Cum poți pierde 150 euro/lună?

Cum poți pierde 150 euro/lună?

Deși resursele noastre financiare nu au fost niciodată mari, iată că în urmă unor manipulări bancare acum reușim să rămânem fără echivalentul a 190 de dolari (sau 150 euro) în fiecare lună. Iată cum:

Până în luna Decembrie a anului trecut cursul pentru dolar era de 480 MWK. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare 100 de dolari primeam 48.000 MWK. Încă de la începutul anului acesta însă, acest curs s-a depreciat, astfel încât astăzi dolarul a ajuns la doar 328 MWK. Acest lucru nu ar reprezenta o mare problemă dacă și prețurile s-ar modifica corespunzător, însă din păcate lucrurile nu stau așa, ba din contră.

Deși trebuie să recunosc că prețul carburantului a scăzut cu aproximativ 20 MWK, totuși acest lucru nu reflectă schimbarea cursului valuntar. Practic, noi avem mai puțin bani, iar prețurile au rămas neschimbate. Mai mult, prețul anumitor lucruri, precum utilitățile, au crescut. Curentul electric este mai scump, la fel și apa potabilă.

Dacă în luna Decembrie, cu cei 100 de dolari puteam cumpăra aproape 70 l de motorină, acum cu aceeași 100 de dolari putem cumpăra doar aproape 49 l de motorină, și vă pot da exemple nenumărate.

Malawi acum trece printr-o perioadă foarte importantă pentru economia țării, când fermierii și-au recoltat tutunul și acum îl exportă. Din această cauză, fermierii sunt plătiți în valută, iar băncile au găsit momentul perfect pentru a modifica cursul valutar astfel încât lumea să primească mai puțini bani.

Experții spun că peste câteva luni situația se va ameliora și schimbul valutar va reveni la normal. Până atunci, însă, noi cei care aducem bani din afară suntem foarte afectați. Știm că Domnul e în control și El știe mai bine ce se întâmplă.

Puținii bani pe care îi avem pentru viața și misiunea noastră de aici sunt convertiți din lei în dolari și apoi din dolari în valuta locală, kwacha, astfel pierdem de două ori doar în transferul bancar.

Guvernul nu obligă pe nimeni să își modifice prețurile, iar acest lucru înseamnă profit din plin pentru cei mai mulți oameni de afaceri. În ceea ce ne privește pe noi, noi plătim prețurile puse conform unui curs valutar, însă primim bani conform altui curs valutar. Banii astfel pierduți vor afecta negativ atât viața noastră de zi cu zi, cât și misiunea de aici, pentru că va trebui să tăiem anumite lucruri și activități din programul nostru, cel puțin până când situația se va ameliora.

Vă rugăm pe această cale să aduce-ți și acest motiv înaintea Domnului în rugăciune!

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Cum poți pierde 150 euro/lună?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.