În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

Dacă ar fi să fac o listă a celor mai timizi copii din grupul celor 18, cu siguranță că Enelesi și Isaac ar fi pe primul lor. Dacă ar fi o altă listă cu copiii care au o viață grea, cei doi frați ar fi tot în fruntea listei. Deși suntem aici în Malawi, și am putea spune că ne-am obișnuit cu sărăcia oamenilor, totuși atunci când i-am vizitat pe Isaac și pe Enelesi, și când i-am văzut cum trăiesc, parcă am avut un sentiment de depresie. În momente ca și acelea, mă lupt în mine însumi ca să nu pun întrebările greșite lui Dumnezeu.

Ca și creștini, suntem conștienți că Dumnezeu este totuși în controlul Universului și El în înțelepciunea Sa, știe ce face. Chiar și așa, e destul de greu să nu observi nedreptatea care este în lume, și suferința pe care unii o rabdă în fiecare zi, iar alții nici măcar nu știu cum arată.

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
Casa unde Enelesi, Isaac și bunica lor stau

Isaac este un băiețel de 6 ani de zile, căruia încă îi este foarte frică de mine, pentru că am o culoare a pielii ciudată pentru el. Eu sunt primul om alb pe care el l-a văzut vreodată. Isaac este chiar mai timid decât surioara lui de 4 ani, și eu bănuiesc că pierderea părinților și problemele de acasă probabli l-au afectat pe el mai multe decât pe Enelesi.

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
Dușul

Enelesi, 4 ani, este și ea destul de timidă însă parcă puțin mai curajoasă. Amândoi copiii au fost singurii care au plâns atunci când m-am apropiat de casa lor. Când am intrat cu ei în casă, din nou, dintre toți cei pe care i-am vizitat, ei doi au fost singurii care au plâns până acolo încât a trebuit să stau mai departe de ei.

Isaac și Enelesi vin în mod regulat și participă la programul care îl avem cu ei acolo în sat. Am observat că atunci când este împreună cu prietenii lui, Isaac devine mai deschis și mai curajos; el este și singurul care mă salută de fiecare dată când mă vede … chiar dacă poate plec doar 5 minute 🙂

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

Kachere este un sat în care casele sunt destul de împrăștiate, iar familia Katungwe stă tocmai la marginea satului. Bunica îmi spunea că “are mult de mers pentru a cere sare împrumut”, aceasta fiind una dintre unitățile de măsură a distanței în acest loc.

Ca și ceilalți orfani, și Isaac și Enelesi trăiesc în condiții foarte grele, condiții pe care noi nu ni le putem imagina. Am reușit să fac câteva poze și în interiorul casei lor, și după cum vedeți în pozele de mai jos, nu e mare lucru acolo.

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
Una dintre camere

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
Enelesi (plângând) și bunica, în camera copiilor

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE
Cămara

La final, am plecat cu inima destul de întristată din pricina situației de acasă a acestor doi copii, însă și bucuros pe de altă parte, pentru că știu că ceea ce noi facem în Kachere înseamnă mult pentru acești copii și pentru cei care au grijă de ei acasă. La fiecare familie la care am fost, rudeniile sau cine are grijă de copii, mi-au mulțumim pentru că, ajutându-i pe copii, defapt ajut întreaga familie. De fiecare dată când am auzit aceste cuvinte, eu m-am gândit la dvs, la cei care sprijiniți financiar și în rugăciune această lucrare, și că acele mulțumiri defapt sunt adresate către dvs.

Când am plecat, am văzut o fetiță simpatică “muncind” din greu în grădină 🙂

După câțiva pași, am văzut una dintre cele mai distruse clădiri: o bucătărie, fără acoperiș, cu pereți distruși, însă care este folosită în fiecare zi de către o bunicuță.

Este așa de mult de lucru, și se poate face așa de mult pentru a-i ajuta pe acești oameni. Am văzut că atunci când le arăți că îți pasă de nevoile lor și de viața lor așa cum este ea, și ei devin mult mai primitori la tot ceea ce le spui. În școala de misiune am învățat un concept de misiune care spune că misionarul trebuie să facă un pod de legătură cu cei cărora le propovăduiește despre Isus; indiferent de situație, noi trebuie să găsim un numitor comun cu oamenii, și arătând interes față de problemele, ei mai târziu vor arăta interes față de ceea ce noi le spunem.

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

Atât Isaac cât și Enelesi au fost adoptati si, pentru cel putin 1 an, vor avea parte de câte un mic dejun simplu și un prânz complet în fiecare zi. În același timp, cineva se va ruga specific pentru ei, pentru ca să îl primească pe Domnul Isus în inimile lor și pentru ca să crească mari și să slujească pe Domnul.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

În vizită la Enelesi și Isaac KATUNGWE

Bookmark the permalink.

Comments are closed.