Ce este fereastra 10/40?

Ce este fereastra 10/40?

Probabil că ați auzit despre fereastra 10/40, însă nu știți exact ce este și, cel mai important, cum ne afectează pe fiecare dintre noi. În acest articol, doresc să vă prezint câteva informații interesante despre fereastra 10/40, și să vă provoc la acțiune, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu să ajungă și acolo.

Expresia ”fereastra 10/40” a fost prima oară folosită de Luis Bush în anul 1990, pentru a face referire la aceea zonă geografică cuprinsă între paralelele 10 și 40 latitudine nordică, zonă care are cele mai multe probleme sociale, economice și spirituale. Această zonă, care cuprinde țările din Africa de Nord, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală și China, este definită ca fiind cea mai neevanghelizată din punct de vedere misionar.

fereastra 10/40
Țările cuprinse în fereastra 10/40

Adevărul #1
Un procent extraordinar de 97% din cei neevanghelizați trăiesc în una dintre țările din fereastra 10/40.

Fereastra 10/40 înseamnă doar 1/3 din suprafața pământului, însă aproape 2/3 din populație trăiește aici, adică aproape 4 miliarde de oameni.

Această zonă este dominată de 3 religii mari. Majoritatea celor înrobiți de islam, hinduism și budism trăiesc în fereastra 10/40.

Ce este fereastra 10/40?

Adevărul #2
În fereastra 10/40 trăiesc aproximativ 2,7 miliarde de musulmani, hinduși și budiști. Deși islamul s-a răspândit din centru către toate colțurile acestei zone, datoria noastră este să le ducem Evanghelia și să răspândim Adevărul până la marginile pământului. Noi trebuie să le arătăm musulmanilor că Isus nu este doar un profet, ci cel mai mare profet, ba chiar Fiul lui Dumnezeu care a murit și a înviat pentru ei.

Ce este fereastra 10/40?

Adevărul #3
82% din cei mai săraci oameni ai lumii trăiesc în țările ferestrei 10/40, adică aproximativ 2,4 miliarde de oameni.

În medie, ei trăiesc cu mai puțin de 500 de dolari/persoană/an.

Creștinii devotați Domnului nu pot ignora faptul că există o suprapunere uimitoare între țările cele mai sărace ale lumii și popoarele neevanghelizate.

Ce este fereastra 10/40?

Adevărul #4
2,4 miliarde de oameni, adică 40% din populația pământului, trăiesc cu mai puțin de 1,5 dolari pe zi în fereastra 10/40.

Oamenii aceștia nu duc lipsă numai de mâncare, ci și de mântuire; 99 din 100 de oameni nu au auzit niciodată Evanghelia.

Ce este fereastra 10/40?

Adevărul #5
Conform calendarului de rugăciune ”Biblia pentru întregul pământ”, creștinii cheltuiesc 95% din dărnicii pentru lucrarea din biserică locală, 4,5% pe eforturile misionare transculturale și doar 0,5% pentru misiune în fereastra 10/40.

Dacă fiecare creștin ar da cu doar 1 dolar în plus în fiecare lună pentru misiune, s-ar putea planta câte o biserică evanghelică în fiecare grupare etnică din fereastra 10/40.

În lume sunt aproximativ 430.000 de misionari din toate grupările creștine, însă mai puțin de 3% lucrează printre cei neevanghelizați din fereastra 10/40.

Ce este fereastra 10/40?

Dintre misionarii protestanți,
74% lucrează printre creștinii convenționali (ortodocși, romano-catolici, etc).
3% lucrează printre budiști
8% lucrează în triburi
2% lucrează printre hinduși
6% lucrează printre musulmani
2% lucrează printre chinezi
4% lucrează printre atei sau cei fără religie
1% lucrează printre evrei.

Finanțele bisericii creștine globale, calculate în dolari:

12,3 trilioane – venit total anual
213 miliarde – donații pentru cauze creștine (1,73% din venit)
11,4 miliarde – donații pentru misiuni externe (doar 5,4% din banii dați pentru cauze creștine)
      87% din acești bani ajung la cei care lucrează printre diferite religii/secte așa-zise creștine.
      12% din bani ajung la cei care lucrează printre necreștinii deja evanghelizați.
       1% din bani ajung la cei care lucrează printre popoarele neevanghelizate.

