Mecanic de departe

Mecanic de departe

Malawi este o țară a lumii a treia și de multe ori, ca și misionari, întâmpinăm probleme atunci când trebuie să ne ducem mașinile la mecanic; acest lucru nu îl spun doar eu, ci mai mulți prieteni de ai mei, tot misionari, care au întâmpinat fel de fel de probleme majore după ce și-au dus mașinile la mecanic.

În 2009, când am venit în Malawi, am întâmpinat o problemă aparent mică cu mașina pe care o avea misiunea atunci. Era un Nissan Hardbody pe benzină și la un moment dat motorul dădea rateuri și nu avea putere aproape deloc. I-am schimbat tot ceea ce mecanicii de aici mi-au sugerat, bujiile, cablurile de la bujii, i-am schimbat filtrul de aer, însă motorul nu a vrut sub nici un chip să își revină. La un moment dat am devenit așa de disperat, încât am dus mașina la reprezentanță și nici acolo nu m-au putut ajuta, și acest lucru deoarece calculatorul fusese schimbat!!!

Am început să caut online și cred că Dumnezeu mi-a scos în cale o pagină, www.scottykilmer.com. Cel care deține această pagină este un mecanic de profesie, și dă impresia că este unul care știe destul de multe lucruri. Pe site am înțeles că ajută GRATIS și că pot să îi scriu și să îl întreb. Eu nu sunt mecanic, și ”limbajul” folosit de mine nu a fost unul tehnic deloc, însă Scotty m-a ajutat să găsesc problema și să o repar, și acest lucru fără nici un ban. I-am scris un email prin care i-am explicat problema, ce am încercat, ce am schimbat și l-am rugat mult să mă ajute. În răspuns, Scotty mi-a spus să scot senzorul de oxigen și să conduc așa puțin. Ca și prin minune, motorul a funționat perfect iar mai apoi Scotty mi-a spus că tot ce trebuie să fac este să îl schimb. Pentru aproximativ 15 dolari, am cumpărat unul nou pe care l-am instalat chiar eu!!!

Scotty mi-a explicat pe scurt și care era problema: computerul primea informații false de la senzorul de oxigen și, bazat pe aceste informații, trimitea fie prea multă beniză ca să fie arsă, fie prea puțină.

Scotty este din Statele Unite, iar pe site-ul său are mai bine de 30.000 de emailuri de la ”habarniști” ca și mine, precum și răspunsurile date de el.

Mai mult, pe canalul său Youtube, Scotty are peste 200 de filmulețe care mi-au fost de ajutor de așa de multe ori.

Stilul său este unul simplu, comic și foarte ușor de înțeles de oameni simpli; sculele și uneltele folosite de el sunt iarăși ușor de procurat aproape pretutindeni.

Tot ce pot să spun în legătură cu mecanicii din Malawi este că ei fac tot ceea ce știu și pot, însă de multe ori acest lucru nu este destul. Am văzut exemple în care o mașină cu o problemă relativ minoră a fost dusă la mecanic, iar de acolo a ieșit cu probleme mai mari și mai grave. De multe ori le lipsesc sculele sau uneltele electronice necesare, iar de alte ori pur și simplu nu au experiență.

La reprezentanță, pe de altă parte, totul se poate rezolva însă și prețul va fi pe măsură. De cele mai multe ori, reprezentanță alege să schimbe totul și nu prea repară nimic, iar noi nu ne permitem acest lux.

Dacă aveți probleme cu mașina și vreți să încercați să le rezolvați singuri, vă sfătuiesc să vizitați site-ul lui Scotty Kilmer: www.scottykilmer.com, sau să urmăriți filmulețele de pe pagina lui de Youtube: scottykilmer; cu peste 24 milioane vizualizări, cred că filmulețele lui sunt într-adevăr utile și apreciate!!!

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Mecanic de departe

Bookmark the permalink.

Comments are closed.