Ramadanul și oportunitățile de misiune

Ramadanul și oportunitățile de misiune

Așa cum probabil deja știți, Ramadanul este o lună ”sfântă” în calendarul musulman, o perioadă în care fiecare trebuie să postească și să se apropie de dumnezeu. Ramadanul nu înseamnă doar post de la mâncare, ci și de la orice fel de băutură (inlusiv apa), țigări sau relații intime. Pe toată durata Ramadanului, musulmanii mai trebuie și să fie generoși față de cei săraci, să se roage mai mult și să recite versete din Quran, totul în speranța că dumnezeul lor va fi mulțumit și va accepta sacrificiul lor. 

Tot în această perioadă unii merg în pelerinaj la Mecca. Toată această abstinență este practicată doar în timpul zilei, iar după apusul soarelui toată lumea mănâncă chiar de mai multe ori.

Un lucru interesant pe care l-am auzit aici în Malawi este că foarte mulți musulmani se trezesc la ora 4 sau 5 dimineața, chiar înainte de răsărit, și mănâncă o masă copioasă care să le ajungă pe toată ziua. În felul acesta, lor le este ușor să ”postească”.

Calendarul musulman are doar 354 sau 355 de zile, de aceea Ramadanul, care este luna a 9-a în același calendar, cade în zile diferite conform calendarului nostru. Anul acesta (1434 în calendarul musulman), Ramadanul începe pe 9 iulie (odată cu apusul soarelui), și se termină pe 8 August. Luna, satelitul natural al Pământului, joacă un rol vital pe toată perioada postului. Astfel, Ramadanul începe oficial doar atunci când luna a fost zărită, și se termină oficial tot în același fel. Dacă cerul este noros și luna nu se poate vedea, atunci postul se prelungește.

Înainte să merg mai departe, trebuie să clarific un lucru pe care mulți creștini, dar și musulmani, îl înțeleg greșit. Allah și Domnul Dumnezeu nu sunt aceeași persoană. Dumnezeul Islamului nu a avut niciodată un fiu, iar mântuirea o oferă prin fapte. Dumnezeul Cel Adevărat, Creatorul Universului, are un Fiu care a murit și a înviat, iar mântuirea este prin El și este prin credință, fără plată.

Acestea fiind spuse, postul și tot sacrificul pe care musulmanii îl fac în această lună este nefolositor pentru mântuirea lor, iar toată abstinența pe care o practică este degeaba. Este trist să îi vezi încercând să îl îmbuneze pe un dumnezeu care nu există, pentru a primi o răsplată veșnică. Faptele și smerenia lor nu îi vor ajuta deloc în veșnicie, iar datoria noastră, a Creștinilor, este ca să le spunem Adevărul.

Oportunități de Evanghelizare
Nu știu cum e în alte locuri, însă aici în Malawi am descoperit câteva oportunități de evanghelizare în această perioadă. Ramadanul se vrea a fi o perioadă în care omul se apropie de Dumnezeu, de aceea orice discuție cu privire la acest lucru ar trebui să fie bine primită. Mai mult, prin intermediul cunoștințelor mele mici în domeniul calculatoarelor, am reușit să fac un pod de legătură între mine și câțiva musulmani, iar în această perioadă voi face tot posibilul să îL prezint pe Adevăratul Dumnezeu și Adevărata Cale de a ajunge în Cer – Isus Cristos.

