Ritualuri de inițiere

Una dintre cele mai mari probleme ale creștinismului din Malawi este faptul că acesta este amestecat cu diferite ritualuri și credințe tradițioane păgâne, iar cei mai mulți creștini trăiesc în ignoranță totală față de modul în care Dumnezeu privește această situație. Ce e și mai grav, este că foarte mulți oameni sunt înșelați de cel rău, crezând că sunt creștini însă trăind într-o beznă spirituală de neimaginat.

Recent am fost extrem de supărat pe unii creștini care au ales să fie parte a sărbătorii care simbolizează sfârșitul ritualului de inițiere pentru băieți. Aici în Malawi, acest ritual este practicat de către cei din tribul Yao, deși unori băieți din alte triburi iau parte. Tribul Yao este preponderent musulman, însă ritualul în sine este amestecat cu unele tradiții africane care ar fi contrare până și religiei islamice.

Deși șefii de trib încearcă să țină totul în ascuns, iar băieții care iau parte la aceste ritualuri sunt amenințați cu fel de fel de boli și pedepse dacă spun altora ce s-a întâmplat, totuși unii au adus la lumină această practică păgână.

Așa cum spuneam, ritualul tăierii împrejur și a inițierii este parte a tribului Yao. Acesta simbolizează trecerea dintre perioada copilăriei la perioada adultă. Băieți între vârstele de 7-12 ani sunt duși într-un loc în afara satului sau a cumunității, unde stau o lună de zile departe de familie. În acest loc, un Inițiator îi taie pe toți împreujur, după care urmează câteva săptămâni de recuperare, timp în care băieții sunt învățați diferite lucruri care au de aface cu vârsta adultă. Printre altele, băieții sunt învățați cum să se compoarte ca și noi membrii adulți ai tribului Yao, cum să se compoarte cu soțiile și diferite detalii cu privire la viața sexuală.

De cele mai multe ori presiunea anturajului este cea care îi împinge pe băieți să ia parte la aceste ceremonii de inițiere. În alte ocazii, familiile îi forțează pe băieți deoarece aceștia vor avea un alt status odată ce au fost inițiați.

Aici în Malawi este foarte rar ca fetele să fie inițiate, deși această practică poate fi întâlnită în alte culturi africane.

Problema cea mai mare este nivelul ridicat de păgânism asociat cu aceste ritualuri. Așa cum spuneam, tribul Yao amestecă islamul cu diferite practici tradiționale africane, iar rezultatul este perfect pe placul celui rău. La începutul inițierii, șeful de trib este cel care invocă spiritele pentru a supraveghea toată situația, și făină de porumb este presărată în timp ce se invocă numele strămoșilor. În alte ocazii, se întâmplă ca același șef de trib să presare făină pe prepuțurile băieților, pe post de medicament.

Când acel inițiator posedat îi duce pe băieți în tufișuri, diferite discuții care nu sunt de urechile băieților de 7-8 ani au loc. În timpul circumciziei, se folosesc tobe care produc zgomote puternice, astfel încât țipetele băieților să nu poată fi auzite. De multe ori, uneltele folosite pentru această operațiune sunt rudimentare, și provoacă infecții grave, și chiar moartea. La sfârșitul perioadei (uneori aproape 1 lună de zile), băieții sunt duși la râu, unde se spală și primesc un botez din partea unui lider musulman, Sheikh.

După botez, toată adunarea se reîntoarce în sat, și acum urmează sărbătoarea despre care scriam mai sus. Părinți, rude, toți cu mic cu mare, se bucură, dansează și aruncă cu bani, deoarece băieții au devenit acum adulți. Proaspeții ”adulți” nu au voie să zâmbească sau să râdă pe tot parcursul acestei sărbători, și nu au voie să destăinuie nimănui cele întâmplate în acele săptămâni.

Bineînțeles, dacă privim lucrurile din punct de vedere creștin, problemele sunt multe. Băieți de 7-12 ani NU sunt adulți, chiar dacă au fost circumscriși sau chiar dacă li s-au spus cum să se comportă cu o soție. Ritualul în sine are o duhoare de păgânism nemaipomenit, și durerea mea este și mai mare când văd că unii ”creștini” iau parte. Ce legătură are Dumnezeu cu demonii care îi înșeală pe acei copii? De ce creștinii nu au destul discernământ spiritual ca să înțeleagă că acolo e mâna celui rău?

Rugați-vă pentru înțelepciune peste noi și peste lucrarea pe care o facem aici în Malawi. De multe ori suntem dezamăgiți, însă Dumnezeu ne întărește și ne dă putere în continuare. Rugați-vă și pentru cei cu care intrăm în contact, astfel încât lumina Evangheliei să îi lumineze și să îi aducă într-o stare în care Domnul să poată fi glorificat prin viețile lor.

Deaceea: „Ieşiţi din mijlocul lor, şi despărţiţi- vă de ei, zice Domnul

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.