fiartă. Filtrele sunt scumpe, și de aceea soția mea trebuie să fiarbă apă în fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Apa fiartă trebuie lăsată să se răcească în aer liber, după care trebuie pusă în frigider pentru a se putea bea rece.
Printre alte lucruri diferite față de România, aș mai putea adăuga lipsa magazinelor universale. În România aveam Real sau Kaufland și cam tot ceea ce aveam nevoie într-o lună se putea găsi acolo. Aici nu avem așa ceva. Legumele și fructele le găsim doar la piață, peștele îl găsim la vânzătorii ambulanți, laptele îl colectăm marți și vineri, pâinea trebuie să o luăm de la brutărie, carnea de pui trebuie luată de la un magazin, carnea de porc o luăm dintr-o altă parte a pieței, cd-uri sau dvd-uri și alte accesorii trebuie cumpărate din alt oraș, dulciurile la copii le cumpărăm de la magazinele indienilor, făina de grâu o luăm de la alt magazin, jucăriile de la magazinele chinezești iar hainele și papucii sau din alt oraș, sau de la un magazin special din Zomba, sau dintr-o altă parte a pieței. Și aș mai putea enumera mai multe exemple, însă cred că se observă faptul că mersul sau condusul de la un magazin la celălalt consumă timp.
Până și plata facturilor este mai anevoioasă aici. În România, și în străinătate, în ziua de astăzi se poate plăti aproape totul online: curentul, apa, gazul, telefoanele, internetul, etc. Aici în Malawi, curentul îl cumpărăm din alt loc, apa trebuie plătită în celălalt colț al orașului, internetul îl cumpăr de pe stradă și unitățile la telefon la fel.
Pentru a plăti pentru toate acestea avem nevoie de bani, iar la bancomate de multe ori este rând mare sau bancomatul nu funționează. Pentru o vreme lungă, bancomatele au refuzat să accepte cardul meu, iar după aceea refuzau să îmi dea bani mai mulți decât o sumă mică. Sunt doar două bancomate care funcționează cu cardul meu în tot orașul Zomba, iar unul dintre ele de multe ori refuză și astăzi să îmi primească cardul. Mi s-a întâmplat de multe ori să stau 15-20 minute la rând la bancomat doar ca să realizez că nu îmi poate da bani din cutare sau cutare motiv.
Pentru o bună bucată de vreme nu puteam cumpăra ouă bune în oraș, de fiecare dată aproape jumătate din cofrag erau stricate. Atunci a trebuit să ne cumpărăm găini, iar acele găini trebuiau hrănite, cușca lor trebuia curățată, puiii trebuia protejați de prădători – iar totul era în responsabilitatea soției.
Pentru a mai economisi câțiva bănuți, Lita are o mică grădină de legume acum, unde crește roșii, ceapă verde, mărar, pătrunjel și alte ierburi care se folosesc în mâncare. Grădina are nevoie de îngrijire, și acest lucru cere și el timp.
Pe scurt, Lita are grijă de casă pentru ca eu, soțul, să pot avea timp de lucrare. Eu plec dimineață în sat, știind că soția mea scumpă are grijă de fetițele noastre, le face de mâncare, le face baie, le învață să scrie alfabetul și să vorbească corect. Eu plec în sat știind că Lita va avea grijă de casă, să fie curat, să fie primitor să fie o ”acasă”.
Fără soția mea, lucrarea din Malawi ar fi poate doar o fracțiune din ceea ce este acum. Lita este ajutorul meu potrivit fără de care nici nu știu ce m-aș face. Pe lângă toate acestea, Lita mai predă la club de copii, mai traduce scrisorile de rugăciune și cursurile.
Am văzut familii în care soția încearcă să facă mai mult, să fie mai implicată, și am văzut cum aceste familii au probleme. Lucrarea poate funcționează cum funcționează, însă casa nu este zidită, ba din contră. Astfel de familii trec prin multe depresii și, de multe ori, se decid să părăsească câmpul de misiune. Doar viața în sine pe un câmp de misiune străin este mai grea și mai stresantă, cu atât mai mult lucrarea.
