Imprimata si dilema culorii negru

Lucrarea noastră din Malawi implică și multă muncă de birou, traduceri (făcute de Stanley), pregătire de lecții biblice, pregătirea studiilor, pregătirea altor acte și documente, iar în toate acestea una dintre cele mai importante și necesare lucruri este imprimanta.

Aici în Malawi, imprimantele cu cerneală care au și scanner nu sunt chiar atât de scumpe, însă cum toții știm că acestea vin cu aproximativ 50-70% cerneală. Odată cerneala terminată, singura alternativă este să cumpărăm alte cartușe, însă aici intervine o problemă. Cartușele singure sunt mai scumpe decât imprimanta cu cartușe pe jumătate pline. De vreo 2-3 ori am ales să cumpăr o imprimantă nouă, pentru că era mai ieftin. De câțiva ani încerc să găsesc cea mai simplă și ieftină soluție, și acum am găsit un site extern de unde pot comanda cerneală, pe care apoi o încarc cu o seringă în cartușele pe care deja le am.
Pentru imprimanta mea, HP Deskjet 3070B, un singur cartuș aici costă exact 270 lei, și eu am nevoie de  4: negru, roșu, galben și albastru. Împreună, ele m-ar costa 1080 lei, adică mai mult decât avem noi pe o lună întreagă pentru familie, lucru care m-a determinat să caut o alternativă.

Cerneala pe care o cumpăr de pe eBay mă costă aproximativ 20 de dolari, adică cam 70 de lei, și în pachet am … 4 sticluțe din fiecare culoare, pe care le pot folosi de 3-4 ori!!!!!!

Un calcul simplu îmi arată că, local, ar trebui să plătesc 270 lei / cartuș plin, în timp ce dacă comand online, plătesc aproximativ 4,3 lei / cartuș plin. În loc să fiu nevoit să plătesc 1080 / toate cartușele, acum plătesc doar 17,5 lei. Slavă Domnului pentru mediul online care avem acces, și slavă Domnului pentru că România este o țară mult mai dezvoltată decât Malawi; localnicii pot face cumpărături online din afara țării, indiferent de câți bani ar avea cineva – așa este deocamdată sistemul bancar.

Odată ce am rezolvat prima problemă, am întâmpinat o a doua; am descoperit că toate cele 4 cartușe se golesc cam în același timp, deși peste 90% din ceea ce tipăresc este de culoare negru. Am căutat, am studiat și doresc să vă prezint ceea ce am descoperit.

Monitoarele calculatoarelor noastre folosesc sistemul de culori RGB, din engleză Red (roșu), Green (verde) and Blue (albastru). Orice culoare pe care noi o vedem pe monitor este o combinație din cele 3.

Imprimantele, precum a mea, folosesc sistemul de culori CMYK, din engleză Cyan (un fel de albastru), Magenta (un fel de roșu), Yellow (galben) și K (de la negru!!!).

În cazul monitoarelor, negrul se obține prin lipsa celor 3 culori, sau 0 pt R, 0 pt G și 0 pt B. Imprimantele, pe de altă parte, nu pot scrie cu 0 din fiecare culoare, de aceea folosesc cerneală, și până acum am crezut că se folosește doar negrul pentru a tipări textul negru. Dar m-am înșelat.

Producerea culorii ”negru” pentru monitoare

În sistemul de culori CMYK (al imprimantelor), negrul cel mai negru este obținut prin amestecare tuturor celor 4 culori, în următoarea proporție (cel puțin în cazul imprimantei mele): 74% albastru, 71% roșu, 64% galben și 87% negru!!!  – adică o grămadă de cerneală.

Producerea culorii ”negru” la imprimante

Nu toate imprimantele folosesc exact aceeași proporție, însă nici una nu folosește doar negru pentru a tipări culoarea negru.

Am făcut, astfel, un experiment; am setat imprimanta pe modul ”Greyscale” (alb-negru), și am tipărit o pagină cu text negru. Textul nu era negru perfect, ci un fel de gri foarte închis, și asta pentru că de data aceasta imprimanta a folosit doar cartușul negru. Am setat apoi imprimanta pe modul ”Color” (culoare) și am tipărit aceeași pagină, iar de data aceasta textul a fost negru-negru, și asta pentru ca s-au folosit toate cele 4 culori.

Până acum am crezut că dacă tipăresc textul doar în negru economisesc bani, însă se pare că m-am înșelat. Dacă nu este foarte important ca acel text să fie într-adevăr negru închis, atunci modul cel mai econom este ca imprimanta să fie setată pe modul alb-negru. În felul acesta, însă, nu se mai poate tipări nici o culoare, iar acest lucru iar nu este bine.

Am înțeles că unele programe de editare a textului permit controlul amănunțit asupra culorii acelui text. Astfel, în Office, după ce ați terminat de aranjat textul în pagină, va trebui să selectați tot acel text negru, apoi să mergeți la ”Font Color”, acolo apăsați săgeata mică din dreapta pentru a deschide meniul, de acolo selectați ”More Colors”, apoi alegeți ”Custom” și în partea de jos aveți opțiunea de a alege ”Color Model” sau sistemul de culori folosit. În mod normal veți descoperi că sistemul RGB este deja selectat, el fiind folosit pentru monitoare, așa cum am spus mai sus. Pentru a economisi cerneală, însă, va trebui să alegeți sistemul CYMK, după care să puneți pe 0 toate cele 3 culori, iar pe 100 culoarea negru. În felul acesta, nu trebuie să umblați la setările imprimantei, iar documentul respectiv vă va economisi cerneala.

Doresc să subliniez faptul că în felul aceasta, negrul nu va mai fi pur negru, însă veți economisi cerneală.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  2. Eu chiar nu stiam nimic de spre aceste lucruri. Multumesc pentru detali.

Comments are closed