Malawi este încă o țară a lumii a treia, iar cultura africană este adânc înrădăcinată în inimile și mințile oamenilor. Trăim, totuși, într-o lume schimbătoare iar moda, cu tot ceea ce aduce ea, pătrunde încet și sigur și în această țară săracă.
Dacă în urmă cu câțiva ani era ilegal pentru fete să poarte fuste scurte sau pantaloni iată că astăzi aceste lucruri se văd din ce în ce mai des. În oraș, la piață, în magazine și chiar și în sate, se pot vedea fete sau femei care stau împotriva culturii malawiene, și poartă pantanloni sau fuste mini fără să bage în seamă cuvintele sau privirile aruncate de ceilalți.
Din când în când, însă, tribalismul iese la iveală și unele din aceste fete pot suferi traume cumplite. Așa s-a întâmplat recent când o fată de vârstă medie (aici în Malawi asta înseamnă undeva între 20-30 ani) s-a dus cu microbuzul în Blantyre, la ora 9 dimineața. Fata purta fustă mini, și avea de când să meargă la piață. Când a ajuns la gara unde microbuzele parchează, câțiva lucrători de pe mai multe microbuze au început să o agreseze verbal și să o insulte din pricina modului în care era îmbrăcată. Cu siguranță că fata a încercat să se scuze, și în acest moment aceștia i-au rupt fusta, bluza și sutienul în plină stradă și cu mulțimea de oameni stând și uitându-se.
Conform articolului din ziarul de astăzi, fata s-a dezbrăcat total, probabil de nervi, moment în care unii au vrut să o violeze, din nou în timp ce mulți alții stăteau și se uitau. Deși majoritatea nu sunt deacord cu astfel de comportamente de trib și ar alege să ignore fete îmbrăcate indecent, totuși nu prea au ce să facă în astfel de cazuri pentru că și în ei este gândul că doar fata este cea care a greșit.
Fata a fost salvată de polițiștii care au ajuns tocmai la timp, înainte ca ea să fie violată.
În 2012 au fost cazuri în care vânzătorii ambulanți desbrăcau fete în plină stradă pe motiv că acestea nu se îmbrăcau în mod Malawian, și asta în centrul orașelor, nu undeva într-un loc ascuns.
Când se întâmplă lucruri de genul acesta nu pot să nu mă gândesc la România și la modul în care moda a influențat cultura noastră dar și biserica. Îmbrăcămintea a ajuns din ce în ce mai indecentă iar lupta creștinului cu ”chipul veacului acestuia” este una pierdută. În multe biserici s-a ajuns să se spună că ”Asta e moda și nu avem ce face!”. Este interesant cum îmbrăcămintea din bisericile noastre creștine ar fi cu greu acceptată între necreștini aici în Malawi. Au fost cazuri în care unele fete au fost bătute, violate și chiar omorâte doar pentru că erau îmbrăcate în pantaloni.
Bineînțeles că nu suntem deacord cu astfel de comportamente barbare, pentru că fiecare persoană este liberă și se poate îmbrăca cum dorește. În același timp, fiecare dintre noi avem și o responsabilitate în fața celorlalți, atât noi ca și misionari și oameni albi, cât și ei, Malawienii, între ei. Mai mult, pentru noi care suntem creștini, avem o responsabilitate și în fața lui Dumnezeu pentru gândurile și reacțiile pe care le ridicăm în alții atunci când alegem cum și ce să îmbrăcăm. În orice moment al vieții noastre, vorbele, gesturile și aspectul nostru exterior trebuie să îi aducă glorie lui Dumnezeu și să îL arate pe Isus în noi. Noi trebuie să reflectăm atenția asupra lui Dumnezeu, și nu să o atragem asupra noastră.
Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!