Biserica globală are de peste 100 de ori puterea financiară să planteze biserici în țările din fereastra 10/40.

În timp ce creștinii se mulțumesc să audă și să predice Evanghelia de sute de ori, în toată lumea peste 66.000 de oameni mor în fiecare zi fără să fi auzit măcar o dată Vestea Bună. Oare este corect?

Ce este fereastra 10/40?

Ce putem să facem?
Orice am face, nu putem să ignorăm nevoia oamenilor din fereastra 10/40. Deși Dumnezeu este cu noi oriunde suntem, inima Sa este cu aceia care trăiesc fără Dumnezeu și fără speranță în această lume. Dacă susținem că suntem copii de Dumnezeu, atunci e datoria și responsabilitatea noastră să facem unul sau mai multe din următoarele lucruri:

1. Să ne rugăm. Voia lui Dumnezeu este să îL rugăm pe Domnul secerișului să ridice lucrători. Holdele sunt gata, însă nu sunt lucrători.

2. Să dăm. Banii pe care îi avem sau pe care îi câștigăm nu sunt ai noștri; noi suntem doar administratorii lor. Știind că într-o zi vom da socoteală cu privire la modul în care i-am folosim, oare ce alt mod mai bun de a-i cheltui decât pentru ceva cu valoare eternă? În timp ce generația de astăzi de creștini este responsabilă pentru generația de astăzi de oameni pierduți, misiunea globală este handicapată de refuzul creștinilor de a da.

3. Să mergem. Deși nu este ușor să ne rugăm cu adevărat pentru misiune, și nu este ușor să deschidem portmoneul, totuși unul dintre cele mai grele lucruri este să mergem noi înșine și să le ducem Evanghelia. Și acest lucru este probabil și cel mai important. Unii spun că sunt destui misionari în întreaga lume. Fals. Isus a spus că lucrătorii sunt puțini, iar astăzi situația a rămas la fel.

4. Să trimitem. Bisericile ar putea să pună mai mare accent pe importanța misiunii, și mai puțin pe geamurile termopane prea vechi sau lipsa aerului condiționat. Unii risipesc mii de euro pe amvoane hidraulice, în timp ce nu pot da 100 de euro pe lună pentru lucrare misionară, și ne întrebăm de ce Evanghelia încă nu a ajuns la toată lumea. Foarte mulți trăiesc într-o ”bulă de săpun”, și trăiesc o viață de satisfacție pentru că merg la biserică și stau comfortabil într-un scaun tapițat, fără să se gândească că sunt miliarde de oameni care stau, mănâncă și dorm pe jos, care trăiesc o viață de mizerie și mai apoi mor și merg în iad.

Domnul să aibă milă de noi și să ne dea o viziune globală de lucrare și misiune. Fie ca El să pună în noi aceeași povară pentru cei pierduți pe care a avut-o și Domnul Isus atunci când a ales să moară pe cruce pentru ei. Mii de oameni mor în fiecare zi și nu au auzit nici nu s-au încrezut în jertfa Domnului Isus pentru că nimeni nu le-a spus niciodată. Oare nu Își merită Isus rodul suferințelor Sale?

Material preluat, tradus și adaptat.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Ce este fereastra 10/40?

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Domnul sa rasplateasca cu daruri ceresti si pamantesti toata osteneala ta pentru largirea imparatiei Lui pe acest pamant.Multumesc pentru osteneala ta de a ne face cunoscut si noua frati de ai tai intru Hristos aceste lucruri importante la care nu m-am gandit prea mult si nu le-am cunoscut in felul acesta.Asi vrea sa fiu si eu macar un mic glas care sa te poarte in rugaciune cat voi putea si cat imi voi aminti de tine si lucrarea ta atunci cand stau de vorba cu Tatal si Dumnezeul meu si al tau. Fii binecuvantat. Dan.

Comments are closed