Copil jucând Bawo |
Mergând prin satele din Malawi îți este garantat să vezi grupuri de copii, tineri sau adulți jucând Bawo (pronunțat ”bao”) fie pe plăci de lemn sculptate sau în găuri scobite în pământ. În Malawi, Bawo este un joc popular tradițional, o distracție națională în special în zonele rurale, care constituie aproximativ 70% din națiune.
Ceea ce este foarte interesant la acest joc este complexitatea lui, fiind de altfel cel mai greu din toate jocurile de tip Mancala. Deși este un joc în intregime matematic, chiar și copiii din sate inventează rapid mișcări care arată în mod clar vigilență mentală, calcul și inventivitate. Împreună cu alte lucruri de care acești copii sunt capabili, jocul bawo este o indicație clară de inteligență și de potențial. Cu toate acestea este trist că marea majoritate a copiiilor din zonele rurale sunt împiedicați în a progresa în educația lor, de multe ori chiar de la o vârstă foarte fragedă, și totul din pricina sărăciei. Genii viitoare sunt astfel pierdute.
Bawo (pronunțat și Bao) este un joc practicat în Estul Africii, inclusiv în Kenya, Tanzania, Insulele Comore, Malawi și zone din Congo și Burundi. Jocul este cel mai răspândit în Kenya și Tanzania, printre oamenii care fac parte din triburile Swahili, unde este numit Bao, care în limba swahili înseamnă placă. În Malawi se joacă o variantă foarte apropiată, și se numește Bawo, care este echivalentul Yao (unul dintre triburile/limbile din Malawi) a cuvântului din Swahili.
bawo |
Placa și piesele |
Puțini oameni albi știu să îl joace, de aceea prin complexitatea lui, jocul Bawo a atras interesul mai multor oameni de știință, în special al celor care studiază teoria jocului, teoria complexității și psihologia.
Bawo făcut în pământ |
Ca și multe alte jocuri tradiționale, și regulile jocului Bawo au fost păstrate prin tradiție orală și, în consecință, sunt supuse variațiilor diferitelor regiuni. Jocul Bawo se joacă pe o placă cu 32 de găuri, aranjate în 4 rânduri de câte 8 găuri fiecare. Fiecărui jucător îi aparține jumătate din tablă, adică două rânduri și câte 32 de piese nediferențiate, supranumite și ”semințe”. Aceste piese pot fi biluțe, boabe de fasole sau chiar capace de coca cola.
Modul în care piesele sunt aranjate la începutul jocului este lucrul care face jocul specific anumitei regiuni.
Deși este un joc frumos, mental și social, ca și oricare joc el de multe ori devine un idol. Bărbați în satele din Malawi petrec ore în șir în fiecare zi jucându-se, ignorând astfel nevoile familiei. Nu o dată am văzut femeile cu copiii în spate lucrând în grădină în timp ce bărbații lor se jucau Bawo. Nu o dată am văzut creștini care nu veneau Duminicile la biserică, pentru că se jucau Bawo și pur și simplu nu își dădeau seama cum trece timpul.
În toate lucrurile, e bine să fim moderați și să nu uităm niciodată care sunt prioritățile în viață.