Evanghelizarea celor mai puțini serioși.
Ca și în cazul creștinilor, sunt destui mulumani care se joacă cu credința lor și cu dumnezeul lor. Unii dintre prietenii mei musulmani de aici din Malawi nu tratează cu respect acest post, și nu sunt gata să pună deoparte țigara sau sucul. Religia lor le spune că dacă cineva încalcă cerințele din această perioadă, aceea persoană se află sub blestemul lui Allah, și trebuie să plătească: fie să elibereze un sclav, ori să postească 2 luni după Ramadan, sau să hrănească 60 de săraci. Dacă aceea persoană nu poate sau refuză să asculte, atunci Allah îl va pedepsi. Fiind unul dintre cei 5 stâlpi ai Islamului, încălcarea sau batjocorirea Ramadanului poate avea consecințe veșnice. În lumina acestor lucruri, un musulman ”neserios” poate înțelege clar că nu are șanse să intre în cer, iar el/ea nu are nimic de pierdut dacă se întorc la Isus. Bineînțeles, în cultura musulmană lucrurile nu sunt chiar atât de ușoare, însă Duhul Sfânt lucrează și în ziua de astăzi, iar Cuvântul lui Dumnezeu are încă putere.

Evanghelizarea celor serioși.
Deși încălcarea legilor islamice poate fi o oportunitate pentru a vesti Evanghelia, după aproape 6 ani de misiune am înțeles că acești musulmani au cele mai mici șanse să se întoarcă la Cristos. Dacă ei nu sunt serioși în religia lor și în credința lor, atunci ei nu sunt în căutarea lui Dumnezeu și nu vor fi gata niciodată să își trădeze cultura și familia pentru a se întoarce la Isus. În Islam, familia este extrem de importantă, și multe decizii sunt făcute nu din interesul individului ci din interesele familiei. Un musulman neserios în religia lui, este neserios în căutarea lui Dumnezeu, iar Cuvântul ne învață că doar aceia care îl caută pe Domnul din toată inima îL vor găsi. Pe de altă parte, un musulman serios și care caută să fie pe placul dumnezeu său, va fi interesat în orice discuție cu privire la Dumnezeu și eu cred că are mai mari șanse să fie mântuit.

Indiferent de graul de seriozitate față de Islam, adevărul este că totul este o înșelătorie, iar acești oameni se îndreaptă cu pași repezi spre iad. Dacă nouă ne pasă de ei, ar trebui să îi avertizăm de greșeala pe care o fac și să le spune despre Calea către cer. Mai mult, dacă ne pasă de durerea din inima lui Dumnezeu pentru ei, atunci vom înțelege că e datoria noastră să îi aducem pe acești oameni la El, nu pentru că ei ar merita, ci pentru că Isus merită, deoarece S-a jertfit pentru ei. Oare nu Își merită El rodul suferințelor Sale?

Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? 
Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? 
Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor?
Rom. 10:14

Cum vei răspunde tu la aceste întrebări?

Rugați-vă pentru Z.K.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Ramadanul și oportunitățile de misiune

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ati gresit, musulmanii nu spun ca exista un Dumnezeu pt crestinii si unul pt musulmani. Exista un singur Dumnezeu, numai ca, musulmsni spun ca Dumnezeu nu are fiu. Pt ca scrie, pe Dumnezeu nu l.a nascut nimeni si nu a nascut pe numeni. Atunci cum de spun Ecanghelistii ca are un fiu???!!! Ca, sa ai un fiu trb sa fi nascut, asa ca fiecare crede cum doreste dupa cate observ, dar cel mai mult care exagereaza sunt Evanghelistii.

  2. Nu am spus nicaieri ca musulmanii spun asta, chiar asta e problema, ei cred ca toti ne inchinam la acelasi Dumnezeu, doar ca in diferite forme. Intr-adevar, exista un singur Dumnezeu (cu D mare, daca doriti), insa exista multi dumnezei (cu d mic), iar allah este unul dintre acestia. Cuvantul lui Dumnezeu se spune ca singura Cale catre cer este Isus, Fiul lui Dumnezeu, deci atunci cand cineva ne spune ca "dumnezeu" nu are fiu, automat aceea persoana vorbeste despre o alta persoana, despre un alt dumnezeu. Probabil sunteti musulmani, alegere pe care o respect, chiar daca stiu ca e gresita, si de aceea ma opresc aici, nu inainte sa va indemn sa iL cautati pe Dumnezeu din toata inima, si atunci iL veti gasi. Ioan 14:6

Comments are closed