Atunci când am venit în Malawi, în 2009, singura fetiță pe care noi o aveam atunci, Jessica, avea 7 luni. În iunie 2009, Dumnezeu ne-a dăruit-o pe Aimee, care s-a născut aici în Malawi, în orașul Blantyre.
Anii au trecut și continuă să treacă într-un ritm rapid, iar acum ne trezim că fetele noastre sunt gata să își înceapă școala. Educația lor a început acasă de la vârste destul de fragede, când au învățat cum să spună ”Please” (Te rog), ”Thank you” (Mulțumesc) și alte cuvinte sau fapte care denotă un copil bine crescut.
Anul acesta, Jessica va împlini 5 ani, iar Aimee va împlini 4, și din toamnă vor începe să meargă la grădiniță! Aici în Zomba avem o grădiniță cu program creștin, unde copiii învață alfabetul folosind versete biblice, precum și multe alte lucruri pe care copiii le învață la o grădiniță. Lucrul cel mai frumos și important, normal, este accentul pus pe Cuvântul lui Dumnezeu. Copiii învață și versete biblice pe de rost, cântece creștine pentru copii și așa mai departe.
Planul nostru este ca să le lăsăm pe fetele noastre la grădiniță 2 ani de zile, și acest lucru deoarece ele au nevoie de socializare poate mai mult decât alți copii Malawieni. Jessica și Aimee își petrec mult din timpul lor în casă, însă recent au început să iasă afară și să se joace cu copiii vecinilor. Ele au nevoie să învețe nu doar Cuvântul lui Dumnezeu, ci și limba chichewa și cultura de aici. Programul de 1 an ar fi destul pentru un copil Malawian, însă considerăm că ar fi bine ca fetele noastre să petreacă 2 ani în grădiniță.
După acest program, atunci când Jessica va avea 7 ani și Aimee 6, pasul următor necesar este școala. Aici lucrurile se cam complică, deoarece opțiunile sunt extrem de limitate și foarte scumpe.
Școala publică din Malawi iese din ecuație, deoarece sistemul școlar este destul de limitat. Copiii cresc și devin tineri la universitate, și totuși nu știu ce înseamnă o balenă, cine este Beethoven sau Mozart, sau ce este zăpada. Copiii învață tot ceea ce ține de viața și cultura africană, însă cu toții știm că acest lucru nu este destul pentru un copil care într-o bună zi poate va dori să își găsească de lucru într-o țară din Europa.
O altă opțiune pe care nu vrem să o considerăm acum este o școală privată de aici din Zomba, numită ”Sir Harry International School”. Școala aceasta, deși s-ar părea că are un curiculum destul de bun, este condusă de oameni lumești și avari. Copiii sunt învățați evoluția și alte lucruri care îl neagă pe Dumnezeu, și nu considerăm că merită să plătim 1 dolar pentru ca cineva să ne învețe fetele că nu există Dumnezeu. Defapt, nici dacă ei ne-ar plăti nu le-am trimite acolo. În plus, pentru suma de aprox. 10.000 lei (5.000/copil/an taxa școlară), cred că putem să găsim ceva mult mai bun pentru copiii noștri.
O altă opțiune pe care o analizăm cu mult interes este varianta ”homeschooling”, sau predarea la domiciliu. În acest caz, Lita va fi cea care va preda fiecare materie, tot ea va corecta testele și tot ea va verifica temele.
Sistemul acesta este unul destul de nou pentru România, deși se încearcă legalizarea lui și la noi în țară. În Statele Unite, spre exemplu, mulți creștini preferă predarea la domiciliu în detrimentul școlilor publice, tocmai datorită moralității scăzute și a mizeriilor pe care copiii le învață acolo.
Astăzi am primit în poștă un curiculum din partea unei școli creștine din America care funcționează cu acest sistem de predare la domiciliu. Normal, toate cărțile și materialele didactice trebuie cumpărate, însă prețul total este cu mult mai mic decât ceea ce se cere aici în Malawi, și anume aproximativ 3.500 lei.
