Titel Maghiar – părerea mea

În urmă cu câteva săptămâni am fost contactat de cineva pe Facebook cu o știre șocantă: “un misionar român din Indonezia a fost atacat de islamiști, și acum este în comă. Să ne rugăm pentru el.” Ca un misionar la rândul meu, am vrut să simt pentru acest lucru și să mă rog pentru fratele nostru în suferință. Am cerut celui care m-a contactat să mă țină la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Nu am mai primit nici o veste!

Am avut musafirii, am fost foarte ocupat, însă am văzut în puținul timp liber că unii au început să pună la îndoială existența personajului Titel Maghiar din povestea petrecută din Indonezia. La un moment dat am observat că știrea a apărut chiar și în ziarul Adevărul, precum și pe alte site-uri mai mult sau mai puțin evanghelice.

Nu e prima dată când auzim întâmplări grave, însă nu îmi aduc aminte ca cineva să fi pus la îndoială existența celor afectați de explozii sau de atacurile extremiștilor islamici. Astăzi am citit mai multe, și în stânga și în dreapta, și am căutat să aflu dacă pozele postate sunt adevărate, și iată ce am descoperit eu.

Înainte de toate, care este scopul? Nu este scopul meu să denigrez numele cuiva sau să ascund situația gravă din viața unui misionar. Chiar dacă Dumnezeu ne-a protejat până acum, cred că îmi pot imagina ce înseamnă să fi atacat atunci când predici Evanghelia. Totuși, este important ca toată lumea să știe dacă vorbim despre o minciună. Tatăl minciunilor este Diavolul, și atât timp cât dăm voie ca cineva să ne bage pe gât o minciună nu trăim în adevăr. În al doilea rând, ca și misionar vreau într-un oarecare fel să “protejez” comunitatea misionarilor români din străinătate. Dacă strigăm “Foc, foc!” de prea multe ori, lumea nu ne va mai crede atunci când va fi adevărat. În timp ce lumea se ceartă cu privire la Titel Maghiar, adevărați misionari în lumea întreagă suferă. Ei există, poveștile lor sunt reale, întâmplările lor îi afectează, și lumea evanghelică nu îi bagă în seamă. Cred că pentru Dumnezeu, și pentru ei, noi trebuie să știm adevărul.

Acum iată descoperirile mele:

1. În spatele tuturor articolelor cu privire la Titel Maghiar stă fostul păstor baptist Cristian Bărbosu și un anume Mike Olari.

2. Cristian Bărbosu a demisionat de la Biserica Metanoia din Arad și acest lucru s-a întâmplat într-o situație destul de jenantă. Printre altele, Adunarea Generală a bisericii locale l-a găsit vinovat pe Cristian Bărbosu de minciună și exagerare. Mai multe aici.

3. Pe site-ul bisericii conduse de Cristian Bărbosu, apare articolul cu Titel Maghiar, însă poza pusă nu îi aparține numai “misionarului”, ci și unui american pe nume Derek Watkins.

Articolul de pe site-ul harvestmetanoia îl găsiți AICI.
Pagina americanului este AICI.

“Titel Maghiar” 
Derek Watkins

Americanul lucrează ca și model, de aceea nu mi-am permis să pun imaginea de mai sus fără să șterg pozele acolo unde el este la bustul gol. Totuși, cred că puteți vedea atât imaginea care circulă pe net (a doua din stânga jos), cât și restul pozelor. Pozele le puteți vedea AICI.

4. Articolul de pe site-ul Adevărul are 3 poze, probabil trimise tot de către Cristian Bărbosu (“Potrivit pastorului arădean Cristian Barbosu…“, “A declarat Cristian Bărbosu pentru Adevărul“). Toate pozele de acolo, care ar fi cu incidentul unde Titel Maghiar a fost rănit, sunt defapt preluate din alte locuri și situații.

Articolul de pe Adevărul, AICI.

“Biserica din Indonezia în care a avut loc atentatul în care a fost rănit Titel Maghiar”, potrivit lui Cristian Bărbosu

O simplă căutare pe net cu motorul de căutare pentru imagini TinEye, ne arată că imaginea există încă din anul 2009, iar incidentul cu pricina a fost atacul asupra Universității Islamice din Islamabad. Locația? Nicidecum Indonezia, ci Pakistan. Atacul a avut loc pe 20 Octombrie 2009. Articolul cu Titel Maghiar a fost scris prima dată pe 30-Aprilie-2015.

