Malawi în război?

Malawi în război?

Malawi este o țară cunoscută în întreaga lume ca fiind una din cele mai pașnice, de aici vine și denumirea de inima caldă a Africii! Malawi se află în lista puținelor țări care nu au avut niciodată un război de luptat, însă acest lucru s-ar putea schimba cât de repede, și asta dacă ar fi să dăm crezare amenințărilor recente din partea unei țări vecine, Tanzania.

Totul a început de la o neînțelegere cu privire la Lacul Malawi; tanzanienii spunând că parte din lac este a lor, însă malawienii susțin că acest lucru nu a fost și nu va fi niciodată adevărat.

În Tanzania, lacul este cunoscut sub numele de Lake Nyassa, iar în Malawi sub numele de Lake Malawi. Problema cea mai mare a Tanzaniei este faptul că recent Malawi a început să foreze partea lor de lac în căutare de petrol. În harta de mai jos se vede clar că Tanzania are multe alte locuri de unde să extragă petrol, și că nu e nevoie să ia din puținul pe care Malawi îl are.

Malawi în război?
Tanzania se învecinează cu Malawi la sud vestul țării, lacul Malawi fiind granița

Legile internaționale susțin că atunci când două țări sunt despărțite de o apă, jumătatea acelei ape reprezintă granița, deci din acest punct de vedere Tanzania s-ar putea să aibă dreptate. Pe de altă parte, lacul a aparținut dintotdeauna țării Malawi, iar Tanzania nu și-a cerut nici un drept până acum când au văzut că malawienii găsesc petrol și gaze naturale. Guvernul Malawi susține că aceea lege internațională se aplică doar în cazul în care cele două țări nu au semnat un alt tratat privitor la graniță, și că acest tratat într-adevăr a fost semnat de către Germania și Anglia, atunci când ele au fost puterile colonizatoare în Tanzania, respectiv Malawi. Conform acestui tratat, întregul lac Malawi aparține doar țării Malawi, și guvernul este gata să ducă cazul mai departe în fața Curții Internaționale de Justiție.

Tanzania, la rândul ei, a afirmat că este gata chiar să meargă la luptă pentru a-și apăra teritoriul, iar dacă Malawi nu-și va înceta explorarea, acest lucru va fi considerat un act de război.

Această problemă este una destul de mare, pentru că nici una dintre părți nu va renunța ușor. Pe 20 August reprezentanți ai celor două țări se vor întâlni să discute, însă eu cred că vor rezolva nimic, iar acest lucru va ajunge într-un final în fața Curții Internaționale de Justiție.

E bine să susținem Malawi în rugăciune și pentru această problemă; nimeni nu are nevoie de conflicte sau probleme.

Malawi în război?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.