Drepturile omului și drepturile criminalilor

Mașetă folosită în atacuri
Mașetă folosită în atacuri

În ultima vreme, un fenomen destul de îngrijorător se întâmplă aici în Malawi, și anume tot mai multe atacuri la persoane sau la instituții.

Odată cu venirea la putere a noului președinte, pe 7 Aprilie 2012, donațiile din partea marilor puteri au început să vină iar. Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au fost cei care au ajutat dintotdeauna țările în curs de dezvoltare, țări precum Malawi. Pentru că aceste donații nu sunt chiar pe gratis, Malawi trebuie să se conformeze anumitor cerințe ale acestor puteri, în caz contrar riscând să piardă ajutorul financiar atât de necesar.

Una din multitudinea de astfel de cereri are de a face cu drepturile criminalilor. Până nu demult, orice ofițer de poliție avea dreptul să tragă cu arma dacă viața lui sau a cetățenilor pe care îi proteja era pusă în pericol. De multe ori, e adevărat, se făcea abuz de putere; un misionar din Blantyre mi-a spus de un exemplu când doi tâlhari au fost prinși în plină zi de doi polițiști, duși undeva între blocuri și apoi împușcați deși ei erau deja imobilizați. 

Lăsând la o parte exemplele negative, acest drept de bază al oricărui ofițer de poliție dădea curaj forțelor de ordine și punea o frică sănătoasă în cei care aveau intenții rele.

Adepți ai fostului partid de guvernare, mărșăluind prin Blantyre  și amenințând pe cei care s-ar împotrivi fostului președinte.  Huliganii din mașina albastră au mașete în mâini.
Adepți ai fostului partid de guvernare, mărșăluind prin Blantyre
și amenințând pe cei care s-ar împotrivi fostului președinte.
Huliganii din mașina albastră au mașete în mâini.

Recent, însă, am citit la știri că noul Inspector General al Poliției a dat un decret prin care ofițerii nu mai au dreptul să tragă în criminali pentru că și ei au drepturi. Această schimbare majoră în modul de lucru al poliției a atras după sine o creștere a numărului de atacuri pentru că, conform unui prieten de-al meu, ”poliția nu mai poate face nimic”și criminalii nu se mai tem așa de tare de eventualele consecințe, care erau destul de severe până acum.

Eu nu sunt adeptul metodelor tradiționale africane de a pedepsi pe răufăcători, și nici nu sunt deacord cu abuzurile de putere pe care unii ofițeri le practicau, însă cum rămâne cu drepturile cetățenilor de rând? Cum rămâne cu dreptul fundamental la libertate și la siguranța persoanei? Nu e normal ca tâlharul prins să fie omorât, însă nici nu e normal să fie tratat ca și când el ar fi cel bun.

Nu e normal ca în timpul zilei oamenii să fie atacați, precum s-a întâmplat chiar recent aici în Zomba. Nu e normal ca 3-4 huligani să atace o bancă înarmați doar cu mașete, iarăși totul în timpul zilei. Nu e normal ca ofițerii să nu mai intervină, de frică să nu fie ei atacați.

Bărbat făcându-și dreptate pentru că tânărul a avut curajul să-și oprească  microbuzul în fața mașinii lui
Bărbat făcându-și dreptate pentru că tânărul a avut curajul să-și oprească
microbuzul în fața mașinii lui

Cred că o situație precum cea din România ar fi cea mai bună; polițistul să tragă un foc de avertisment în aer, și abia al doilea la persoană, daca mai este necesar. Cei care fac fapte rele sunt tot oameni și au și ei drepturi, însă atunci când atacă la dreptul altora, ei își revocă automat drepturile personale. Polițiștii sunt ”sabia” prin care Dumnezeu de multe ori face dreptate, și de aceea Cuvântul Domnului ne spune să avem frică și respect față de autorități. Ei sunt acolo cu un scop clar și toți trebuie să știe și să înțeleagă asta, de bună voie sau cu frica.

Pe această cale, vă îndemn să vă rugați pentru familia noastră. Am auzit de câteva atacuri în orașul nostru, și dacă lucrurile nu se vor schimba, aceste atacuri vor fi tot mai multe și mai grave. Recent, o familie de misionari au fost atacați în câteva nopți consecutive; un alt tânăr a fost atacat în timpul zilei și jefuit. Rugați-vă pentru protecția noastră și pentru ca Dumnezeu să lucreze la cei care fac decizii pentru popor.

Drepturile omului și drepturile criminalilor

Bookmark the permalink.

Comments are closed.