În concluzie, deci, este Lita implicată în lucrare? Da, este implicată 100% și face exact ceea ce Domnul a chemat-o să facă acum și aici: să fie o mamă, o soție și o ”ziditoare de casă”. Aceasta este misiunea ei și chemarea ei. Cineva îi spunea soției că poate după ce fetele noastre vor crește, ea va putea fi mai activă în lucrare. Greșit! Jessica și Aimee nu sunt o piedică în lucrare, ele sunt lucrarea și voia Domnului pentru familia noastră. Proverbe 22:6 ”Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. Pentru acum, acesta este ”clubul” ei de copii, în fiecare zi, toată ziua.
Lumea de astăzi s-a schimbat și la fel și prioritățile ei și rolurile soților și a soțiilor. Feminismul nu este altceva decât umanism, iar umanismul este păgânism. Femeia modernă vrea să fie acolo unde Dumnezeu nu a rânduit-o, iar rezultatele le vedem: doar în America, avem o rată de 50% divorț in familii, atât în lume cât și în biserică. Atunci când ne depărtăm de la linia trasată de Dumnezeu, nici familia și nici lucrarea nu vor funcționa așa cum trebuie.
La final, vă las cu un pasaj din Cuvântul Domnului care vorbește despre femeia înțeleaptă și cinstită, un exemplu pentru fiecare soție creștină de astăzi: Proverbe 31:10-31
10. Cine poate gasi o femeie cinstita? Ea este mai de pret decat margaritarele.
11. Inima barbatului se increde in ea, si nu duce lipsa de venituri.
12. Ea ii face bine, si nu rau, in toate zilele vietii sale.
13. Ea face rost de lana si de in si lucreaza cu maini harnice.
14. Ea este ca o corabie de negot; de departe isi aduce painea.
15. Ea se scoala cand este inca noapte si da hrana casei sale si imparte lucrul de peste zi slujnicelor sale.
16. Se gandeste la un ogor si-l cumpara; din rodul muncii ei sadeste o vie. –
17. Ea isi incinge mijlocul cu putere si isi oteleste bratele.
18. Vede ca munca ii merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea.
19. Ea pune mana pe furca, si degetele ei tin fusul.
20. Ea isi intinde mana catre cel nenorocit, isi intinde bratul catre cel lipsit.
21. Nu se teme de zapada pentru casa ei, caci toata casa ei este imbracata cu caramiziu.
22. Ea isi face invelitori, are haine de in subtire si purpura.
23. Barbatul ei este bine vazut la porti, cand sade cu batranii tarii.
24. Ea face camasi si le vinde si da cingatori negustorului.
25. Ea este imbracata cu tarie si slava si rade de ziua de maine.
26. Ea deschide gura cu intelepciune, si invataturi placute ii sunt pe limba.
27. Ea vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei, si nu mananca painea lenevirii.
28. Fiii ei se scoala si o numesc fericita; barbatul ei se scoala si-i aduce laude zicand:
29. “Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate.”
30. Dezmierdarile sunt inselatoare, si frumusetea este desarta, dar femeia care se teme de Domnul va fi laudata.
31. Rasplatiti-o cu rodul muncii ei, si faptele ei s-o laude la portile cetatii.
Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!
Fiti binecuvantati. Va iubesc si ma rog pt voi !
Horatiu
Mulțumim, Horațiu!
Larisa, iti multumim pentru comentariu si pentru cuvintele frumoase. Intr-adevar, fratele Tom a fost un om exceptional, si rodul lucrarii lui se vede si astazi. Mai minunat este faptul ca suntem mantuiti si ca avem onoarea de a propovadui aceasta Veste Buna oricarui om. Ne-am bucura sa ne scrii mai multe pe adresa de email: [email protected] sau Litei, la [email protected]. Mult har!
Domnul sa vă binecuvinteze întreaga familie și să va dea putere în lucrare. Nu am știut până acum că sunteți misionari. Mi-aduc aminte de dumneavoastră și soția dumneavoastră din tabăra de la Sighet. Astăzi am căutat o poza cu fratele Tom și cu tabăra și așa am găsit și acest site.
Mi-aduc aminte cu drag de verile în care am fost în tabără în Sighet, dar ceea ce este mai important este că în 12 iulie 2007 mi-am predat viața Domnului la predica fratelui Tom. Ps. 32:8; Evrei 10:35,36. Mă rog pentru dumneavoastră. (Larisa)