Musca Tumbu Africană

Musca Tumbu Africană

Africa este un continent frumos, și multă lume visează să vină măcar în vizită, însă puțini știu că toată natura este extrem de ostilă, iar în ultima vreme unul din inamicii familiei noastre este musca tumbu africană sau musca putzi.

Această muscă își depune ouăle pe hainele întinse la uscat, ouă care pot rezista în mediu uscat pentru o durată lungă. Atunci când intră în contact cu căldura și umiditatea (de obicei în urma transpirației), aceste ouă eclozează, iar larvele devin paraziți pentru oameni. Un alt mod de infecție, destul de asemănător cu primul, este atunci când aceste muște își depun ouăle pe pământ, iar în contact cu apa ele eclozează și larvele pornesc în căutarea oricăror mamifere. Acestea intră în pielea omului de unde se dezvoltă iar la final, ele ies afară, cad la pământ și se îngroapă acolo unde se transformă în pupă, din care ulterior va ieși o altă muscă.

Musca Tumbu Africană

În limba latină, musca are denumirea de Cordylobia anthropophaga. Ultimul cuvânt, anthropophaga, înseamnă ”mâncător de oameni

În timpul în care stă în pielea omului, larva aceasta produce durere destul de mare, mai ales pentru copii. Locul unde larva stă este umflat, de culoare roșiatică cu un centru de culoare roșu închis, iar la submersie în apă aceasta emite bule de aer.

Musca Tumbu Africană

Această infecție se numește miază. Recent, Lita a avut 4 astfel de larve în diferite părți ale corpului, iar astăzi Aimee a avut una în picior. Deși eu personal încă nu am avut probleme de genul acesta, știu de la restul fetelor că locul respectiv este dureros, incomod și sensibil la atingere chiar înainte ca larva să fie scoasă afară. Metodele tradiționale cer ca locul respectiv să fie acoperit cu ulei sau cu cremă, astfel încât larva să nu mai poată primi oxigen. După câteva minute, ea își va scoate puțin capul, moment în care ea trebuie forțată afară, proces care este și mai dureros. Într-un fel, procesul se aseamănă cu scoaterea unui spin sau așchii de lemn din deget, doar că aici avem de aface cu ceva ce nu vrea să iasă.

Musca Tumbu Africană

După aceasta, locul rămâne sensibil pentru încă câteva zile după care se vindecă. Cu ceva vreme în urmă, Jessica a avut o astfel de larvă, însă mult mai mare, în pielea de pe burtă, și țin minte că ne-am speriat neștiind exact ce este și ce să facem.

Larvele nu sunt altceva decât viermi asemănători celor care consumă carnea moartă. Musca este răspândită Estul și Centrul Africii, iar Malawi face parte din zona ei.

Cel mai ușor și simplu mod de a nu deveni gazda acestei larve este ca toate hainele, inclusiv lenjeria, să fie călcate cu un fier de călcat. În felul acesta, toate ouăle care ar fi depuse sunt omorâte imediat.

Pentru mai multe informații, puteți citi această pagină în limba engleză: Cordylobia anthropophaga

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Musca Tumbu Africană

Bookmark the permalink.

Comments are closed.