Unul dintre lucrurile care încă sunt de o calitate extrem de slabă aici în Malawi este și serviciul de internet. De multe ori nu este ușor să fii într-o țară a lumii a treia, însă dăm slavă lui Dumnezeu pentru că El ne poartă de grijă și întotdeauna găsim soluții!
Internetul în Malawi nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, ba încă este mai deplorabil decât înainte să plecăm în România. De la prețuri enorme până la viteze extrem de mici, iată care este situația diferitelor servicii disponibile:
MTL este una dintre primele companii de telefonie fixă și internet din Malawi. Este ceea ce am folosit încă din prima noastră zi în Malawi, în 2009. MTL oferă servicii de dial-up, un sistem extrem de vechi, foarte încet și cu multe probleme. Noi am folosit acest sistem prin cablu până când vecinii noștrii au început să folosească linia de internet pe post de uscătoare de haine. Cablul s-a rupt în mai multe locuri, și internetul nu a mai fost la fel niciodată.
Astăzi, MTL oferă internet prin așa-numitele “dongle“, un mic aparat care se conectează la calculatorul prin portul USB. Acesta folosește o cartelă SIM pentru a se conecta la rețeaua respectivă și pentru a conecta, la rândul lui, calculatorul la internet.
O oră de internet prin MTL costă 2,6 lei, iar o lună de internet costă 324 lei. La finalul perioadei active, utilizatorul trebuie să cumpere o cartelă de reîncărcare pentru a extinde perioada de folosire. Viteza celor de la MTL este foarte mică, de ordinul câtorva zeci de kb/ secundă.
Airtel este ceea ce noi am folosit în ultimii câțiva ani de zile, atât pentru internet cât și pentru telefonia mobilă. Internetul prin acest serviciu este, de asemenea scump, însă viteza este una acceptabilă și nu suntem nevoiți să așteptăm 5 minute pentru o singură pagină. Din păcate, Airtel nu oferă internet nelimitat.
Astfel, un pachet de 500 MB costă 20 de lei, iar un pachet de 10 GB costă 200 de lei. Cei 10 GB sunt limita maximă, după care un alt pachet trebuie cumpărat. 500 MB este destul pentru a vizualiza 5-6 filmulețe HD pe Youtube.
TNM este o altă companie care oferă servicii mobile și de internet. Pachetele lor sunt mai scumpe, iar viteza este asemănătoare Airtel. Unul dintre avantajele lor este că oferă acces gratuit la Facebook prin intermediul paginii mobile sau prin aplicațiile.
Access este un serviciu relativ nou, pe care l-am încercat în urmă cu câteva zile. Promisiunea lor este internet plătit pe timpul zilei și gratuit, nelimitat, după ora 18:00. Din păcate, viteza este bună pe timpul zilei, însă după ora 18:00 la un moment dat nu am avut rețea deloc.
Burco este o companie care este specializată pe internet de viteză mare și, într-adevăr, viteza lor este cea mai bună pe care am găsit-o aici în Malawi. Dezavantajul este că pachetele oferite de ei sunt scumpe.
Astfel, cu 21 de lei putem cumpăra 800 MB (echivalentul unui film), iar cu 173 de lei putem avea 9 GB de internet. Economic vorbind, internetul Burco este mai ieftin pe unitate cu cât pachetul cumpărat este mai mare. Acest lucru prezintă un avantaj considerabil față de restul serviciilor de internet.
Skyband este ultimul serviciu dedicat internetului despre care voi vorbi astăzi. Este cel mai respectat aici în Malawi din pricina faptului că și ei oferă calitate și viteză. Toate băncile folosesc Skyband pentru a se conecta la internet și pentru a conecta bancomatele la internet.
În zilele trecute am încercat și Skyband, însă din păcate nu avem semnal aici la casa de misiune. Unul din pachetele convenabile este cel supranumit “nightrider” (călărețul nopții). În schimbul a $50 dolari americani, Skyband oferă doar 3 GB/lună pe timpul zilei, dar gratuit și nelimitat pe timpul nopții.
Mai există și alte servicii de internet, mai mici și mai nesemnificative, care de cele mai multe ori nu oferă calitate. Pe partea cealaltă, mai avem și serviciile de internet prin satelit, a căror prețuri se ridică la ordinul miilor de dolari.
Internetul este important pentru noi aici în Malawi. Trebuie să stăm în contact cu lumea întreagă, trebuie să citim știrile și trebuie să rămânem conectați cu sponsorii noștrii și cu familia. Fie prin Facebook, email sau prin intermediul acestui blog, este datoria noastră să vă ținem la curent cu ceea ce se întâmplă în Malawi, în lucrare și familie.
Din pricina situației de aici, ne-am dezvoltat câteva obiceiuri noi când vine vorba de folosirea internetului. Primul obicei (bun) este că am limitat timpul de folosire. Al doilea obicei este prelucrarea pozelor înainte de a fi încărcate pe blog sau pe Facebook, astfel încât mărimea lor să fie redusă. Aici în Malawi nu folosim Youtube aproape deloc deoarece filmulețele se încarcă foarte greu și “costă” mult.
În România am avut parte de internet rapid și ieftin, un vis pe care îl am pentru Malawi. Pentru 27 de lei am avut internet nelimitat la o viteză de 20 Mbps. Skyband, unul dintre cele mai rapide servicii aici în Malawi, oferă doar 8 Mbps la uimitorul preț de 3400 USD sau 13.360 lei/lună!!! Dacă ar exista 20 Mbps aici, probabil că ar costa peste 20.000 lei/lună!
Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!