Gule Wamkulu

Gule Wamkulu, sau ”Marele Dans” este un dans tradițional Malawian, specific tribului Ngoni, care era executat înaintea fiecărui război cu triburile dușmane. Scopul lui principal era să aducă războinicii într-o stare în care să fie gata să lupte, însă în același timp, trebuia să inducă frica și teroarea în dușmanii care probabil îi puteau auzi de departe.

Prin cuvintele cântate, tribul Ngoni avertiza și amenința dușmanii de prezența unei ”fiare” sau a unui animal sălbatic periculos omului. Toți ascultătorii erau anunțați că această fiară vine, după care toți erau provocați să vină să o vadă! Mai departe, cântecul descrie acest animal ca fiind unul frumos! Imaginați-vă ce puteau înțelege alții de departe!!!

Există mai multe variante al acestui dans Gule Wamkulu; în cel la care am asistat ieri este prezentă o ”fiară” mare, sub numele de ”Makanja”. În alte versiuni, însă, pot fi prezente animale mici sau de dimeniunile omului. Importanța măștilor este una vitală în cultura Ngoni, în trecut cei care le purtau puteau fi chiar omorâți dacă erau descoperiți, și asta chiar de către cei din același trib.

În ziua de astăzi Gule Wamkulu se poate cânta și de alte triburi, înaintea multor sărbători: inițiere, nuntă,  instalarea unui nou șef de sat, etc.

Din păcate, cei care au efectuat acest dans ieri nu au purtat costumele și măștile tradiționale, însă tobele, urletele și cuvintele au fost destule pentru a ne reaminti de istoria acestui trib. Africanii în general sunt foarte mândri de tradițiile lor, de costumele și dansurile care îi caracterizează și diferențiază de alte triburi.

Gule Wamkulu poate avea tentă senzuală în anumite stadii ale dansului, însă nici problemele demonice nu pot fi ignorate. Oamenii Ngoni obișnuiau să execute aceste dansuri în sau în apropierea cimitirelor, măștile și costumele tradiționale sunt menite să inspire frică iar numele celor care le folosesc sunt ”fiare”.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.