Greva poștașilor

Greva poștașilor

Odată cu devalorizarea monedei naționale pe 7 Mai 2012, toate prețurile au crescut cu până la 50%, însă multe companii au ”uitat” să mărească și salariile angajaților, astfel muncitorii de rând sunt astăzi mai săraci decât cum erau înainte.

Poșta Națională, precum și multe alte instituții și organizații, a mărit salariile însă nu destul. Salariații Poștei susțin că salariile lor au fost mărite cu doar 5% în urma devalorizării, și că în condițiile acestea nu vor mai lucra.

Luni, 30 Iulie, sediul oficiului poștal din capitala Lilongwe era închis, iar pe ușă era doar un singur mesaj: ”În grevă”. Imediat după capitală, și celălalte oficii poștale au intrat în grevă și orice serviciu legat de poștă nu mai poate fi accesat.

Salariații cer 21% mărire de salariu, și conform ziarului de astăzi, management-ul instituției discută o posibilă rezolvare a problemei.

Și poșta din Zomba este închisă din 30 Iulie, iar acest lucru afectează pe mulți. O organizație creștină ne-a trimis și nouă un pachet mare cu papuci pentru orfani, pachet care acum probabil așteaptă la aeroport în Lilongwe, pentru că poștașii nu îl vor mai ridica.

Pentru că Malawi încă nu folosește sistemul de adrese fizice (stradă, bloc, apartament, nr. de casă etc), singura modalitate de a fi contactați este să închiriem o căsuță poștală. Înainte de devalorizare, plăteam 5,000 MK pe an, adică aproximativ 70 RON, ceea ce nu era o sumă prea mare. După devalorizare însă, prețul a crescut de 4 ori, anul acesta a trebuit să scot din buzunar exact 20,000 MK, adică 280 RON, sumă ce mi se pare exagerat de mare pentru o țară precum Malawi.

Malawi este a 9-a cea mai săracă țară din lume. Mai mult de jumătate din populație trăiește sub limita sărăciei, cu mai puțin de 3 lei/zi, iar recent s-a dat legea că cei angajați nu pot avea salar mai mic de 135 RON/lună.

Vă îndemn pe această cale să vă rugați pentru situația din Malawi. Sătpămâna trecută lucrătorii de la ”Vital-ul” din Malawi, tot în semn de protest, au închis apa pentru mai multe zile în tot orașul Blantyre, inclusiv la Spitalul Central!

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Greva poștașilor

Bookmark the permalink.

Comments are closed.