Rezultatele căutării AICI.
Agenția de știri AlJazeera a scris atunci un articol în limba arabă și a postat aceeași poză. AICI.
Articol Wikipedia despre atac, AICI.
Observați în poza de mai sus gaura lăsată în zid de bombă. Ei bine, iată alte poze, făcute din alte unghiuri, cu aceeași gaură, în urma aceluiași eveniment din Pakistan:
NYTimes, articol din 20 Octombrie 2009, AICI.
The Star, articol tot din 20-10-2009, AICI.
“Biserica în care a avut loc atentatul în care a fost rănit Titel Maghiar”, potrivit lui Cristian Bărbosu

La fel, o simplă căutare cu TinEye ne arată că imaginea a existat încă dinainte de 2015. AICI.
De data aceasta, cineva a editat poza pentru a scoate ofițerii de poliție, statuia cu Maria și alte câteva elemente, însă e clar că vorbim despre aceeași poză, același unghi, același eveniment.

Observați cum bucățile de lemn de pe jos se “repetă”? Acest lucru deoarece soldatul din dreapta a fost “scos” din poză, iar în locul lui s-au introdus elemente deja existente. La o inspecție atentă, veți putea vedea lucruri pur și simplu “atârnând” în aer sau zone în care poza este ștearsă.

Evenimentul cu pricina a avut loc în ziua de Crăciun a anului 2010, nu în Indonezia ci în Filipine. Este vorba de o biserica catolică atacată de militanții Abu Sayyaf care au legături cu Al-Qaida.

Poza reală în urma incidentului din 25 Decembrie 2010 din Filipine

Iată și articolul publicat de FoxNews: AICI.

La final, a treia poză de pe site-ul Adevărul: 
Potrivit TinEye, poza există din 2009, cu aproape 6 ani înainte ca ea să îi fie atribuită lui Titel Maghiar. AICI.
Poză făcută în urma “atacului” asupra misionarului. 

Evenimentul cu pricina este același atac asupra Universității Islamice din Islamabad, Pakistan, din 20-Oct-2009.
Articol în The Guardian, AICI.
Articol pe blogul AlJazeera, AICI.
Din nou veți putea vedea că este vorba de unul și același eveniment. Este posibil ca cele două poze să fie făcute la câteva minute distanță, deoarece anghetatorii în galben se află în ipostaze diferite însă părerea mea, deși nu sunt specialist, este că soldatul cu arma din poza originală a fost “scos” cu ajutorul unui program gen Photoshop. Modul în care zidul înnegrit și câteva pietre de pe jos se repetă este destul de suspicios. 
Poza reală făcută în urma atentatului din 2009 din Pakistan
5. Apărătorii lui Titel Maghiar sunt fie foarte agresivi, fie indiferenți, ceea ce iarăși este suspicios. 
În timp ce site-uri precum International Breaking News aduc argumente solide împotriva existenței acestui misionar și a acestei probleme, apărătorii lui se rezumă la atacuri ieftine și copilărești, numindu-i pe cei care caută adevărul “lupi în haine de miei“, “copiii diavolului“, etc. 
Chiar și Mike Olari, fie cu bună voie sau fără știință, îi îndeamnă pe cititorii paginii sale să nu își folosească discernământul și să creadă orice. 
Cred că dacă avem o nevoie acută de un DAR în bisericile noastre contemporane astăzi, acel DAR nu este altul decât DARUL de „DISCERNĂMÂNT”.

De când trebuie să fie ridiculizați și batjocoriți cei care încearcă din toată inima să împlinească CUVÂNTUL BIBLIC și sunt săritori să ajute ori de câte ori cineva este în necaz? Apoi, care este vina celor care îi iubesc pe frații lor, chiar în momentele în care aceștia „șchiopătează” și încearcă să-i ridice?

Citind ce se petrece zilele acestea pe Net, în cazul Titel Maghiar, stau și mă întreb dacă acești oameni citesc aceeași Biblie pe care o citesc și eu. Dacă am ajuns să avem nevoie de anchetatori, pentru a ancheta pe cei care ne cer rugăciunile noastre, atunci oare nu ar trebui să facem anchete și asupra celor ce ne cer banii noștri? EU cred că asistăm astăzi la o situație fără precedent, care va avea repercursiuni grave pe viitor pentru toți misionarii și nu numai.

S-a reușit prin anchetarea cazului Titel Maghiar, să semănăm foarte multă îndoială în mintea și inima celor mai mulți credincioși, față de toți misionarii și nu numai. Să nu ne trezim că ne facem părtași unor lucruri pe care Dumnezeu le condamnă.” Mike Olari, AICI.

