Sezonul ploios și drumurile

Sezonul ploios și drumurile

Suntem în plin sezon ploios, în fiecare zi avem ploi torențiale, și până acum câțiva copaci au căzut atât aici pe proprietatea misiunii, cât și în diferite zone ale orașului.

Parcă mai dureroasă este situația drumurilor, în special al drumului public care leagă Zomba de Blantyre. Încă de la începutul anului, guvernul s-a pus pe repararea acestui drum, însă problemele au apărut atunci când compania responsabilă a început să redirecționeze traficul pe drumuri de țară proaspăt constuite pentru acest scop. Aceste drumuri nu au fost presate de timp și trafic îndelungat, iar ploile le-a transformat în adevărate patinoare. Am văzut camioane, tiruri, microbuze și mașini mici împotmolite în noroi sau alunecând ba în dreapta ba în stânga.

Începând de Marțea trecută, unul dintre aceste drumuri temporare s-a distrus complet din pricina apelor, iar micul ”podeț” pe care lucrătorii drumului l-au făcut a fost spart și luat de ape. Astfel, drumul principal care leagă cele două orașe este acum închis de mai bine de 5 zile.

Sâmbătă am încercat să mergem în Blantyre, pentru că trebuie să îmi ridic lentilele, însă a trebuit să facem cale întoarsă pentru că un camion s-a împotmolit pe un al doilea drum temporar creat. Din păcate, nu pot să aștept ca cineva să deschidă drumul, și va trebui să merg mâine dimineața folosind o rută mult mai lungă, însă cel puțin este sigură, pe un drum asfaltat.

Dacă drumul principal este de 68 km, și ne ia aproximativ 1 ora să îl străbatem, singura rută disponibilă acum este una de 205 km, drum pe care îl voi străbate în 2 ore și 30 de minute.

Sezonul ploios și drumurile
Ruta normală, scurtă. 68 km

Sezonul ploios și drumurile
Ruta lungă. 205 km

Situația este una destul de ciudată, pentru că cu 2-3 mașini de pietriș lucrurile ar fi fost rezolvate încă din prima zi. Problema este că cele 2-3 mașini nu intră în bugetul alocat inițial reparării drumului, și acum birocrația își spune cuvântul.

Orașul Zomba este afectat destul de grav de această situație. Microbuzele de transport în comun trebuie să ocolească mult, ceea ce înseamnă prețuri mai mari pentru bilete. Mașinile care transportă diferite bunuri ocolesc și ele, iar pierderile lor se reflectă tot în prețuri. Pe lângă bani, se pierde și o grămadă de timp, iar afacerile locale aleg de cele mai multe ori să stagneze.

Pentru noi, acest lucru înseamnă mai mulți bani pentru combustibil și mai mult timp petrecut pe drum.

Rugați-vă ca această situație să se rezolve cât de repede, de ce nu, chiar până mâine.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Sezonul ploios și drumurile

Bookmark the permalink.

Comments are closed.