Biblie audio solară în Malawi

Biblie audio solară în Malawi

În urmă cu câteva luni, un bun prieten mi-a spus despre un mic aparat produs de către o companie din Statele Unite, care poate fi încărcat cu o versiune audio a Bibliei în limba locală de aici, Chichewa. Aparatul se prezintă ca un player sau radio, însă este echipat cu un încărcător solar, astfel încât orice popor din cele mai îndepărtate zone ale lumii să îl poată folosi fără probleme.

Am deschis pagina cu pricina, am studiat aparatul și am cerut uneia dintre echipele de musafiri care au venit să îmi aducă câteva bucăți, de test. Pot să spun acum, după aproximativ 1 lună de folosire, că aparatul este extraordinar, iar oamenii din satele unde noi lucrăm sunt mai mult decât entuziasmați.

Una dintre problemele mari din Malawi este educația. După părerea mea, este a doua cea mai mare nevoie a țării, prima fiind mântuirea. Peste 60% din adulții din mediul rural nu știu să citească!
6 din 10 adulți nu vor citi niciodată Biblia, chiar dacă sunt creștini!

Într-un astfel de context, am avut nevoie de un aparat audio care să ruleze Biblia în limba tradițională înțeleasă de toți oamenii, însă satele în care noi lucrăm nu sunt legate la curent electric. Bateriile sunt de calitate slabă și/sau scumpe aici, de aceea nici această variană nu poate funcționa pe termen lung.

Cea mai bună soluție este acest player audio solar, denumit Papyrus, creat de către o companie americană care este specializată în propovăduirea Evangheliei în zone izolate ale lumii, prin intermediul resurselor audio și video solare.

Biblie audio solară în Malawi

Încă înainte ca aceste mici aparate să ajungă la noi, am spus păstorului Mtambo din Kachere despre această oportunitate, iar dânsul a fost foarte bucuros. În duminica imediat următoare a anunțat în biserică că toți cei care nu știu să citească se vor întâlni în fiecare săptămână la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Ce mare binecuvântare să știu că acest player poate fi de așa mare ajutor în misiunea noastră!

Îmi vine în minte frumoasa relatare de pe paginile Scripturii, din 2 Împărați 22 și 23. Preotul Hilchia găsește Cartea Legii în Casa Domnului, pe care o dă lui Șafan, trimisul împăratului Iosia. Șafan a citit-o și a considerat-o destuld e importantă să o ducă înaintea Împăratului, citind-o și înaintea lui. “Cînd a auzit împăratul cuvintele din cartea legii, şi-a sfîşiat hainele“. (2 Împ. 22:11). Așa cum bine știți, sfâșierea hainelor era un semn de părere de rău, de pocăință înaintea lui Dumnezeu. Împăratul Iosia și-a dat seama de mânia lui Dumnezeu peste popor din pricina neascultării lor.

Mai departe, tot poporul aude și ascultă Cuvântul Domnului:

Împăratul Iosia a strîns la el pe toţi bătrînii lui Iuda şi ai Ierusalimului. Apoi s’a suit în Casa Domnului, cu toţi bărbaţii lui Iuda şi cu toţi locuitorii Ierusalimului, preoţii, proorocii, şi tot poporul, dela cel mai mic pînă la cel mai mare. A citit înaintea lor toate cuvintele din cartea legămîntului, pe care o găsiseră în Casa Domnului. Împăratul stătea pe scaunul lui împărătesc, şi a făcut legămînt înaintea Domnului, îndatorindu-se să urmeze pe Domnul, şi să păzească poruncile, învăţăturile şi legile Lui, din toată inima şi din tot sufletul lui, ca să împlinească astfel cuvintele legămîntului acestuia, scrise în cartea aceasta. Şi tot poporul a intrat în legămînt. Împăratul a poruncit marelui preot Hilchia, preoţilor de al doilea rînd, şi celor ce păzeau pragul, să scoată din Templul Domnului toate sculele cari fuseseră făcute pentru Baal, pentru Astartea, şi pentru toată oştirea cerurilor; şi le-a ars afară din Ierusalim, în ogoarele Chedronului, şi a pus să le ducă cenuşa la Betel. A izgonit pe preoţii idolilor, puşi de împăraţii lui Iuda să ardă tămîie pe înălţimi în cetăţile lui Iuda şi în împrejurimile Ierusalimului, şi pe cei ce aduceau tămîie lui Baal, soarelui, lunei, zodiilor şi întregei oştiri a cerurilor. A scos din Casa Domnului idolul Astareteei, şi l-a dus afară din Ierusalim, la pîrîul Chedron; l-a ars la pîrîul Chedron şi l- a prefăcut în cenuşă, iar cenuşa i-a aruncat-o pe mormintele copiilor poporului. A dărîmat casele sodomiţilor cari erau în Casa Domnului, şi unde femeile împleteau corturi pentru Astartea. A adus pe toţi preoţii din cetăţile lui Iuda; a pîngărit înălţimile unde ardeau preoţii tămîie, dela Gheba pînă la Beer-Şeba; şi a dărîmat înălţimile de la porţi, cea care era la intrarea porţii lui Iosua, căpetenia cetăţii, şi cea care era la stînga porţii cetăţii” 2 Împ. 23:1 – 8.

Ce frumos cum Cuvântul lui Dumnezeu aduce convingere și schimbă vieți și atitudini. La fel se poate întâmpla și astăzi. La fel se poate întâmpla și în Malawi!

În acest moment avem câte un aparat pentru fiecare biserică: Kachere, Mpyupyu și Muheriwa. În viitor, dacă vom putea, vrem să putem oferi mai multe Biblii audio în fiecare sat.

Biblie audio solară în Malawi

Biblie audio solară în Malawi

Biblie audio solară în Malawi

Rugați-vă pentru noi!
Rugați-vă pentru Malawi!

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Marcu Vasile Marian

    Interesant. Foarte interesant! Domnul sa îl binecuvinteze pe cel care inventat aparatul audio!

Comments are closed