Concept 2

Concept 2

În urmă cu puține zile am început o serie de articole dedicate prezentării conceptelor africane în ceea ce privește banii și resursele.

Astăzi vreau să vă prezint, pe scurt un alt concept:

A: Resursele trebuie utilizate, nu acumulate.

În alte cuvinte, Africanii nu cred în principiul economisirii și/sau strângerii de bani pentru zile negre.

Un exemplu, marea majoritate a oamenilor cu care eu intru în contact rămân fără bani după primele 2 sau 3 zile după salar, și acest lucru se întâmplă în fiecare lună. Imediat ce își primesc salariile, oamenii își cheluiesc banii pe lucruri necesare dar și pe lucruri nefolositoare, după care rămân pur și simplu fără nici un ban în casă pentru restul lunii.

Un exemplu mai interesant în reprezintă un anume tânăr care lucrează cu un misionar, pe post de traducător. Acesta era în casa misionarului într-o zi și a văzut că pe masa din birou stau o pereche de căști nefolosite. În mintea băiatului, căștile sunt un lucru folositor pe care însă misionarii nu îl foloseau, cel puțin nu atunci când băiatul știa. Fără să întrebe pe nimeni, le-a luat și a început să le folosească ca și cum erau ale lui.

Acest mod de gândire este foarte real aici în Malawi, chiar dacă de multe ori se depistează mai greu în viețile oamenilor. Paznicii noștri nu sunt capabili să strângă bani pentru îngrășămintele chimice necesare anului viitor, iar cuvântul ”incapabil” a venit direct din gura lor. Ei mi-au spus clar că nu pot să pună bani deoparte atunci când îi au în mână, și că ar fi mai bine ca eu să strâng bani pentru ei, iar după 1 an să le dau toată suma. Problema nu este doar lipsa banilor, așa cum unii poate ar crede, ci modul de gândire și modul în care ei în gestionează.

S: Resursele pot fi investite sau păstrate pentru zile negre.

Străinul alege nu doar să își facă priorități în ceea ce privește folosirea banilor sau a resurselor, dar și să pună bani deoparte pentru zile negre sau pentru un scop anume.

Unii au un cont bancar pentru copii, iar în fiecare lună depun o sumă mică, care însă va fi destul de mare atunci când copilul are 18 ani; nici un african nu face lucrul acesta.
Alții au o anumită sumă pusă deoparte pentru situații de urgență; și acest lucru este aproape inexistent printre africani.

Vreau să adaug că aici nu spunem că banii trebuie strânși în scop egoist sau pentru o îmbogățire rapidă. Acest lucru ar fi o extremă greșită. Conceptul se referă la cealaltă extremă greșită, în care omul nu se gândește la viitor, și acest lucru nu pentru că ar avea o credință mare, ci pentru că trăiește în ignoranță și nepăsare.

Ce putem face pentru ei?

Deși nu putem ajuta pe toată lumea, putem totuși să influențăm pe cei care sunt în preajma noastră tot timpul. Africanii, în general, s-au obișnuit de generații să tot fie ajutați și împinși de la spate, iar acest lucru o spun cu dragoste. Fără să își dea seama, de cele mai multe ori, alegerile pe care ei le fac în viața de zi cu zi îi ține în sărăcie și în ignoranță. Fiecare poate să facă ceva cu privire la viitorul lui, la familia lui și cu privire la Dumnezeu.

”Mzungu”, în limba chichewa, înseamnă ”om alb”, însă înainte însemna ”făcător de minuni”, deoarece malawienii credeau că omul alb are puteri extraordinare, este binecuvântat de Dumnezeu și este mai important în ochii Lui. Până și astăzi, unii continuă să gândească la fel. Într-o biserică baptistă corul a cântat la un moment dat o cântare care, pe scurt, spunea că omul alb a murit și a fost primit în cer, însă omul negru nu, pentru că era neserios. Bineînțeles că această cântare nu are nici o legătură cu învățăturile Bibliei, însă arată modul în care mulți localnici privesc lucurile și înțeleg lumea din jurul lor.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Concept 2

Bookmark the permalink.

Comments are closed.