Ați mânca așa ceva? |
Știm fiecare că rețetele culinare diferă de la țară la țară, însă probabil de multe ori nici nu ne dăm seama de lucrurile pe care unii oameni le mănâncă și le consideră normale!
Astăzi vă scriu despre șoareci și modul în care aceștia sunt preparați în Malawi.
Șoarecii sunt animale destul de dezgustătoare din perspectiva majorității europenilor și a oamenilor albi în general. Multor reprezentante ale sexului frumos li se face frică chiar dacă doar se gândesc la micul rozător.
Aici în Malawi, însă, șoarecul nu este un animal care să aducă frică în inima cuiva, ci o oportunitate pentru a mânca ceva diferit.
De multe ori, pe traseul Zomba – Blantyre sau Zomba – Lilongwe, în special spre înserate, orice șofer atent va observa copii care stau pe marginea drumului, având în mână bețe în care sunt înfipți acești mici rozători. Ei sunt expuși pentru vânzare, și destul de mulți șoferi localnici se opresc pentru a-și cumpăra “ceva de ronțăit”.
Șoarecii care sunt consumați aici în Malawi sund doar cei de câmp, denumiți aici “mbewa“. Copii care ar trebuie să fie la școală merg pe câmp și caută acele mici găuri care anunță posibilitatea unui cuib. Folosindu-se de o sapă sau de o săpăligă, copiii încep să sape în direcția acelei găuri și, de obicei, nu se opresc până când nu își găsesc rodul muncii. Aceste cuiburi pot fi la maximum 1 m adâncime și la o distanță de 4-5 m de la locul de unde s-a început căutarea.
Odată prinși, șoarecii sunt reduși la tăcere rapid, după care sunt curățați de organele interne. Imediat după acest lucru, ei sunt puși într-o oală în care vor fierbe pentru următoarele câteva ore, de obicei până când aproape toată apa este evaporată. După ce au fiert bine, ei sunt înfipți în acele bețe speciale, denumite aici “mpani“, și apoi sunt fie așezați împrejurul unui foc, fie puși direct la soare. Scopul este ca ei să fie uscați cât de repede. În felul acesta este evitată descompunerea cărnii și mirosul neplăcut.
Astfel pregătiți, șoarecii sunt gata pentru a fi vânduți și consumați. Prețul este de aproximativ 3-4 lei pentru fiecare băț care de obicei are 10 șoareci.
De aici, fiecare îi consumă după bunul plac; unii îi mănâncă imediat în forma în care ei sunt, probabil în timp ce conduc 🙂 Alții îi duc acasă, unde îi taie în bucăți mai mici, după care adaugă puțin ulei și îi încălzesc pentru a putea fi consumați cu mămăligă, denumită aici “nsima“.
Șoarecii de câmp nu sunt cele mai curate animale, însă nici cele mai murdare. Malawienii nu consumă niciodată șoarecii de casă, denumți aici “coswe“.
Familia nu a gustat niciodată această “delicatesă”, însă eu am mâncat o dată fără ca să îmi dau seama. Gustul nu este rău, pare a fi o combinație între pui și pește. Totuși, voi alege puiul sau peștele la orice oră, și voi lăsa șoarecii celor cărora într-adevăr le place.
Malawienii mai mănâncă și furnici, păsări cântătoare sau maimuțe, despre care voi vorbi altă dată.
Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!
Nu stiu sigur, insa nu cred.
Wow…interesant! Ce nu face omul pt mancare… 🙂 Dar, intrebarea mea este, ii mananca cu par?