Cum fermierii din Malawi au pierdut 75 milioane USD…

Cum fermierii din Malawi au pierdut 75 milioane USD...

Spre sfârșitul lunii mai am scris un articol în care descriam situația economică din Malawi și modul în care noi suntem afectați. Atunci vă spuneam că, din pricina unor manipulări bancare ale ratelor valutare, noi pierdem aproximativ 190 de dolari în fiecare lună.

Malawi este o țară care se bazează mult pe agricultură, în special pe creșterea tutunului. În fiecare an, guvernul câștigă milioane de dolari în urma exportului acestuia, bani care apoi sunt folosiți pentru importul celor necesare țării. Malawi aproape că nu produce nimic, de aceea trebuie să importe cam tot ceea ce folosește, de la combustibili până la scobitori.

Problema de anul acesta a fost diferită față de alți ani, deoarece băncile au modificat mult cursul valutar, și acest lucru chiar înainte ca fiermierii să își vândă produsul. Rata dolarului a scăzut de la 480 MKW/dolar (din decembrie 2012) la 328 MWK/dolar (aprilie 2013), iar astfel fermierii au primit mai puțini bani pe munca lor din anul trecut. Fiermierii exportă tutunul și sunt plătiți în valută, fie ea dolar american, euro sau orice altceva. Plata se face direct în conturile lor bancare (regulament bancar), iar banca, la rândul ei, convertește aceea valută în moneda locală, și cred că deja vă puteți da seama că acest lucru lasă loc pentru multe probleme.

Dacă noi pierdem aproximativ 200 dolari pe lună doar în urma tranzacțiilor bancare, însă chiar mai mult deoarece primim mai puțini bani în timp ce prețurile nu au scăzut, fermierii au estimat că au pierdut nu mai puțin de 75 milioane de dolari. Pierderea lor înseamnă câștig pentru bănci și pentru importatori, însă din păcate așa merg lucrurile în țări din lumea a treia, și nimeni nu poate face nimic.

75 milioane de dolari sunt bani care ar fi putut cumpăra 250.000 tone de chimicale pe care oamenii le folosesc pentru a crește porumb. 75 milioane de dolari ar fi putut construi 15 bănci. 75 milioane ar fi putut construi sute de spitale și clinici în toată țara, ar fi putut săpa fânâni în mii de sate și pentru milioane de oameni.

În ultimele câteva săptămâni, dolarul a început din nou să câștige puțin teren, iar lucrul acesta înseamnă veste bună pentru noi. Experții financiari estimează că lucrurile se vor îmbunătăți în următoarea perioadă (2 luni).

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Cum fermierii din Malawi au pierdut 75 milioane USD...

Bookmark the permalink.

Comments are closed.