Deși mai avem încă 2 ani de zile până când fetele noastre încep școala, iar în acest timp multe lucruri se pot schimba, totuși noi începem să ne rugăm pentru acest lucru, și vă îndemnă ca și dumneavoastră să faceți la fel. Noi suntem aici pentru Domnul, și atunci când am venit am fost conștienți de alegerea pe care o facem. Am știut că misiunea va cere sacrificiu, atât din partea noastră, ca și părinți, cât și din partea copiilor noștri. Ei vor crește într-o țară străină, printre oameni străini și cu o culoare diferită a pielii, într-o cultură diferită și cu o limbă diferită.
Nu va fi nici o secundă în viața noastră când ne va părea rău de alegerea pe care am făcut-o, și nu va fi nici un moment când ne vom cere iertare copiilor pentru că i-am adus aici. Jessica și Aimee ne sunt încredințate nouă, iar Domnul are, deocamdată, încredere în noi ca să le creștem și să le învățăm calea pe care trebuie să o urmeze. Așadar, până când ele au 18 ani, noi avem datoria și obligația să le creștem ÎN FRICĂ DE DOMNUL, iar acest lucru începe de acasă, apoi la grădiniță, și mai apoi la școală.
Avantaje la predarea la domiciliu cu un curiculum creștin vs. școala privată Sir. Harry din Zomba:
1. curiculumul este creștin vs. curiculum secular
2. noi, ca și părinți, avem acces și control total asupra a ceea ce fetele noastre vor învăța vs. oameni fără frică și cunoaștere de Domnul să ne îndoctrineze copii cu mizerii.
3. statistic vorbind, copiii care au fost învățați la domiciliu sunt mai sociali, mai harnici, mai deștepți și o duc mai bine în viață decât cei care frecventează școlile publice sau private.
4. prețul este pe măsură vs. supraexagerat pentru ca profesorii să își permită mașini scumpe și să trăiască o viață din belșug pe seama misionarilor.
Credem că nu există nici un motiv bun pentru a refuza predarea la domiciliu, într-o situație similară cu a noastră, decât dacă părinții pur și simplu vor să scape de copiii lor pentru câteva ore pe zi. Lecțiile nu sunt bune, moralitatea nu e bună, și nici prețul nu e bun.
Un bun exemplu este soția mea, Lita. Ea nu a mers nici o zi din viața ei la vreo școală publică, mama ei fiind învățătoarea și profesoara ei pe întreaga durată a educației. Totuși, Lita nu este retardată (așa cum unii cred că predarea la domiciliu retardează copii), nu are probleme sociale, știe să se descurce în societate, nu își urăște părinții și este o Creștină devotată și o mamă și soție excepțională.
Dacă aveți idei sau sfaturi pentru noi, vă rog să nu ezitați să ne contactați!
Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!
'Homeschooling' e o idee buna, chiar cea mai buna varianta as zice, mai ales in contextul vostru. Si noi ne-am gandit la lucrurile astea, chiar daca pentru noi inca e prea devreme, si am ajuns la aceeasi concluzie. Cel putin primii ani de studiu pana cand copiii isi formeaza personalitatea si o baza spirituala si emotionala cat de cat solida, e bine sa li se acorde atentie speciala, fiind indrumati si invatati dupa nevoile si ritmul personal, in cel mai sigur loc: familia. In ce priveste socializarea, cu siguranta vor fi alte ocazii in afara de scoala – cluburi de copii la biserica, tabere, copiii din vecini sau colegi de la cursuri extra-scolare acolo unde e cazul (e.g. sport, lectii de muzica, etc). Si oricum, un copil crescut in sanul familiei si inconjurat de dragostea si bunul simt insuflate de parinti, are cu mult mai multe sanse de a deveni o persoana sociabila si cu un comportament admirabil, decat un copil care trebuie sa faca fata rautatii, invidiilor si presiunii de grup ('bullying') de la o varsta frageda.
Domnul sa va dea intelepciune si energie pentru investitia aceasta minunata – copiii!