Păgânismul în Malawi

Doctor tradițional - vrăjitor
Doctor tradițional

Africa este un continent ”de vis” pentru mulți europeni sau americani. Mulți visează încă de mici copii să ajungă în Africa, să vadă animalele sau să vadă jungla. Pentru toți, Africa este un loc de vis, un loc misterios.

Așa ne-am imaginat și noi Africa înainte să venim, însă acum după 3 ani și 6 luni, vedem Africa așa cum este ea într-adevăr. Dacă vii în Africa ca și turist, s-ar putea să nu vezi lucrurile pe care le vede un lucrător creștin sau un misionar. Nu îți trebuie mult timp ca să îți dai seama că Africa este un continent negru, nu din pricina culorii pielii locuitorilor, ci din pricina păcatului și a păgânismului. Am citit într-o carte în care un cunoscut misionar spunea că el crede că Africa este un continent blestemat.

Una dintre marile probleme pe care le întâlnim des în Malawi este păgânismul. Mai mult parcă decât oriunde în lume, păgânismul este accentuat, este practicat și este crezut. Am întâlnit frați și surori în biserici baptiste care practicau diferite forme de păgânism, fără să își dea seama că Dumnezeu urăște idolatria. O femeie din cor odată a ieșit în față să cânte și avea un copil în brațe. Copilul avea împreujurul taliei o sfoară pe care erau lipite diferite biluțe, sâmburi și oase mici. Femeia aceasta și-a dus copilul bolnav la vrăjitor, iar acesta a ajuns la concluzia că problema este una spirituală, astfel el a ”scos” duhul cel rău din copil (care îi cauza boala) și a ”pus” un duh bun în loc. Sfoara dimprejurul taliei avea rolul de a ține duhul cel bun înăuntru, precum un lanț.

Vrăjitori în Malawi
Doi vrăjitori într-un sat în Malawi

Astăzi un prieten bun mi-a spus o altă poveste pe care el chiar o crede din toată inima lui. Eram împreună cu el astăzi și ne-am întâlnit cu cineva cu care am discutat pentru doar câteva minute, după care aceea persoană a plecat. Prietenul meu a început să îmi spună că mai demult acel om s-a dus să fure vaci dintr-un sat. Oamenii casei, cei care erau posesorii acestei vaci au ”protejat-o” folosind magie neagră. Când hoțul a venit noaptea să o fure, atunci când a atins-o, capul hoțului s-a transformat într-un cap de vacă 🙂 Numai după ce hoțul a plătit bani și și-a cerut iertare, doar atunci cei care au pus magia neagră i-au schimbat înapoi capul omului. Pentru mulți această poveste este una comică și de necrezut, însă sunt oameni adulți care sunt gata să bage mâna în foc că este adevărat.

Pot să vă spun de unul din grădinarii care au lucrat cu noi mai demult; el credea că sunt oameni care pot zbura, însă noi cei de rând nu îi putem vedea decât dacă vreun vrăjitor ne pune ceva pe ochi.

Încă un exemplu, mulți oameni de afaceri chiar de aici din orașul Zomba angajează africani bătrâni pe postul de paznici de noapte. Se pare că hoții refuză să îi atace pe cei în vârstă, și asta nu din respect, ci de frică că ei ar fi experți în magie neagră. Orice hoț nu ar avea probleme să atace un magazin protejat de un bătrânel, însă aici în Malawi lucrurile stau altfel.

Casa unui vindecător spiritual
Casa unui ”vindecător spiritual”

Cuvântul Domnului ne spune că cel rău este prințul lumii acesteia și că el are o anumită putere încă. Deși nici un om nu poate zbura, sau nimeni nu poate transforma capul nimănui, totuși cred că sunt anumiți oameni care, posedați fiind de cel rău, chiar au impresia că văd acele lucruri. Ele nu sunt niciodată reale, însă sunt unii oameni care le văd reale, și asta pentru că cel rău îi conduce, îi înșeală și îi minte. Știm că el este tatăl minciunii, și că scopul lui este să înșele pe cât mai mulți. Odată înșelați, oamenii sunt ținuți în lanțurile lui, pentru că ei chiar ajung să creadă în toate aceste lucruri.

Ca și ambasadori ai lui Cristos, noi suntem chemați să fim lumină, să dăm pe față lucrările și minciunile celui rău, și să le spunem oamenilor despre Dumnezeu și despre Domnul Isus Cristos care a venit să Își dea viața pentru ei.

Nu este ușor deloc, pentru că lanțurile celui rău sunt groase, însă cu Dumnezeu vom avea biruință.

Vrăjitorii mai sunt cunoscuți ca și vindecători tradiționali sau consilieri spirituali.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Păgânismul în Malawi

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Multumim pt cuvintele frumoase si pt rugaciuni, sora MIA, si fie ca Domnul sa fie glorificat prin vietile noastre si vietile celor printre care noi lucram.

  2. Domnul să fie cu voi să vă apere de uneltirile satanice si cu puerea care vine de la El să puteti răspîndi evanghelia curată si oamenilor de acolo deoarece si pentru ei a murit HRISTOS .Sigur nu este usor să lucrezi într-un context asa greu si cultural si climatic dar cred că dacă Domnul va ales si voi a-ti primit cu bucurie alegerea si a-ti plecat acolo El se va îngriji de voi Mă rog ca Domnul să-si însotească lucrarea de semne si minuni ca oameni să vedă dragostea LUI pentru ei si să se lase de păgînism Doamne dă puere si izbîndă frastilor să fie biruitori prin TIne AMIN

Comments are closed