Eu i-aș răspunde domnului Olari că se contrazice singur. La început susține că e nevoie de discernământ, iar mai apoi nu înțelege cum pot unii să cerceteze acuratețea unui personaj situat într-o ipostază deja întâmplată cu aproape 6 ani înainte, într-o altă țară, într-un alt context. Aș mai adăuga că da, ar trebui verificați toți cei care cer bani în biserici, deoarece trăim vremuri ciudate. Da, sunt mulți care se folosesc de Dumnezeu pentru profit propriu, sunt mulți care spun una și fac alta. Nu cred că situația de față va avea repercursiuni grave asupra misionarilor, decât poate în cazul acelora care au ceva de ascuns.
Pe de altă parte sunt aceia cărora pur și simplu se pare că nu le pasă dacă situația este reală sau nu, important este că avem pentru ce să ne rugăm! Cineva spunea: “şi ce dacă acest caz nu e real; mii de oameni s-au rugat, ceea ce e un lucru bun.” Altcineva, din lista mea de prieteni pe Facebook scria: “ce contează dacă e adevărat sau nu, ce e greșit să ne rugăm?“. 
Ignoranța este opusul înțelepciunii, iar a fi credul este opusul la a avea discernământ. Nu, nu e greșit să ne rugăm, însă cred că o rugăciune făcută pentru o persoană care nu există și față de o situație inventată este o pierdere de vreme. 
6. Mike Olari, cel care împreună cu Cristian Bărbosu stă în spatele acestei povești, a șters unul dintre primele articole cu pricina de pe site-ul lui. 
Google are o funcție interesantă, Google Cache, funcție care ține minte paginile pentru o vreme, chiar dacă acestea sunt șterse. 
Google Cache, AICI
Dacă veți da click pe pagina originală, veți observa că ea a fost ștearsă. De ce? Dacă situația e reală, dacă misionarul are nevoie de rugăciuni, de ce să ștergi articolul?

7. Nici Ambasada României din Jakarta, Indonezia, dar nici Ambasada Statelor Unite ale Americii nu au putut confirma presupusul atac. 
Ambasada României la Jakarta a întreprins demersuri legale pe lângă autorităţile locale, încă de vineri, în vederea obţinerii unor informaţii referitoare la circumstanţele producerii incidentului şi la starea de sănătate a victimelor, dar şi pentru confirmarea identităţii acestora, după ce presa a relatat că cinci români, stabiliţi în SUA, ar fi fost răniţi într-un atentat în Indonezia.

“Până în acest moment, misiunea diplomatică nu a primit din partea autorităţilor locale contactate (Ministerul Afacerilor Externe din Indonezia şi poliţia locală) o confirmare cu privire la acest incident şi la identitatea victimelor”, a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

“Totodată, având în vedere informaţia din presă potrivit căreia victimele ar avea dublă cetăţenie, română şi americană, a fost contactată Ambasada Statelor Unite ale Americii la Jakarta, care a făcut cunoscut faptul că nici reţeaua consulară a SUA nu a primit solicitări de asistenţă şi nu a fost informată cu privire la acest incident”, se arată în răspunsul MAE.” 
Sursa, Mediafax, AICI.
Sursa, Romania Libera, AICI.
Dacă Ambasadele celor două țări nu cunosc nimic despre acest incident, înseamnă că nimeni nu a scris nimic. Dacă ziarul local spunea ceva, se cunoștea. Mai mult, haidem să presupunem că un asemenea atac cu bombă ar putea fi ascuns de Ambasada României, însă cum se poate ascunde așa ceva de Ambasada Statelor Unite?!? Ei au toate resursele din lume, ochi și urechi aproape pretutindeni, etc, nu cred că așa ceva s-ar putea întâmpla fără ca ei să știe. Dacă au capacitatea să depisteze în deșert locația unui lider ISIS după ce acesta își face o poză, oare nu ar ști ei despre o bombă care a distrus o biserică?
8. Unde sunt dovezile clare ale lui Mike Olari, Cristian Bărbosu și, de ce nu, Titel Maghiar?
De ce Mike Olari își șterge postări? De ce își cheamă cititorii să creadă pur și simplu și să nu verifice? De ce se supără când unii cerceteaza? De ce Titel Maghiar își șterge contul de Facebook în urma presiunilor?
9. APME, Agenția Penticostală de Misiune Externă susține că totul este o minciună. 
Iată un email primit de păstorul Ghiță Rițișan de către un păstor din Indonezia:
Dear Brother Gheorghe,

