La plantat de copaci

La plantat de copaci

Pentru că sezonul ploios este aproape să înceapă, ne-am decis să plantăm câțiva copaci pe lângă casa misiunii, în special pomi fructiferi. Țin minte în anul 2009 când am venit prima dată în Malawi și ce mult ne-am bucurat când am mâncat banane, mango, avocado, papaya … toate culese de pe proprietatea misiunii! De-a lungul anului, bolile sau furtunile au distrus câțiva din acești copaci, iar în anul acesta ne-am decis să ne reînnoim stocul!

La plantat de copaci
Pregătind îngrășământul

Astăzi am cumpărat 1 (singurul) copăcel de avocado, 3 piersici, 2 guava și 3 de mango. Odată ajunși cu ei acasă, am săpat gropi de vreo 30 cm adâncime și tot pe atâta în diametru, pe care le-am umplut cu îngrășământ adus din Kachere, fân (pentru o aerisire mai bună) și pământ negru – toate amestecate împreună cu multă apă. Solul din zona în care locuim este roșu la culoare și este foarte cleios atunci când este ud. Din acest motiv, plantelor le este greu să își înfingă rădăcinile, ca să nu mai menționez de faptul că pământul roșu este și mai sărac în nutrienți.

La plantat de copaci
Cea mai grea muncă: George săpând gropile

În viitorul apropiat, intenționez să mai cumpăr câțiva copăcei, iar în câțiva ani noi sau cine va fi aici vor da slavă Domnului pentru aceste fructe minunate și hrănitoare.

Fructele de avocado, mango și guava sunt în sezon aproximativ între lunile Noiembrie și Aprilie, sau mai bine zis în timpul sezonului ploios. În acest moment, cele mai răspândite fructe în piață sunt banana și lebenița (care potrivit unora ea este defapt o legumă).

La plantat de copaci
Rezultat final: unul dintre copacii de mango

La plantat de copaci
Rezultat final: unul dintre copacii de guava

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

La plantat de copaci

Bookmark the permalink.

Comments are closed.