Mașina de făcut … mămăligă!!!

Mașina de făcut ... mămăligă!!!

Mămăliga este mâncarea de bază nu numai în Malawi, ci în multe alte țări africane. Deși oamenii o mănâncă în fiecare zi, de generații, nimeni până acum nu s-a gândit să inventeze o mașină care să o gătească automat.

Joshua Ngalande este numele inventatorului, el este absolvent al Facultății de Politehnică, Blantyre, Malawi și a reușit să fabrice, ce e drept din materiale destul de primitive, un fel de mașinărie care produce singură mămăliga. Invenția sa a fost prezentată în cadrul evenimentului Maker Faire Africa, Nairobi, Kenya, eveniment care se ține în fiecare an în diferite țări africane.

Procesul nu este complicat deloc. Făina de porumb trebuie pusă într-o cutie, iar apa trebuie pusă în oala care se învârte cu ajutorul unui motoraș. Făina va fi transportată cu ajutorul unor rotițe și a unei benzi de cauciuc, într-o pâlnie, și de acolo direct în oala cu apă. Inițial doar puțină fănă va fi amestecată cu apa, iar rezultatul va fi un fel de terci sau o mămăligă foarte moale. După aceasta urmează pasul 2, când un motor mai mare intră în funcțiune și întreaga cantitate de făină este aruncată în apă. Motorul mare învârte oala cu o viteză mai mare, și totul este amestecat până când mămăliga este gata.

Conform lui Joshua, după aproximativ 20 de minute, mămăliga este gata pentru a fi servită.

Mașina de făcut ... mămăligă!!!

Așa după cum recunoaște și Joshua la finalul prezentării, mașinăria lui nu arată prea bine și nu poate fi vândută în stadiul în care ea este acum. Invenția lui are nevoie de curent electric, dar și de un calculator, deoarece fiecare pas trebuie dictat de un program. Problema este că aproximativ 90% din populația Malawi nu au acces la energie electrică, iar și mai puțini au un calculator personal.

Deocamdată, mașinăria lui Joshua este ineficientă, însă el caută sponsori pentru a o regândi și a o face mai accesibilă. Invenția lui trebuie să arate mai bine, trebuie să fie durabilă și trebuie să conțină un cip astfel încât programul sau programele pentru mămăligă să fie memorate și să nu mai fie nevoie de un calculator. Binînțeles, mai rămâne problema lipsei curentului electric, însă cred că mașina de făcut mămăligă prezintă un oarecare potențial … cel puțin aici în Africa!

În Malawi, mămăliga poartă numele de ”nsima”, însă în alte țări africane ea are alte denumiri precum: ugali, fufu sau pop.

Mai jos vă invit să urmăriți un alt clip video care prezintă modul în care malawienii prepară mămăliga acasă, în mod tradițional.

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Mașina de făcut ... mămăligă!!!

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Comments are closed