I have called and talked to the Director of our Bible School in Ambon, Maluku, she has no knowledge of the attack to a church that you mention below. Ambon is such a small place, that if the attack with so many wounded and dead did happen, everybody in Ambon would have known about it, and she did not. Although small, Ambon is also such a prominent place, that if such an attack with such a large number of casualties ever happened, it would be in the national news channel, but it was not.
I am confident that the news is fake.
May the Lord bless you.
Hariagus
Ambon, orașul din Indonezia unde Titel ar fi fost atacat, este un loc mic și este imposibil ca o explozie și un atac așa de violent să fi trecut neobservat. Nimeni din Ambon nu știe de acest atac, nici măcar directoarea unei Școli Biblice de acolo. 
Sursa AICI.
10. Gabriel Gorcea – președintele misiunii Speranța, neagă existența lui Titel Maghiar ca și misionar și atacul cu bombă din Indonezia. Dânsul declară că a primit diverse amenințări din partea celora care acoperă adevărul, iarăși, cu ce scop?!?
Întrebări în loc de concluzie
Părerea mea, repet, părerea mea este că întreaga povestire este inventată cu un scop bine stabilit. Nu cunosc mare lucru despre Mike Olari, însă domnul Cristian Bărbosu este un formator de opinii în mediul evanghelic, iar cineva de “talia” dânsului trebuie să fie extrem de atent atunci când dă drumul la o știre. Dacă greșeala dânsului este doar că a promovat o știre falsă, trebuie să și-o retragă în mod public. Dacă, în cel mai rău caz, dânsul este în spatele întregii povestiri, atunci avem de aface cu o problemă gravă, și copiii lui Dumnezeu trebuie să ia atitudine. Acest lucru va afecta negativ inclusiv ceea ce s-a  întâmplat la Cluj, în cadrul evenimentului Believe. 
Dacă Titel Maghiar a fost atacat în Indonezia, dacă o biserică a fost lovită de o bombă ar fi trebuit să avem măcar câteva poze reale sau, în lipsa lor, nici o poză. 
Dacă Titel e cel din poza pusă de Cristian Bărbosu, atunci înseamnă că misionarul nostru este și fotomodel în timpul liber. 
Dacă totul este real de ce nu iese adevăratul Titel în față să clarifice lucrurile?
De ce nu știe nimeni nimic, nici cei care locuiesc în orașul respectiv, dar nici Ambasadele?
Deși îmi este frică să întreb, dacă povestea este într-adevăr falsă, de ce a fost ea creată și de ce se continuă apărarea ei? A profitat sau profită cineva de pe urma acestor “misionari” și evenimente, fie financiar sau publicitar?  
La final
Un lucru este sigur; orice ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi. Mă gândesc cum aș fi reacționat eu dacă aș fi fost atacat duminica trecută în Kachere. Cu siguranță aș fi postat poze reale cu biserica distrusă. Cu siguranță că aș fi alertat Ambasada României din Zimbabwe. După recuperarea din spital, aș fi mers în România și aș fi povestit totul în biserica locală de unde aparținem. Mărturia mea, urmele atacului, pozele, articolele din ziar, etc, totul ar fi fost dovezi care nu s-ar fi putut pune la îndoială. Lita ar fi știut, păstorul ar fi știut, familia la fel. Pentru cei mai suspicioși aș fi putut pune la dispoziție inclusiv o vizită în Kachere. Pozele mele ar fi pozele mele, nu ale vreunui fotomodel de pe internet. 
Rugăciunea mea este ca adevărul să iasă la iveală cât mai repede, și știu că la un moment dat va ieși. Cred că e important să cercetăm totul și să fim siguri că ceea ce credem sau spunem este adevărat. Trăim într-o lume ciudată și cel rău face o grămadă de rău de jur împrejurul nostru. 
Oricând aveți semne de întrebare asupra noastră, a misionarilor, nu ezitați să cereți mai multe clarificări. Întrebați biserica de unde venim, păstorii, comitetul, frați, surori, familie care ne cunosc. Haidem să nu acceptăm să fim hrăniți cu lingurița, precum un bebelaș, orice, oricând și oricum. Dumnezeu ne-a pus la dispoziție înțelepciunea și discernământul spiritual, să putem să facem diferența nu doar între bine și rău, ci între bine și aproape bine. 
Să ne rugăm pentru pocăința celor care umblă cu astfel de minciuni.
——————————————————————————————————–
UPDATE.
În spiritul adevărului, fac următoarele precizări:
La o zi după publicarea acestui articol, domnul Bărbosu a scris un comunicat privind Titel Maghiar. Comunicatul se găsește pe pagina bisericii pe care acum o conduce, AICI.
Pe scurt, domnul Bărbosu recunoaște ceea ce am spus și eu mai sus, și anume că a fost victima unei înșelătorii, că Titel Maghiar nu există, și că totul este o înscenare din partea unor oameni fără scrupule în spatele cărora lucrează diavolul. 
Sincer, m-aș bucura enorm să fie așa și cei care încă se ascund sub pseudonimul Titel Maghiar să fie descoperiți, dar încă rămân cu câteva întrebări fără răspuns și sunt sigur că încă nu am ajuns la finalul lucrurilor. Mai sunt câteva necunoscute, mai există un misionar care ar avea ceva de spus, și alte persoane cu informații în plus.
Nu vreau să spun prea multe aici, însă vă recomand să citiți comunicatul cu pricina cu un spirit critic. Cred că, la fel ca și mine, veți avea câteva întrebări în plus. 

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. O documentare foarte buna. Sunt de acord cu concluziile dvs.

Comments are closed