Când nu întrebăm pe Domnul

Când nu întrebăm pe Domnul
Citeam în această dimineață din Iosua 9, un pasaj care ne învață multe lucruri importante pentru trăirea după voia lui Dumnezeu. În context, împărați se adună și plănuiesc să facă război împotriva poporului lui Dumnezeu, versetul 1

…Hetiţii, Amoriţii, Cananiţii, Fereziţii, Heviţii şi Iebusiţii, s’au unit împreună într’o înţelegere ca să lupte împotriva lui Iosua şi împotriva lui Israel.


Locuitorii orașului Canaanit Gabaon, însă, plănuiesc un alt lucru, și anume să își salveze pielea folosindu-se de un vicleșug bine pus la punct. Se îmbracă toți în haine vechi, cu papuci vechi, își iau mâncare veche ca și merinde, totul cu scopul ca să înșele pe poporul lui Dumnezeu cum că ar fi niște oameni veniți de la mare depărtare. Porunca lui Dumnezeu, pentru Iosua, a fost să cucerească Canaanul (implicit și orașul Gabaon), și să omoare pe toți cei pe care îi va găsi în cale. Cu siguranță Heviților le-a fost proaspătă în minte situația cu cetatea Ai din capitulul 8.

Ajunși așadar în fața lui Iosua și a bărbaților lui Israel, acești oameni mint cu nerușinare despre statutul lor și originile lor și cer un legământ de pace cu poporul Israel. În versetul 7, unii din poporul ales au o suspiciune că ceva nu este în regulă, însă la final toată lumea se lasă înșelată de niște “dovezi” mucegăite. Versetele 14, 15:

Bărbaţii lui Israel au luat din merindele lor, şi n’au întrebat pe Domnul. Iosua a făcut pace cu ei, şi a încheiat un legămînt prin care trebuia să-i lase cu viaţă, şi căpeteniile adunării le-au jurat lucrul acesta.

Cuvintele subliniate de mine în acel verset sunt cuvinte grele. Oare cum se poate ca poporul lui Dumnezeu și Iosua la fel, să nu întrebe pe Domnul?
În Psalmul 140, David face o rugăciune pe care fiecare dintre noi ar trebui să o facem în fiecare dimineață:

Scapă-mă, Doamne, de oamenii cei răi! Păzeşte-mă de oamenii asupritori, cari cugetă lucruri rele în inima lor, şi sînt totdeauna gata să aţîţe războiul.

Ceea ce David a înțeles în acele momente este un lucru așa de important. Întotdeauna au existat și vor exista oameni răi, oameni care cugetă lucruri rele în inima lor, care încearcă să ne înșele și să ne distrugă. Fie că sunt conduși de firea lor pământească sau, mai rău, de Diavolul, acești nelegiuiți vor inventa tot felul de vicleșuguri pentru a-și atinge scopurile malefice.

Fiecare dintre noi, care suntem implicați într-o lucrare creștină, avem un inamic comun: cel rău. El știe dorințele și nevoile noastre, și va încerca tocmai acolo să se infiltreze și să distrugă.

Vă dau un exemplu personal. De mult timp ne dorim și căutăm o familie de misionari care să vină și să ne ajute în lucrarea din Malawi. Credem că Dumnezeu știe acest lucru și, la timpul Său, va trimite pe cineva. Totuși, mai știm și că cel rău cunoaște această nevoie și suntem conștienți că el ne poate trimite pe cineva care, în loc să fie o binecuvântare, va distruge tot ceea ce prin Domnul am clădit, iar acest lucru este valabil în orice aspect al vieții noastre.

Ești un tânăr sau o tânără singur(ă)? Cu siguranță că Dumnezeu are pe cineva pregătit pentru tine, însă este imperios necesar să ai grijă, deoarece cel rău va încerca și el să profite de această portiță.
Sunteți un frate sau o soră cu probleme? Dumnezeu cunoaște și vrea să vă dea pace în timp ce treceți prin acele dificultăți, pentru ca mai apoi gloria să fie a Lui. Totuși, trebuie să fiți foarte atenți, deoarece Diavolul vă poate trimite “soluții” rapide, care la final vă vor face mai mult rău decât bine.

Una din cele mai importante căutări ale vieții noastre este voia lui Dumnezeu. Este un “loc” perfect, de unde Dumnezeu își va primi toată gloria pe care o merită. Este, însă, locul în care Diavolul nu vrea să fim. Este, deasemenea, locul în care Diavolul nu vrea să stăm dacă cumva suntem acolo deja.

Înainte să venim în Malawi, tatăl meu socru mi-a spus următoarele cuvinte: “Ovi, îți doresc un singur lucru: să cauți și să găsești voia lui Dumnezeu. Dar, odată ce ai găsit-o, mă rog ca să rămâi acolo.”

Suntem într-o perioadă în care înșelăciunile celui rău sunt tot mai abundente, și parcă tot mai puțini creștini “întreabă pe Domnul.” De la misionari falși și până la acceptarea homosexualității, se pare că unii creștini nu își mai dau seama ce este bine și ce este rău. Minciuna și înșelăciunea arată bine, și sclipiciul lor deseori ne iau ochii.

Devoționalul meu din această dimineață s-a încheiat în Matei 17, acolo unde Domnul Isus, împreună cu Petru, Iacov și Ioan, urcă pe Muntele Tabor unde Se schimbă la față. În versetul 5, Dumnezeu Tatăl rostește acele cuvinte cunoscute, cuvinte pe care poate ar fi bine să ni le aducem aminte în fiecare zi:

Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea Mea: de El să ascultaţi

Da, există oameni răi. Da, există oameni care cugetă lucruri rele. Da, există oameni care vin să ne înșele și să ne distrugă DAR există și un Dumnezeu pe care putem să-L întrebăm și de care trebuie să ascultăm.

Fiecare dintre noi putem fi înșelați, și nici unul nu suntem mai puternici decât ceilalți, însă Dumnezeu ne promite un lucru important atunci când îl cerem: înțelepciunea.

Părerea mea este că motivul pentru care unii sunt înșelați nu e neaparat pentru că ei sunt mai slabi decât noi restul, ci pentru că într-un moment de neatenție, ei nu “au întrebat pe Domnul” și de El nu au ascultat.

Soluția pe care fiecare dintre noi o avem la îndemână este simplă: rugăciunea și Cuvântul lui Dumnezeu. Cu cât vom fi mai aproape de El, cu atât Îi vom auzi mai bine glasul și vom înțelege care este voia Lui pentru viețile noastre.

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.