Păgânismul în Malawi

Păgânismul în Malawi

În trecut am vorbit puțin despre păgânismul cu care ne confruntăm des aici în Malawi, subiectul este destul de vast, complicat și trist, iar astăzi mai am câteva gânduri și motive de rugăciune.

Înainte de toate, este trist că mulți creștini sau așa-ziși creștini încearcă să amestece biserica cu păgânismul, iar rezultatele de cele mai multe ori sunt îngrijorătoare. Doar un exemplu recent, o familie de pocăiți și-au dus fiica la doctori, din pricina unor complicații. Aceștia nu au reușit să facă nimic, și au trimis-o pe fată înapoi acasă. Disperați, părinții au apelat și la vrăjitorie, iar situația este dificilă. Tatăl fetei este lider în aceea biserică, însă din păcate nu iși dă seama cât de mult urăște Dumnezeu vrăjitoria și cât de gelos este El atunci când cineva amestecă Creștinismul cu practicile celui rău. Din păcate, fata nu a supraviețuit, iar părinții L-au supărat tare pe Domnul.

Exemple ca și acestea sunt multe, și le-am întâlnit chiar și în bisericile noastre. Datoria mea este să predic Cuvântul, să vorbesc împotriva înșelăciunii celui rău, și să îi învăț pe oameni calea pe care trebuie să o urmeze. Cred că Dumnezeu nu binecuvântează mulți oameni tocmai din pricina acestui lucru.

În articolul de astăzi doresc să vă vorbesc despre un fruct local, Nsupa, și o altă utilizare foarte neobișnuită a lui. Nsupa este o plantă din familia Cucurbitaceelor, și se aseamănă cu dovleacul. Fructul acestei plante este uscat iar interiorul este curățat, și tot ceea ce rămâne este coaja. (de dragul exemplului, imaginați-vă tradiționalul dovleac de Halloween). Problema începe de acum, pentru că doctorii tradiționali din Malawi (vrăjitorii) susțin că în aceste fructe spiritele își descoperă mesajele către cei vii. Alții țin medicamente tradiționale în aceste fructe, și toate aceste lucruri se rezumă la un singur cuvânt: păgânism.

Păgânismul în Malawi
Fructul de nsupa, împodobit

Malawi este plină de doctori tradiționali. Lumea modernă îi laudă și îi încurajează, neștiind și neînțelegând ce înseamnă toate acestea pentru Dumnezeul viu. În piață, pe străzi, chiar și în anunțurile din ziar, doctorii tradiționali își oferă serviciile la un mic redus tuturor celor creduli. Sărăcia și ignoranța îi împinge pe mulți, chiar și creștini, să apeleze la ei. Acești doctori promit să ofere: tratamente contra SIDA, tratamente contra diferitelor boli de altfel greu sau imposibil de tratat, bani, faimă, dragoste etc.

Păgânismul în Malawi
”Nsupa este un fruct gol în care spiritele se pot vedea. În nsupa spiritele își descoperă mesajul”

Într-una din bisericile pe care noi le ajutăm, una dintre surori și-a dus copilașul mic la un astfel de doctor tradițional. Copilul era bolnav, iar sora nu și-a permis doctorii și medicamentele prescrise de ei. Pentru ea, doctorul tradițional a fost o alternativă ieftină și promițătoare. Conform vrăjitorului, ”boala” copilului a fost un duh rău care locuia în el. Folosind fel de fel de uleiuri, prafuri și ”rugăciuni”, doctorul a scos afară din copil duhul cel rău, iar în locul lui a pus un duh bun. Pentru a ține duhul cel bun în copil, doctorul i-a legat o sfoară cu diferite pietre și semințe de jur împrejurul taliei copilului; sfoara era ”lanțul” care ținea duhul cel bun înăuntru. Mult mai grav, sfoara aceea reprezenta lanțul pe care vrăjitorul îl avea pus peste mama copilului, pentru că aceasta era îngrijorată să nu rupă sfoara niciodată. În caz contrar, ea trebuia să fugă numaidecât înapoi la doctor pentru o altă sesiune și alți bani.

Astfel de oameni sunt în bisericile noastre și pretutindeni pe drum. Ei pot activa în biserică, cânta sau chiar păstori fără ca nimeni să nu știe. De multe ori ne întrebăm de ce lucrurile merg cum merg, și de ce Dumnezeu parcă nu binecuvântează, iar răspunsul stă în legăturile unora cu lumea celui rău.

Păgânismul în Malawi

Așa cum spuneam, majoritatea oamenilor de aici nici măcar nu știu că e greșit, și ei își pot trăi toată viața crezând că e normal și bine ceea ce fac. Sunt alții care au auzit că e păcat, însă tradiția e așa de adânc implantată în ei, încât le este greu să accepte și să își schimbe modul de trai.

Noi încercăm tot timpul să discutăm cu cei din cercul nostru despre aceste lucruri și să îi îndemnăm să se încreadă în Domnul pentru protecție și pentru binecuvântări. Le spunem că nici un om de pe acest pământ nu are puterea să pună duhuri bune în alți oameni, și că toate acestea sunt făcute cu puterea celui rău, și că ei lucrează doar cu duhuri rele.

Exemple ca și cele de mai sus sunt multe, unele de-a dreptul amuzante, altele ciudate sau înfricoșătoare. Strategia lui satan este cu două tăișuri, pe de-oparte el îi ține pe oameni legați în continuare de aceleași tradiții, prin frică, iar pe de altă parte îi ține departe de Dumnezeu care îi poate elibera.

Rugați-vă pentru înțeleciune peste toți copiii Domnului din această țară. Rugați-vă ca fiecare dintre noi să trăim în lumină și să arătăm calea pe care acești oameni trebuie să o urmeze.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Păgânismul în Malawi

Bookmark the permalink.

Comments are closed.