Inkosi Gomani V

Inkosi Gomani V
Inkosi Gomani V

Malawi este o țară unde valorile tradiționale sunt încă foarte importante, iar una din aceste valori este reprezentată de șeful satului.

Rolul șefului satului este unul foarte interesant, el fiind primarul, polițistul și chiar judecătorului zonei pe care o conduce. În același timp, toți șefii de sat sunt sub autoritatea ”modernă” a președintelui și a legilor țării. În funcție de rang, fiecare șef al satului are mai multă putere, domnește peste mai mulți șefi mai mici și automat peste mai mulți oameni.

Inkosi Gomani V are doar 17 ani, și este fiul lui Inkosi ya Makosi Gomani IV, care a decedat în 2009. El va domni peste toți cei din tribul Ngoni din districtul Ntcheu, adică aproximativ 500,000 de oameni. Inkoni Gomani V este considerat șef suprem.

La ceremonia de duminică, a participat chiar și președintele țării, precum și alți politicieni, deci încoronarea băiatului de doar 17 ani este una foarte importantă.

Cuvântul ”Inkosi” este un titlu, și înseamnă ”rege”. Tatăl său a avut un titlu și mai pomptuos: ”Inkosi ya Makosi” însemnând ”Rege al regilor”.

Inkosi Gomani V
Inkosi Gomani V
Inkosi Gomani V
Mai mulți șefi supremi au fost prezenți la ceremoni
Fiecare sat aici în Malawi are un șef al satului. Un șef de grup, este un șef care domnește peste mai multe sate care de obicei sunt apropiate. După șeful de grup urmează șeful suprem, care domnește peste un trib întreg (sute de mii sau chiar milioane de oameni). De notat este că un șef suprem poate domni peste oameni parte din același trib, însă țări diferite. Unul din acest șef suprem domnește peste toți oamenii din tribul Chewa (tribul majoritar al Malawi), însă acest trib este împrăștiat și în Malawi dar și în Zambia. 

Așa cum spuneam și mai sus, rolul șefilor de sat este unul foarte important și respectat în această societate. Am auzit de sate unde șeful a decis ca un hoț să fie bătut și chiar omorât. Șeful satului judecă problemele dintre oameni, el hotărăște cine are dreptate și decide pedeapsa rău făcătorilor.

Vreau să clarific că șefii de sat nu sunt peste poliție, însă de multe ori nimeni nu intervine, tocmai datorită faptului că fiecare cetățean aparține unui trib și, prin urmare, unui șef. Tribalismul în Malawi este încă foarte tare accentuat.

Inkosi Gomani V

Bookmark the permalink.

Comments are closed.