”Regele regilor” M’mbelwa IV a murit

”Regele regilor” M'mbelwa IV a murit

Malawi este o țară a mai multor grupuri etnice, iar Ngoni este numele un astfel de grup. Ei s-au desprins din tribul Zulu din Africa de Sud, pe timpul războaielor tribale de la începutul anilor 1800.

Oamenii tribului Ngoni s-au stabilit în special în țările Malawi și Zambia, în Malawi ei fiind localizați în 5 districte (județe) importante: Mchinji, Mzimba, Dedza, Ntcheu și Thyolo. Ei numără aproximativ 785.000 de suflete.

Organizarea administrativă a triburilor aici în Malawi datează încă de pe vremea când toți erau crescători de vite, și anume fiecare sat are un șef de sat, apoi peste mai multe sate există un șef de grup, iar peste toți tronează un șef de tip Paramount (Șef Suprem), care poartă titlul de ”Rege al Regilor”. Fiecare din cele peste 10 triburi are un Șef Suprem propriu care, cel puțin aici în Malawi, sunt considerați aproape ca fiind parte din guvern.

”Regele regilor” M'mbelwa IV a murit
Inkosi ya Makosi M’mbelewa IV, suferea de diabet și tensiune

Cu câteva zile în urmă, ”regele regilor” tribului Ngoni a decedat după mai bine de 28 de ani în funcție, iar locul lui va fi luat de către fiul său mai mare. Acesta lucrează ca și funționar public într-una din băncile din capitală, însă în curând probabil nu va mai trebui să lucreze.

Tradiția tribului Ngoni dictează că un foc de armă să fie tras atunci când corpul neînsuflețit al ”regelui” este dus afară din casă către cimitir, unde un alt foc de armă va urma. Trupul fostului ”rege” va fi îmbrăcat în Nguwo (piele de vită) iar pe piept îi va fi așezată vezica biliară a aceluiași animal, lucru care simbolizează puterea pe care a avut-o ca și șef.

La cimitir, urmașul va sta lângă sicriu ținând o suliță în mână care simbolizează ascendența la tron, în timp ce madopa/impi (bătrânii) vor efectua un dans tradițional, dansul Ingoma. După toate acestea, urmează o perioadă de bocet, iar noul ”șef suprem” va fi tuns la zero.

La evenimentul solemn vor participa șefi de trib din diferite țări africane, precum Africa de Sud, Swaziland și Zambia. Președintele țării, împreună cu membrii din guvern vor fi prezenți de asemenea.

Malawi are o foarte puternică cultură tribală, și șefii tradiționali sunt foarte respectați. În sate, de cele mai multe ori, șefii reprezintă ultima autoritate, ei fiind și judecătorul și polițistul. În lucrarea pe care o facem în diferite sate, este înțelept să căutăm să cerem aprobarea șefului local de fiecare dată când vrem să facem ceva nou. Ei pot ajuta sau opri diferite proiecte, iar până acum dăm slavă Domnului pentru fiecare relație bună cu acești oameni.

În Kachere, spre exemplu, șeful de sat Bwanali a fost cea care ne-a vândut locul unde acum avem biserica și unde vom construi casa pentru orfani. Tot ea ne-a dat și aprobarea pentru a construi clădirile.

În orașe, lucrurile s-au schimbat, astfel încât rolul șefilor tradiționali este unul mult mai mic. Un fel de primar aici dă autorizațiile, iar poliția și judecătorii au fiecare locul și rolul cunoscut și în societatea noastră.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

”Regele regilor” M'mbelwa IV a murit

Bookmark the permalink.

Comments are closed.